Žalgirio arenoje – ES Regionų komiteto seminaras

2013-07-19, 15:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Penktadienio ryte Žalgirio arenoje prasidėjo Gamtinių išteklių (NAT) komisijos seminaras. Tai -vienas iš aštuonių Regionų komiteto Lietuvoje organizuojamų renginių, vyksiančių šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu.

Arenos amfiteatre vykstančio seminaro tema - „Naujųjų valstybių narių vietos ir regionų valdžioms kylantys iššūkiai kaimo plėtros politikos srityje, naujojoje finansinėje perspektyvoje". NAT komisija yra viena iš penkių teminių ES Regionų komiteto komisijų. Ji nagrinėja klausimus, susijusius su gamtinių išteklių naudojimu, žemės ūkiu, žuvininkyste ir vietos bei regionų valdžių kompetencija šioje srityje. Šis seminaras - Europos Sąjungos Regionų komiteto išvažiuojamojo renginio (liepos 18-19 d.) dalis.

„90 procentų Europos Sąjungos teritorijos sudaro kaimo vietovės, kuriose gyvena daugiau nei 60 proc. gyventojų. Šie skaičiai verčia mus kalbėti apie kaimo vietovių laukiančius iššūkius bei dalintis patirtimi. Tikiu, jog seminare vyks produktyvios diskusijos, o gimę problemų sprendimo būdai padės kuriant bendrą ir draugišką Europos Sąjungą", - seminaro pradžioje kalbėjo Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pasak Regionų komiteto NAT skyriaus pirmininko René Souchon, be esamų problemų kyla ir naujų iššūkių, tokių kaip nykstanti biologinė įvairovė, mažėjantys užmiesčio plotai, senėjanti visuomenė ir klimato kaitos padariniai. R. Souchon siūlė atkreipti dėmesį, jog tarp miesto ir kaimo yra didelė takoskyra, kurią privaloma mažinti, rengiant derybas ir skatinant bendradarbiavimą tarp miestų ir kaimų savivaldybių, esančių toje pačioje funkcinėje teritorijoje.

„Šiandien esame arenoje, kuri gali sujungti kaimą ir miestą. Žalgirio arenoje vyksta didžiausia Baltijos šalyse žemės ūkio ir maisto paroda „Agrobalt". Ši paroda yra puikus miesto ir kaimo bendradarbiavimo pavyzdys. Kalbant apie kaimo plėtrą, mes susiduriame su išties didelėmis problemomis: kaimas senėja, emigracijos problema palietė ne tik naująsias ES valstybes, bet ir senbuves. Reikia skatinti ūkininkų konkurencingumą, didelis dėmesys turi būti skirtas žinių sklaidai kaimo vietovėse, užtikrinant socialinės atskirties mažinimą", - kalbėjo LR žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius.

Seminarą sudaro dvi pagrindinės dalys: diskusijos dėl kaimo plėtros finansavimo bei kelių fondų finansuojamų programų įgyvendinimo problemų ir galimybių aptarimas.

NAT komisijos posėdis ir seminaras yra vienas iš aštuonių Regionų komiteto Lietuvoje organizuojamų renginių, vyksiančių šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu.

www.kaunas.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24