Onuškio kermošiuje atgimė karčiama, ūžė garsusis turgus

2011-10-08, 08:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Liaudies išmintis sako: „Turgus be žydo kaip sriuba be druskos“, o dar Onuškyje –  miestelyje, praeityje garsėjusiame savo turgumis. Svarbiausia miestelio prekybos vieta nuo seno buvo turgaus aikštė ir aplink ją išsidėsčiusios karčiamos, kurias dažniausiai laikė žydai.

Ir atsitik taip, kad po daugelio daugelio metų, šiemet, spalio 1-ąją,  žydelis  Moiša atidarė Onuškyje karčiamą! Gudruolis ne  šiaipsau šią dieną pasirinko, juk būtent tądien miestelyje šurmuliavo „ Onuškio kermošius 2011“. Žinodamas, kad tokią dieną vienas nespės suktis,  Moiša  dvi  žvitrias padėjėjas pasisamdė ( Rima Blikertienė , Zita Aniulienė ).
Kaime garsas apie naują užeigą greitai pasklido – suvažiavo žmogeliai iš įvairių seniūnijos kampelių į Onuškio aikštę  su įvairiom grožybėm ir pramanais! Pirmas, kaip ir pridera, į naują užeigą užėjo Onuškio seniūnijos seniūnas Juozas Okunevičius. Pasidžiaugė,  kad tiek darbščių žmonelių atvyko, sėkmės visiems palinkėjo ir žydelio alučio (pagamino Nijolė Mikalauskienė) nebrokijo.
Pati Seimo narė Dangutė Mikutienė teikėsi  užsukti į karčiamą, jai ir visiems susirinkusiems karčiamininko padėjėjos daug žinių  apie Onuškį pateikė, miestelio istorinius faktus paminėjo. Kitas Seimo narys Antanas Nedzinskas  nepasididžiavo, su gražiuoju savo trispalviu automobiliu atvažiavo, kermošiuje apsipirko, pabendravo. Trakų rajono savivaldybės tarybos narė Zofija Abeciūnienė apsilankė, savo keptos duonelės atvežė, žmoneliams įteikė.
Kol pirmi sveteliai  karčiamoje lankėsi, aikštėje vis didėjo šurmulys, kadangi  kaimų ir įstaigų kiemeliai čia pat kūrėsi.  Vaickūniškių  kaimo bendruomenės vyrai ir moterys, vadovaujami bendruomenės pirmininkės Linos Muknickienės, ne tik kaimiškų gėrybių parduoti parvežė, bet ir didelį pečių atgabeno, kuriame sriubytę  ir gardžius cepelinus virė. O jau pyragų ir naminės duonutės skanumas, kas neragavo – seilę varvinti gavo!
Pirmininkė eiles apie bendruomenę paskaitė, o  Vaickūniškių jaunimas ir jų draugai skambias dainas karčiamoj dainavo. Šalia Vaickūniškių  kiemelio išdidžiai galvą iškėlęs gražuolis ožys trypinėjo. Matyt jam nedavė ramybės mintis, kaip ten jo  ožkos Vaickūniškėse   likusios be jo elgiasi. Greitai raguotasis ir draugužį susirado, mat mažasis ponis ( šeimininkė Edita Motuzienė)  vis šalia ratuku vaikučius vėžino.
Kas netingėjo, toliau ėjo. O ten jau –Dusmenų bendruomenės kiemelis, priešakyje su pirmininke Rima Korsakiene ir seniūnaičiu Antanu Sindaravičiumi. Darščiosios dusmeniškės,  matyt, visą vasarą gamtoje praleido, nes kaip gi kitaip šitokią galybę vaistažolių nuo įvairių negalavimų ir bėdų prisirinksi!
Šalimais dusmeniškių – Onuškio vidurinės mokyklos ir Onuškio vaikų darželio kiemelis įsikūrė. Kol mažiausieji „varliukai“ daineles visiems dainavo, mokyklos kiemelyje  jaunosios šeimininkės visus norinčius moliūgų sriuba  ir gardžia arbata vaišino, o vėliau, žydeliui Moišei prašant,  etnografinis merginų ansamblis karčiamoj skambias dainas atliko ( vadovė Gražina Kulbickienė).
