Tinklinį įsimylėjusi mergina

2020-05-01, 17:39
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Li­li­ja Fre­lik Li­li­ja Fre­lik

Pokalbis su Lilija Frelik, Lietuvos sniego tinklinio rinktinės nare, CEV Snow Volleyball European Tour varžybų medalininke.

Kaip prasidėjo Tavo nuotykis su tinkliniu? Kas buvo pirmasis treneris?
Žaisti tinklinį pradėjau dar besimokydama Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijoje. Buvau aktyvus vaikas, todėl stengiausi išbandyti savo jėgas įvairiose sporto disciplinose - stalo teniso, plaukimo, krepšinio. Buvo laikas, kad vienu metu lankiau net aštuonis įvairius būrelius. Su tinkliniu išėjo taip, kad vieną dieną mane pakvietė į treniruotę mūsų kūno kultūros mokytojas Andžej Venckevič, kuris kaip tik rinko mergaičių tinklinio būrelį. Nuo to laiko mano gyvenimas neatsiejamas nuo tinklinio.

Kuo Tave patraukė ši graži, tačiau Lietuvoje ne itin populiari sporto disciplina?
Būdama vaikas negalvodavau tokiomis kategorijomis, kodėl būtent tinklinis, kodėl jis mažiau populiarus nei krepšinis. Tiesiog jutau, kad man gerai sekasi per treniruotes, jutau ir jaučiu pasitenkinimą žaisdama tinklinį.

 Kaip klostėsi Tavo sportinė karjera po mokyklos baigimo? Ar nesunku buvo derinti studijas su sportu?
Baigusi gimnaziją įstojau į Lietuvos edukologijos universitetą Vilniuje studijuoti socialinės politikos. Ten prisijungiau prie universiteto komandos, o po metų buvau išrinkta jos kapitone. Be to, žaidžiau tinklinį ir Vilniaus sporto mokykloje „Tauras“, jos garbę studijų metais gyniau Lietuvos čempionate. Vėliau sutelkiau dėmesį į paplūdimio tinklinį, na, o laikui bėgant prisidėjo ir sniego tinklinis. Sportas niekada netrukdė man mokytis. Po paskaitų eidavau į treniruotes, o kadangi manęs netraukia klubinis gyvenimas, turėdavau laiko ir mokslams.

Kaip įvertintum Lietuvos tinklinio lygį? Pastebi kokią nors pažangą ir jo populiarumo augimą tarp sporto sirgalių?
Tai priklauso nuo to, apie kokį tinklinį kalbame. Didelis standartinis tinklinis pagal populiarumą, mano nuomone, stovi vietoj, nepaisant to, kad Alytaus moterų tinklinio komanda „Prekyba“ laimėjo Baltijos moterų tinklinio lygą. Didžiausią pažangą daro paplūdimio tinklinis. Tai matyti bent jau iš to, kiek daug vietų žaisti paplūdimio tinklinį kuriasi įvairiuose Lietuvos miestuose, kiek žmonių jį žaidžia. Augant paplūdimio tinklinio populiarumui, savo požiūrį į jį pakeitė ir rėmėjai, kurie jau pasirengę investuoti į šios sporto šakos vystymą, turnyrų organizavimą. Sniego tinklinis dar kol kas naujiena, tačiau svajoju, kad ateis diena, kai ji bus pripažinta olimpine sporto šaka.

Turi patirties žaidžiant standartinį, paplūdimio ir sniego tinklinį. Kuri iš šių sporto disciplinų Tau labiausiai patinka ir kodėl?
Sunku atsakyti į šį klausimą. Tiesiog labai mėgstu žaisti tinklinį. Žinoma, yra tam tikrų techninių skirtumų tarp įvairių tinklinio rūšių, tačiau svarbiausia yra meilė tinkliniui.

Papasakok, prašau, kaip atrodo Snow Volleyball World ir European Tour varžybos? Kur yra žaidžiamos ir kokios šalys dalyvauja?
Pirmasis skirtumas tas, kad Europos varžybose dalyvauja komandos tik iš Senojo žemyno, o pasaulio varžybose - iš įvairių pasaulio šalių. Organizacijos lygis gali šiek tiek skirtis, nelygu šalis, tačiau pagrindiniai reikalavimas išlieka tie patys. Mūsų komanda debiutavo Austrijoje vykusiame Snow Volleyball World Tour etape. Tuomet užėmėme penktąją vietą. Debiutantėms tai buvo geras rezultatas. Vėliau pasaulio lygoje žaidėme dar dviejuose turnyruose - Italijoje (Kronplatz) ir Argentinoje (Bariloche). Snow Volleyball European Tour žaidėme Slovakijoje (Donovaly), Gruzijoje (Bakuriani), Armėnijoje (Cachkadzor). Europos turnyre iškovojome savo pirmuosius medalius (vieną sidabro ir du bronzos), juos labai vertiname. Skirtumai tarp sniego tinklinio rinktinių labiau matomi pagal tai, kaip juos remia jų šalių federacijos. Mes atstovaujame Lietuvai varžybose, tačiau darome tai savo lėšomis. Esame Paplūdimio tinklinio sporto klubo „Auksma“ žaidėjos. Mus treniruoja Artūras Bekišas ir Marius Vasiliauskas. Lietuvos tinklinio federacija finansiškai neprisideda prie mūsų išlaidų. Su išvyka į Slovakijoje vykusį turnyrą susijusias išlaidas mums padengė Šalčininkų rajono savivaldybė. Esame jai už tai labai dėkingi. Neseniai įmonė „Audimas“ padovanojo mums žaidimų aprangą. Kitos išlaidos gula ant mūsų pačių pečių. Pačios investuojame į savo mėgstamą tinklinį.

Kuris iš tarptautinių turnyrų padarė tau didžiausią įspūdį?
Ko gero, Austrijoje vykęs Snow Volleyball World Tour etapas. Turnyras vyko vaizdingoje Vagraino vietovėje. Alpės ten atrodo pribloškiamai.

Kaip COVID-19 pandemija paveikė Tavo sportinį gyvenimą? Kur ir kaip kartu su draugėmis palaikote sportinę formą?
Pandemija pagavo mus Turkijoje. Kovo 11 dieną išskirdome į Turkiją, o kitą dieną toje šalyje buvo užregistruotas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Turkai atšaukė visus sporto ir kitus renginius, todėl kovo 13 dieną turėjome grįžti į Lietuvą. Nuo to laiko nesitreniruojame. Laukiame, kada vėl bus atidaryti sporto klubai.  

Jau trejus metus mokai vaikus tinklinio Eišiškių Antonio Ratkevičiaus sporto mokykloje. Matai savo auklėtinių iš Šalčininkų akyse aistrą žaisti? Tinklinio sirgaliai gali tikėtis, kad netolimoje ateityje Lietuvos tinklinio rinktinėje pamatysime naujų merginų iš miesto prie Šalčios?
Sunkiausi tiek man, tiek merginoms buvo pirmieji metais. Dabar jau lengviau. Matau savo merginose norą žaisti. Pasiaukojančiai dirba per treniruotes, stiprėja kaip žaidėjos. Esu tikra, kad jų darbštumas ir talentas ateityje duos gerų vaisių.

Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24