Jubiliejinis mokslo festivalis stebins išskirtiniais renginiais

2013-09-10, 08:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rugsėjo 10–19 dienomis Lietuvoje jau dešimtą kartą vyks nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė". Visi norintys galės rinktis iš daugiau kaip 250 nemokamų renginių mokyklose, universitetuose, geriausiose šalies laboratorijose, miestų aikštėse.

Vilniuje bus galima išvysti, kaip gimsta garsieji lietuviški lazeriai, o unikaliame reaktoriuje auginami puslaidininkiniai kristalai. Kaip mokslininkai, bendradarbiaudami su JAV farmacijos bendrovėmis, kuria naujos kartos priešvėžinius vaistus. Kaip Vilniaus universiteto Žmogaus genomo tyrimų centro mokslininkai atlieka lietuvių genomo tyrimus. Mokslininkai nori nustatyti Lietuvos populiacijos genetinę įvairovę, kad šios žinios galėtų būti taikomos diagnozuojant ar net prognozuojant ligas.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakultete dalyviai galės susipažinti su Lietuvoje augančiais augalais – parazitais, išklausyti mokslininkų paskaitą apie Lietuvos teritorijos gyventojus I–XII a. ir kt.

Varšuvos Koperniko mokslo centro direktorius Robertas Firmhoferis pasakos apie mokslo muziejų reikšmę, o BBC žurnalistas ir dokumentinių filmų autorius Ch. Riley'us primins intriguojančius faktus apie „Apollo" kosminę programą ir parodys savo režisuotą filmą „Mėnulio šešėlyje".

Kaune rugsėjo 13 d. KTU studentų miestelyje, greta Elektronikos rūmų, šurmuliuos festivalio išskirtinis renginys – Tarptautinė mokslo mugė. Joje dalyvauja kelios dešimtys mokslo centrų, aukštųjų mokyklų ir kt. Renginiai skirti įvairaus amžiaus žmonėms. Programoje – daugybė mokslo eksperimentų, lankytojų kūno bei smegenų tyrimai, interaktyvi optinių iliuzijų paroda, loginiai žaidimai.

Po Lietuvos mokyklas keliaujantys kompanijos „Thermo Fisher Scientific Baltics" mokslininkai su mobiliąja bioklase mugėje mokys išskirti DNR ir kt. „Mobiliosios bioklasės" komandą kiekvienas galės pasikviesti į savo mokyklą. Iš arti bus galima apžiūrėti kariškių naudojamus bepiločius lėktuvus ir kt.

Klaipėdoje, Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, moksleiviai susipažins su laivo įranga, valdymo galimybėmis, patys valdys įvairius laivus sumodeliuotose realiuose plaukiojimo rajonuose ir kt.

Šiauliuose festivalio dalyviai susipažins su mikropasauliu, išmoks naudotis viena naujausių inovacijų aerobiologijoje – žiedadulkių dienoraščiu, kuris itin aktualus alergiškiems žmonėms. Užsukę į Respublikinės Šiaulių ligoninės Onkologijos klinikų Radioterapijos skyrių, susipažins su spindulinio gydymo metu naudojamomis technologinėmis galimybėmis. Šiaulių universiteto Botanikos sode bus galima sužaisti detektyvinį edukacinį žaidimą. Panevėžyje duris svetingai atvers KTU Panevėžio instituto Technologijų fakultetas.

Smm.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24