Kas į karčiamą neužsuko, tas būtinai nors šalia jos pastovėjo, kadangi tokių grožybių,  kaip čia, vargu ar dar kur matė! Onuškio bendruomenės kūrybingos moterys ir darbštūs vyrai tikrai pasistengė iš peties. Onutės Balkelienės ( nuolatinis jos talkininkas –vyras Raimondas, ilgametis Onuškio girininkijos girininkas) nepkartojamos augalų ir daržovių  kompozicijos neleido praeiti pro šalį – vilioklė „jaunoji ūkininkaitė“ visus viliojo apžiūrėti jos ūkį, kuriame ramiai tupėjo raibosios vištelės. Laimė, kad niekas kermošiuj gaidžiais neprekiavo, oi, būtų neramu šiom raibutėm!
O kur dar Sonatos Okunevičienės meniškai išpjaustyti moliūgai ir arbūzai, Artūro ir Zitos Aniulių dailūs stalai. Pasigėrėjus visomis grožybėmis nosį pradeda kutenti kepamų blynų kvapas – be jų Onuškio kermošius neįsivaizduojamas! Čirškinami ant žarijų, spirgėdami natūraliuose riebaliukuose, vartomi nagingiausių šeimininkių O.Balkelienės ir Ramunės Balkelienės (marti), padedant Onutei Stankevičienei ir Janinai Česonienei, jie tiesiog tirpte tirpo ... O kur dar troškinami kopūstai, Jurgos Mikalopienės gilių arbata ir visokie kitokie skanumynai! Oi, nepasakosiu, reikėjo patiems atvykti ir išragauti!
Skaniai užkirtus, galima ir po turgų pasidairyti. Onuškio bendruomenė, pastebėjusi, kad kermošiuje niekas neparduoda jokių gyvulių, nutarė parduoti bendruomenėje užaugintą „karvę“ (pagaminta O. Balkelienės). Linksmoji karvutė, pavedžiota po kermošių, apdainuota smagia daina, neatsiradus pinigingam pirkėjui, buvo nuvesta pasiganyti, priaugti svorio.
Karčiamoj linksmybės tęsėsi, kadangi smagiai grojo Onuškio filialo liaudiškos muzikos kapela (vadovė Gražina Kulbickienė), vėliau susirinkusius  linksmino kapelos narys Marius Stanulionis. Buvo pasveikintos gražiai besitvarkančios  ir aplinką puoselėjančios šeimos iš įvairių  Onuškio seniūnijos vietovių,  pagerbti jubiliatai penkiasdešimtmečiai,  šokta, dainuota, įvairių monų sugalvota, visko neišpasakosi, neišsakysi. Pervargę kermošiaus dalyviai  galėjo dalyvauti sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro organizuotoje neformaliojo sveikatos švietimo programoje, apie sveikos gyvensenos propagavimą  pakalbėti progą turėjo.
Džiaugiasi neatsidžiaugia žydelis Moišė – kokie puikūs žmonės gyvena Onuškio seniūnijoje!
Be visų šventėje jau sutiktų žmonių, padėkos žodžių nusipelnė Balkelių šeima (Taučionys). Kol šios šeimos moterys kuria grožį ir rūpinasi kulinariniu pavedu, vyrai – Gintas ir Laurynas – ant savo vyriškų pečių užsikrovė visus organizacinius - ūkinius rūpesčius, kurių buvo tikrai labai daug.  Dėkoja žydelis ir Marijonai Doškienei bei Rimui Balkui – jie nors ir nedalyvavo pačiame renginio šurmuly, tačiau padėjo išspręsti  ne vieną organizacinį klausimą. Ačiū  Onuškio vidurinei mokyklai ( direktorė Rima Blikertienė). Be šių nuoširdžių talkininkų nepavyktų taip sklandžiai organizuoti šventės.
-Ui, daugybę gražių darbų kartu besidarbuodami galime nuveikti, ui, galime, –  besidžiaugdamas kalbėjo žydelis.
Netikite, palaukite kitų metų!Tik nepamirškite, kad dar ir atvykti į Onuškį reikia, kad ne tik girdėti, bet ir savomis akimis viską regėti.

Liuda Korsanovienė
Trakų raj.kultūros rūmų Onuškio filialo administratorė,
v.o. „Onuškio bendruomenė“ pirmininkė
www.lvcom.eu 

Akimirkos iš Onuškio kermošiaus šventės. Justės Žilionytės nuotr.

Kas į karčiamą neužsuko, tas būtinai nors šalia jos pastovėjo

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24