Spausdinti šį puslapį

Vilniečiai Jūrų muziejaus parodoje galės pasijusti tikrais kapitonais

2012-02-02, 12:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 2 d., 16.30 val. Vilniuje Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2) bus atidaryta keliaujanti Lietuvos jūrų muziejaus paroda „Klaipėdos burinis laivynas”.

Parodos rengėjai vilniečiams suteikia puikią galimybę įlįsti į jūrininko „kailį“ – lankytojams siūlomas interaktyvus žaidimas, leidžiantis pačiam stoti prie šturvalo ir įvesti burlaivį į XIX a. Klaipėdos uostą. O tai padaryti tikrai nelengva. Į uostą tenka įplaukti prieš marių tėkmę tuo pat metu bandant suvaldyti Baltijos jūros nešančią srovę.

Paroda pasakoja apie romantišką laiką, kai Baltijos bangas raižė grakštūs burlaiviai. Pirmieji burlaiviai Klaipėdoje, vadintoje Memeliu, atsirado dar XIII a. ir tarnavo Livonijos ordinui priklausančiai piliai. Tik XVI a. viduryje turtingi klaipėdiečiai patys ėmė statyti didesnius burlaivius, kuriais pasiekdavo net Ispanijos krantus.

Burlaivių epochos aukso amžius, susijęs su masiniu medienos eksportavimu, Klaipėdoje prasidėjo XVIII a. viduryje. Buvo įkurtas laivų dailidžių cechas ir klaipėdiečių laivynas išaugo iki 98 burlaivių, o 1829 metais atidaryta Karališkoji navigacijos mokykla, kurioje buvo ruošiami jūrų kapitonai ir šturmanai.

Paroda bus eksponuojama nuo vasario 2 iki kovo 1 dienos.

www.vilnius.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti