Asmeninis treneris pataria: kaip aktyviau leisti laiką su vaikais?

2018-09-14, 09:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asmeninis treneris pataria: kaip aktyviau leisti laiką su vaikais? Jessica To'oto'o / unsplash.com nuotr.

Dažnai manoma, kad susilaukus vaikų tėvams yra sunkiau rasti laiko užsiimti fizine veikla, tačiau sekmadienį vykstant Vilniaus maratonui buvo galima išvysti kitokį vaizdą. Daugybė tėvelių bėgo su savo atžalomis daugiausiai sporto entuziastų pritraukusioje „Rimi“ šeimos trasoje. Iš viso į šį bėgimą užsiregistravo 3691 dalyvis, informuojama pranešime spaudai.

Apie tendenciją, rodančią, kad pastaruoju metu daugėja šeimų, sportuojančių su vaikais, kalba ir asmeninis treneris Mantas Petrulis.

„Bene dažniausias vaikus kankinantis sveikatos sutrikimas yra nutukimas, kuris atsiranda dėl per mažo judėjimo. Nemaža dalis tėvų neturi galimybės išleisti vaikus į sporto būrelius. Siekiant spręsti šią problemą, jie pradeda sportuoti drauge su vaikais, o didelių išlaidų nesukeliantis būdas tai daryti – bėgiojimas. Šiai sportinei veiklai nėra netinkamo oro, be to, nereikia specialių sporto salių ar brangaus sportinio inventoriaus“, – sako M. Petrulis.

Šeimų bėgimas buvo pati populiariausia trasa savaitgalį sostinėje praūžusiame Vilniaus maratone – joks kitas bėgimas nepritraukė tiek daug bėgimo mėgėjų, tarp kurių buvo daugybė tėvų su vaikais. „Smagu matyti, kad šeimos ne tik renkasi vis aktyvesnį gyvenimo būdą – įtraukdami net ir pačius mažiausius šeimos narius mankštinasi, eina į žygius, bėgioja, bet kartu nepamiršta ir mitybos: stengiasi rinktis sveikesnį, visavertį maistą. Tai ypač džiuginanti tendencija“, – sako prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Buivydienė.

Nors dažnai manoma, kad dėl laiko trūkumo mažus vaikus auginantiems tėvams gali tapti sudėtinga grįžti į sporto kelią, M. Petrulis sako savo aplinkoje tokių atvejų praktiškai nepastebintis.

„Mano aplinkoje nėra daug tokių pavyzdžių. Pvz., moterys, kurios sportą laiko savo gyvenimo dalimi, su tokia problema paprasčiausiai nesusiduria, o gimęs vaikas šio požiūrio pakeisti negali. Dailiosios lyties atstovės ir vėl pradeda sportuoti po gimdymo praėjus maždaug dviem mėnesiams“, – pasakoja specialistas.

Anot jo, svarbu prisiminti, kad judėjimas – vienas iš kertinių dalykų, padedančių greičiau grįžti į įprastą gyvenimo ritmą gimus vaikams. Šeimoms, kurioms sunkiai pavyksta rasti savyje jėgų ir motyvacijos sportuoti, M. Petrulis pataria pradėti nuo mažų žingsnelių, o jeigu sportas yra visiškai svetimas, reikia ieškoti alternatyvų. Tarkime, vietoj sporto salės jis pataria rinktis dažnesnius ir ilgesnius pasivaikščiojimus gamtoje su visa šeima arba aktyvius fizinius žaidimus.

„Gimus sūnui su žmona diskutavome, kaip jai grįžti į sportą. Pirmasis žingsnis, kurį ji žengė susilaukus vaikučio, – lengva fizinė mankšta namuose nugaros raumenims sustiprinti. Antrasis – sportas salėje, juk tai yra puikus socializavimosi būdas. Sportuojant moterys gali skirti laiko sau, pabūti su savimi, tobulinti kūno linijas ir jaustis žvaliau. Be abejo, gimus vaikui gali pasitaikyti sunkesnių dienų ar naktų, tačiau, ko gero, ne viena moteris pasakytų, kad susilaukus atžalos ji gali nuveikti kur kas daugiau nei bet kada anksčiau“, – asmenine patirtimi dalijasi M. Petrulis.

Anot specialistų, gimus vaikams sportuoti gali būti sudėtinga, nes visas dėmesys yra skiriamas jiems, tačiau taupant laiką galima rinktis treniruotes drauge su mažyliu.

„Neseniai pagimdžiusios gali rinktis treniruotes „Mama + mažylis“. Šios treniruotės šiek tiek primena pilatesą ar kalanetiką. Tokių treniruočių metu vaikas atstoja svarelius. Su jau paaugusiais vaikais tėvai gali drąsiai bėgioti. Bėgiojant galima ne tik lavinti savo kūną, bet ir smagiai bei kokybiškai praleisti laiką su šeima“, – teigia M. Petrulis.

Asmeninis treneris primena, kad sportas gyvenime turėtų atsirasti laipsniškai ir tapti gyvenimo būdu. Tuomet bus paprasta savo atžaloms rodyti gerą pavyzdį ir ugdyti jų aktyvumą.

„Mudu su žmona gimus vaikui turime dar daugiau motyvacijos užsiimti sportu tam, kad sūnui galėtume rodyti teigiamą pavyzdį ir jį įkvėpti sekti mūsų pėdomis. Jeigu tėvai nenori aktyviai gyventi dėl savęs, reikia pasistengti dėl mažųjų“, – sako M. Petrulis.

4 asmeninio trenerio M. Petrulio patarimai šeimoms, norinčioms aktyviau leisti laiką su vaikais

Pasikonsultuokite su specialistais. Jeigu nepavyksta atrasti jums ir jūsų vaikams patinkančios ir tinkančios fizinės veiklos, pasikonsultuokite su specialistais. Treneriai yra išbandę įvairiausias sportines veiklas, tad galės padėti atrasti ir jums labiausiai tinkančią. Svarbiausia surasti širdžiai mielą fizinę veiklą ir tada sportas nebebus kančia.

Jei yra galimybė, įsigykite daiktų, kurie skatina užsiimti fizine veikla. Galbūt gyvenate name ir turite vietos kieme pasistatyti batutą arba pasikabinti krepšinio lanką? Jei ne, tuomet bet kuriuo atveju namuose galite įsigyti gimnastikos kamuolį ar svarelius.

Išmokite pastebėti kūno siunčiamus ženklus. Pradėję sportuoti neperlenkite lazdos: nesistenkite sportuoti per daug ar per dažnai. Kitu atveju motyvacija ir noras sportuoti gali išgaruoti ir apie įprotį sportuoti galėsite iš viso pamiršti.

Būkite įkvepiančiu pavyzdžiu. Jeigu jūsų vaikas ruošia namų darbus ir nori padaryti pertraukėlę, pasistenkite tą laiką išnaudoti užsiimant aktyvia veikla, pvz., drauge pašokinėti šokdyne. Jeigu atėjo ilgai lauktas savaitgalis, išbandykite aktyvias fizines veikas. Galbūt jūsų šeima niekada nėra plaukiojusi vandenlente, o gal sudomins slidinėjimas ar čiuožimas pačiūžomis? Atminkite, kad kiekvieno įpročio susiformavimui reikia laiko. Pradėkite žengti mažais žingsneliais ir net nepastebėsite, kaip aktyvi fizinė veikla taps jūsų gyvenimo dalimi.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24