Kaip išrinkti tinkamą sporto būrelį vaikui? Trenerės-kineziterapeutės patarimai

2018-10-02, 12:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kaip išrinkti tinkamą sporto būrelį vaikui? Trenerės-kineziterapeutės patarimai „InterGym" trenerė-kineziterapeutė Olga Ziuganova / Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Mokslo metų pradžia vaikus ir tėvelius pasitinka popamokinės veiklos gausa. Sunkiausias sprendimas - kaip išsirinkti naudingiausią ir labiausiai Jūsų vaikui tinkamą užsiėmimą. Meninės raiškos būreliai, tokie kaip dailė, muzika, vaidyba - dažniausiai yra pasirenkami paties vaiko, pagal kūrybinius potraukius, tačiau fizinės veiklos ieškojimai kartais tęsiasi ir ne vienerius metus, vis keičiant sporto šakas. Patarimais apie būrelio pasirinkimą dalinasi „InterGym" trenerė-kineziterapeutė Olga Ziuganova.

„Lietuvoje pastebima, kad fiziškai aktyvūs vaikai dažniausiai renkasi populiariąsias sporto šakas, tokias kaip krepšinis, futbolas, kovos menai, kurias dažniau galima išvysti per žiniasklaidą. Visgi, reiktų įvertinti vaiko fizinį pasiruošimą ir pagalvoti ko šiuo būreliu siekiate. Fizinė veikla lemia ne tik energijos išliejimą, bet ir laikyseną, organizmo būklę, sudėjimą, psichologinę ir emocinę būklę, bei daug kitų labai svarbių faktorių", - sako O. Ziuganova.

Nuo kelerių metų patartina vaiką pratinti prie fizinės veiklos?

Kuo anksčiau - tuo geriau. Mūsų klube Vilniuje priimame vaikus nuo 1,5 metų amžiaus, tokio amžiaus grupes planuojame atidaryti ir Kaune. Mažylių treniruotės labiau panašios į žaidimą, tačiau tokia forma pratiname prie judėjimo, bendravimo su panašaus amžiaus vaikais. Šiek tiek vyresni vaikai (nuo 3 metų) po truputį mokosi gimnastikos pagrindų, įvairių elementų, lavinamas vikrumas. Labai svarbu, kad vaikas atsidurtų panašaus amžiaus ir sugebėjimų grupėje.

Nuo ko pradėti renkantis sporto būrelį?

Įsiklausykite ką sako vaikas, stebėkite jo veiklą, pasidomėkite ką lanko artimiausi vaiko draugai. Žinoma, tai nebūtinai reiškia, kad vaikui patiks bendraamžių veikla, bet socialiniai ryšiai dažnai nulemia vaiko norus.

Jeigu vaikas nėra apsisprendęs, verta išbandyti kurią nors gimnastikos rūšį. Net jeigu vaikui atsibos ar persigalvos - gimnastika sustiprina pasiruošimą kitoms sporto šakoms, lavina laikyseną, lankstumą motoriką, fizinę jėgą, psichologinę gerovę.

Ką daryti, jeigu vaikas sportuoti nenori?

Nieko baisaus, gal dar neatėjo laikas. Bet kokiu atveju, skatinu tėvelius apie sportą kalbėti ne kaip apie privalomą užsiėmimą, o kaip aktyvų laiko praleidimo būdą su būriu naujų draugų. Leiskite vaikui pažinti fizinės veiklos smagumą ir skatinkite rasti mėgiamą šaką.

Ką patartumėte tėveliams?

Svarbiausia, kad vaiko pasirinkta veikla būtų paties vaiko sprendimas, o ne tėvų noras. Rekomenduoju tėveliams leisti vaikui išbandyti skirtingas pirmąsias treniruotes, pamatyti ir pačiam pajausti kaip atrodo veikla ir ko gali tikėtis iš tolimesnio treniravimosi. O tėvelius skatinu atkreipti dėmesį į pagrindinius bruožus, kaip: trenerių profesionalumas, sporto įrangos naujumas, vaikų grupės sudarymo kriterijai. Tai, atrodo, ne taip svarbu kaip noras sportuoti, tačiau tikrai gali turėti įtakos vaiko motyvacijai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24