Tautų mugė – jau šį savaitgalį

2017-09-12, 13:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Tautų mugė – jau šį savaitgalį © M.Paliuškevič nuotr.

Šį savaitgalį sostinės Gedimino prospektą margiausiomis spalvomis, neįprasčiausiais skoniais ir įvairių kultūrų atspindžiais nuklos jau devintus metus rengiama Tautų mugė.

Rugsėjo 15–17 dienomis vyksiančiame renginyje didžiausias dėmesys bus skiriama veiklai ir pramogoms šeimai, sako šventės organizatorius Vytenis Urba. „Šiemet turėsime neįprastai daug įdomios veiklos mažiesiems mugės svečiams, šeimoms. Žmonėms, besidomintiems įvairiomis kultūromis, taip pat bus įdomu atvykti į mugę – šiemet Gedimino prospekte bus galima sutikti svečių net iš Peru ir Omano valstybių“, – pasakoja šventės organizatorius V. Urba.

Penktadienį – omanietiškos gėrybės ir lietuviški šokiai

Oficialus Tautų mugės atidarymas vyks penktadienį 16 valandą Vinco Kudirkos aikštėje įrengtoje Tautų mugės scenoje. Iškart po oficialaus mugės atidarymo scenoje bus surengta tarptautinės gestų kalbos pamoka „Norim būti arčiau“, skirta artėjančiai tarptautinei kurčiųjų savaitei paminėti. Nuo 16 val. prasidės koncertinė programa, kuri tęsis iki pat vakaro.

Vinco Kudirkos aikštėje įrengtose palapinėse vyks Omano valstybės programa – mugės svečiai bus kviečiami paragauti omanietiškos kavos, pažinti omanietišką kultūrą ir kvapų pasaulį. Pirmąją mugės dieną šokio žingsniu užbaigs Arkikatedros aikštėje nuo 18 val. vyksianti akcija „Visa Lietuva šoka“.

Per visas tris mugės dienas savo muzikinius ir šokių pasirodymus projekte „Draugystės žiedas“ pristatys daugiau nei 20 kolektyvų iš skirtingų Lietuvos miestų, jau ne pirmus metus iš eilės bus surengtas tarptautinis gatvės teatro festivalis „Mozaika“, o savo koncertines programas Vinco Kudirkos aikštėje įrengtoje scenoje rodys Vilniaus universiteto ir Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto studentai.

Katedros aikštėje – fantazijų šalis ir rekordinis žaislas

Pačių mažiausių mugės dalyvių lauks Katedros aikštėje įkurta „Hapchico“ vaikų fantazijų šalis, kurioje visas tris mugės dienas bus demontruojami netradiciniai vaikų edukacijos būdai, lavinamieji žaidimai. Čia vaikai bus kviečiami įsitraukti į spalvinimo-piešimo dirbtuvėles, praleisti popietę su stebuklingais personažais, tapti herojais, pasinerti į muilo burbulų jūrą ar pasigaminti savo mėgstamą uogienę.

Paskutiniąją mugės dieną vainikuos rekordinė kompozicija „Šimtmečio žaislas“, skirta Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui paminėti. Pasak organizatorių, sukūrus rekordinę kompoziciją iš vaikų nuspalvintų žaislų, bus siekiama patekti ne tik į Lietuvos rekordų, bet ir į Lietuvos vaikų rekordų knygą. Prie rekordo siekimo kviečiami prisidėti visi mažieji mugės svečiai, apsilankę visas tris mugės dienas vyksiančiose kūrybinėse dirbtuvėlėse ir įvairios socialinės vaikų organizacijos, globos namai.

Antrus metus iš eilės į Katedros aikštę atvyks 2018 m. mažosios Lietuvos kultūros sostinės. Sostinės gyventojai ir svečiai galės pasimėgauti mažųjų Lietuvos kultūros sostinių dovana – kokybiškais ir išskirtiniais gyvo garso koncertais.

Renginiai dviračių mėgėjams ir duoklė krepšiniui

Visi aktyvaus laisvalaikio mėgėjai šeštadienį bus kviečiami išbandyti specialiai Tautų mugei sudarytą orientacinio dviračių sporto maršrutą po Vilniaus rajoną. Nuo 11 valandos Vingio parke visus orientacinio sporto entuziastus suburs renginys „Pažink parką su orientavimosi sportu“. Šeštadienio popietę Gedimino prospekto ir Gynėjų gatvės sankirtoje bus surengtos linksmosios dviratukų varžybos „Herojai linksmais ratais“, kuriose azartiškiausi mugės lankytojai rungsis trasose vairuodami vaikiškus dviratukus. Prie linksmųjų varžybų trasos mugės svečiai galės pamatyti ir nusifotografuoti prie rekordinių dviračių: sunkiausio Pasaulio dviračio, seniausio Lietuvos dviračio ir didžiausio Lietuvos dviračio. Ir tai dar ne visos sporto pramogos – sekmadienį vyks jau tradicija tapęs Tautų mugės šeimų krepšinio turnyras, kuriame dėl prizų rungsis šeimų komandos tris prieš tris.

Šiemet Tautų mugės renginiai ir pramogos vyks visame Gedimino prospekte, Odminių skvere, Lukiškių aikštės prieigose, Arkikatedros aikštėje, Žemaitės skvere, kur bus surengtas projektas – knygų mainai „(Ne)perskaitytos knygos”.

Norintieji leistis ne tik į kultūrinę, bet ir į skonių ekskursiją – tikrai nenusivils. Mugės svečiai bus kviečiami skanauti įvairių nacionalinių valgių, galės sužinoti jų ruošimo subtilybes ir receptūrų įvairoves, susipažins su tautiniais papročiais ir buities tradicijomis. Mugėje kaip visuomet bus galima įsigyti visko, ko širdis geidžia: nuo smulkiausių amatininkų dirbinių iki stambiausių buities reikmenų. „Viską tu turėsi, jeigu mugėn atbildėsi“ – šiuo šūkiu žmones atvykti kviečia šventės organizatoriai.

Tautų mugė, skirta Lietuvoje gyvenančioms tautinėms bendrijoms ir jų kultūroms pristatyti, Vilniuje rengiama nuo 2008 metų. Kasmet šis renginys sulaukia apie 250 tūkstančių vilniečių ir miesto svečių apsilankymų.

vilnius.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24