Spausdinti šį puslapį

Savaitgalį sostinėje – margaspalviai Tautų mugės renginiai

2012-09-13, 07:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šį savaitgalį rugsėjo 14–16 dienomis Vilniuje, Gedimino prospekte rengiama Tautų mugė. Į mugę suvažiuos patys aktyviausi Tautinių bendrijų amatų ir kulinarijos meistrai, dainos ir šokio virtuozai. Mugės metu Vilniečiams ir miesto svečiams bus pateikti ir demonstruojami nacionaliniai rankų darbo kūriniai, pristatomi tautų nacionaliniai valgiai, jų ruošimo subtilybės ir receptūrų įvairovė.

Kaip ir kiekvienoje šventėje bus gausu muzikos, pramogų, šventinio šurmulio. Tęsiant gražias kultūrinių mainų tradicijas tarp Vilniaus ir Gdansko, šiomis dienomis bus pristatomos „Gdansko kultūros dienos Vilniuje“.

Šventinėje programoje dalyvaus Gdansko miesto meno kolektyvai ir koncertuos tautinių bendrijų – žydų, karaimų, totorių, lenkų, rusų, vokiečių ir lietuvių atstovai, taip pat koncertinėje programoje dalyvaus svečiai iš Graikijos, Baltarusijos ir Ukrainos, gros populiarios muzikos grupės.

Pirmą kartą mugės metu debiutuos jaunimo muzikos grupių festivalis ,,B-34,4”. (Būtent tiek kilometrų yra nuo Vilniaus iki Baltarusijos).

Tautų mugėje tikimasi sulaukti daugiau nei 200 amatininkų. Kaimynai latviai ir lenkai turės savo atskiras ekspozicines zonas. Gurmanus lepins septynios užeigos – viena iš Gdansko, kuriose bus puiki proga paragauti įvairių tautų patiekalų. Šeštadienį, rugsėjo 15 d., mugės svečiams pristatomas – Grilio konkursas – ARVI Kalakutų Fiesta, kurioje dalyvaus penkios Dvimiesčio Vilnius-Kaunas komandos.

Ruduo – derliaus metas. Taigi, pasitelkę įvairių tautų, senovėje praktikuotas receptūras, edukacinės programos dalyviai – kulinarinio paveldo meistrai virs ir lankytojus vaišins skaniausiomis uogienėmis - galima sakyti vyks Tautų mugės uogienių festivalis. Visi - dieli ir maži mugės lankytojai, galės ne tik paragauti skanumynų, pasivaišinti šviežiomis sultimis, bet ir sužinot naujų tautinio kulinarinio paveldo receptūrų bei gamybos subtilybių.

Šeštadienį nuo 13 iki 18 val. Lukiškių aikštės teritorijoje vyks senovinės Auto-Moto technikos paroda, kurią rengia Amerikietiškų automobilių klubas V8 (www.V8club.lt). Laukiama apie 50 senovinės technikos eksponatų iš Lietuvos ir kaimynių šalių. O vakarop, apie 20 val., visi galės stebėti reginį „Devynios Vilniaus ugnys“. Jūsų dėmesio lauks M.Grušo, K.Musteikio, K.Venslovo, R.J.Belevičiaus sukurtos skulptūros. Projekte dalyvaus grupė „Atalyja“, poetas Julius Keleras ir pirotechnikų grupė „Blikas“.

Pirmą kartą Tautų mugės organizatoriai įsteigė Padėkos prizus – stiklo kriaušes, kurias išliejo žemaitis Vygantas Paulauskas. Pirmieji mugės apdovanojimai atiteks vienam iš meno kolektyvų, rėmėjų, amatininkų ar virtuvės meistrų, sugebėjusių geriausiai atspindėti daugianacionalinio Vilniaus rudenėjančią dvasią.

www.vilnius.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti