Birželio-rugpjūčio mėn. Lenkijos instituto Vilniuje renginiai

2013-06-04, 17:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Birželio 7-9 d., Kėdainiai, Paberžė

Edukacinė ekskursija projekto „Rūpinamės 1863 m. sukilimo paveldu“ dalyviams.

Programoje: edukacinė ekskursija, 1863 m. sukilimo muziejaus apžiūra bei kultūrinė programa skirta 150-osioms sukilimo metinėms (tarp kitų, diskusija ir protų mūšis1863-1864 m. sukilimo tema).

Projekto „Rūpinamės 1863 m. sukilimo paveldu“ tikslas – skatinti mokinių iš mokyklų su skirtingomis dėstomomis kalbomis tarpusavio bendravimą ir išsaugoti nuo užmaršties 1863 m. sukilimo istorinius ženklus. Mokiniai savo aplinkoje ieško 1863 m. sukilimą menančių istorinių ženklų (nuotraukų, paveikslų, kryžių, sienų fragmentų, rašytinių istorinių šaltinių, pasakojimų ir kt.), juos tiria, aprašo jų istoriją, jais rūpinasi ir skleidžia apie juos informaciją.

Mokinių sukurti fotoreportažai, trumpi filmukai, nuotraukos su komentarais, aprašymai bus patalpinti tam skirtoje interneto svetainėje – www.1863sukilimas.lt / www.1863powstanie.lt. Mokiniai taip pat sudarys savo apylinkių žemėlapius- skrajutes, kuriuose pažymės istorinius ženklus, susijusius su 1863 m. sukilimu.

Projekte dalyvauja virš 300 mokinių iš 37 mokyklų iš visos Lietuvos.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, LR švietimo ir mokslo ministerija, Lietuvos kultūrų forumas

Projekto koordinatorė (LI): Anna Pilarczyk-Palaitis

*

Birželio 8 d., 12 val., Daugiakultūris centras (Senoji rinka 12, Kėdainiai)

Fotografijų parodos „Labas, Lenkija!” atidarymas 11-ojo lenkų kultūros festivalio „Znad Issy“ metu.

Atidarymo metu taip pat vyks filmo „Lenkija? Taip!“ peržiūra.

2010 m. firma „Aleja Kultury“ Lenkijos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai 2011 m. antrame pusmetyje proga paskelbė įdomiausių šiuolaikinės Lenkijos fotografijų konkursą. Projektu siekta pristatyti Lenkiją, atsižvelgiant į visą jos daugiasluoksniškumą ir nevienalytį tapatumą,  naujoviškumą, derinamą su pagarba tradicijoms; atskleisti šiuolaikinę Lenkiją, jos specifiką, tuo pačiu parodant visa tai, kas ją jungia su kitomis Europos šalimis.

Konkurso būta atviro: neskirstant į amžiaus kategorijas, į profesionalus ir mėgėjus. Nebuvo nurodyta jokia konkreti tema. Vieninteliai kriterijai – meninė vertė ir pozityvi žinia apie Lenkiją bei techninių reikalavimų atitikimas.

Konkurso vertinimo komisiją sudarė tokie  garsūs lenkų fotografai  kaip Chris Niedenthal, Tadeusz Rolke, Andrzej Świetlik ir kt.

Projektą finansavo Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerija.  Po konkurso atrinkta keliasdešimt įdomiausiai ir patraukliausiai  Lenkiją bei jos gyventojus vaizduojančių fotografijų, iš kurių sudaryta paroda „Labas, Lenkija!” („Cześć Polsko“).

Paroda veiks iki 2013 m. liepos 4 d.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Kėdainių lenkų draugija, Daugiakultūris centras

Projekto koordinatorius (LI): Andrzej Kierulis

*

Birželio 11-16 d., Varšuva, Lodzė, Krokuva

Nacionalinės dailės galerijos kuratorių pažintinis vizitas į Lenkiją.

Vizito tikslas – susipažinti su Lenkijos meno galerijų ir muziejų ekspozicijomis, užmegzti glaudesnį bendradarbiavimą su didžiausiais Lenkijos šiuolaikinio meno centrais bei lenkų menininkais, paskatinti juos bendriems projektams Lietuvoje.

Organizatorius: Lenkijos institutas Vilniuje

Projekto koordinatorius (LI): Andrzej Kierulis

*

Birželio 14 d., 19 val., Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (A. Vienuolio g. 1, Vilnius)

Koncertas KRZYSZTOF PENDERECKI. Lenkiškasis Requiem.

GEDULO IR VILTIES DIENAI PAMINĖTI

Koncertas rengiamas kartu su LIETUVOS NACIONALINE FILHARMONIJA.

Atlikėjai: Nomeda Kazlaus (sopranas), Agnieszka Rehlis (mecosopranas), Adam Zdunikowski (tenoras), Liudas Mikalauskas (bosas), Kauno valstybinis choras, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Petras Bingelis, Vroclavo filharmonijos simfoninis orkestras, dirigentas Jacek Kaspszyk.

Beveik prieš tris dešimtmečius sukurta Krzysztofo Pendereckio Requiem kompozicija – epochinės reikšmės opusas, atspindintis reikšmingus XX amžiaus Lenkijos istorijos įvykius – bręstantį judėjimą dėl nepriklausomybės, stiprėjančią viltį, laisvės aukų atminimą. Naudodamasis tradicine lotyniškų gedulinių mišių forma ir tekstais, žymiausias mūsų dienų lenkų kompozitorius šiame kūrinyje žengė į universaliosios muzikos sritį. Musica sacra išraiškos būdais jis prakalbo apie žmogaus dvasią, meno galią reikšti nepritarimą vertybių žlugdymui, parodyti menininko poziciją. Gedulo ir vilties dieną šį monumentalų, įspūdingą kūrinį pristato žymūs Lietuvos ir Lenkijos solistai bei kolektyvai.

Programoje Krzysztof Penderecki (g. 1933) – „Lenkiškasis Requiem“ (1984).

Oficiali Vilniaus festivalių svetainė internete http://www.vilniusfestivals.lt/

Bilietus platina Opera.lt.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Lietuvos nacionalinė filharmonija, VšĮ „Vilniaus festivaliai“

Projekto koordinatorė (LI): Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

Liepos 5-19 d., K. Sirvydo skveras Vilniuje (tarp Lenkijos ir Prancūzijos ambasadų)

Paroda „65-eri lenkų animacijos vaikams metai”

Renginys yra „Kultūros nakties“ programos dalis.

Parodoje galima susipažinti su lenkų animacijos istorija, technikos raida, filmų kūrėjais, animaciniais trumpo, pilno metro filmais, serialais, atskirų kino studijų darbais bei festivaliais, kuriuose pristatomi animaciniai filmai vaikams.

Iliustracijos parodai: filmų scenų, kūrybos proceso, lėlių nuotraukos, animacinių personažų eskizų reprodukcijos, scenarijai, celiulioidinės juostos, plakatai – surinkti iš Varšuvos nacionalinės filmotekos, Lodzės kinematografijos muziejaus, kino studijų, Nacionalinio skaitmeninio archyvo rinkinių, taip pat iš asmeninių režisierių ar jų paveldėtojų archyvų.

Kai kurių filmų stenduose yra foto kodai, leidžiantys nuskaičius juos išmaniuoju telefonu, peržiūrėti tų filmų ištraukas.

Oficiali Kultūros nakties svetainė internete http://www.kulturosnaktis.lt/

Organizatorius: Lenkijos institutas Vilniuje

Projekto koordinatoriai LI: Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

Liepos 5 d., 22.30 – 01.00 val., K. Sirvydo skveras Vilniuje (tarp Lenkijos ir Prancūzijos ambasadų)

Animacinių filmų „Petia ir Vilkas“ ir „Fantastiška gėlių parduotuvė“ peržiūra.

Renginys yra „Kultūros nakties“ programos dalis.

Animacinis filmas „Petia ir Vilkas“ (režisierė: Suzie Templeton, 2006, 30’).

1936 m. Sergėjaus Prokofjevo sukurtos muzikinės pasakos ekranizacija „Petia ir Vilkas“ pasakoja apie mažą berniuką, gyvenantį su seneliu nykiame, aukšta tvora aptvertame name. Senelis tvorą kasdien tvirtina, kad berniukas negalėtų išeiti į mišką, kur gyvena piktas vilkas.

Tai vienas didžiausių bendrų projektų Lenkijos animacijos istorijoje: bendras britų, norvegų ir lenkų kūrinys. 2007 m. filmas gavo „Oskarą“ geriausio trumpo animacinio filmo kategorijoje.

Animacinis filmas „Fantastiška gėlių parduotuvė“ (režisierius: Paweł Partyka, 2006, 15’).

Baigėsi dar viena darbo diena. Parduotuvėje užgeso šviesa, gėlių pardavėjas užrakino duris ir tapo tylu. Bet neilgam, nes netrukus rekvizitai ir daiktai ima gyventi savo gyvenimą...

„Fantastiška gėlių parduotuvė“ sumanyta prieš porą metų, po daugelio valandų diskusijų apie galimybes „atgaivinti“ trimačius vielinius daiktus, sukurtus amerikiečių menininkės Frances Osterfelt. Veiksmo vieta buvo pasirinkta gėlių parduotuvė, herojais - vielinės lėlės, aprengtos gėlių žiedlapiais ir lapeliais. Paprasta gėlių parduotuvė, pilna tikrų ir dirbtinių gėlių. Metaliniai stovai, geležinės žvakidės, storo spalvoto stiklo vazos kuria poetinę aplinką. Tai filmas be dialogų. Garsinį foną sudaro efektai ir vienas penkiolikos minučių muzikos kūrinys, sukomponuotas specialiai šiam filmui.

Oficiali Kultūros nakties svetainė internete http://www.kulturosnaktis.lt/

Organizatorius: Lenkijos institutas Vilniuje

Projekto koordinatoriai LI: Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

Liepos 9 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia (Vilniaus g. 30, Vilnius)

STALAS. Neįtikėtinas audio spektaklis stalui ir keturiems vyrams.

Pasirodymas rengiamas kartu su KRISTUPO VASAROS FESTIVALIU.

KARBIDO (Lenkija): Igor Gawlikowski, Marek Otwinowski, Michał Litwiniec, Paweł Czepułkowski, Tomasz Sikora, Jacek Tuńczyk Fedorowicz.

Ar galite įsivaizduoti pasirodymą, kurio pagrindinė žvaigždė – stalas? Taip, paprasčiausias medinis, stačiakampis stalas... Tai – ne provokacija ir ne melas. Tai – pasaulinio garso, gausybę apdovanojimų susišlavęs Lenkijos menininkų grupės „Karbido“ muzikinis projektas.

Po kelių mėnesių įtempto darbo – konsultacijų su baldininkais, staliais, garso režisieriais, „Karbido“ nariai įprastą stalą pavertė neįtikėtinų galimybių muzikos instrumentu.

Štai kaip aprašomas jų pasirodymas: „iš tamsos išnyra keturių kostiumuotų vyrų siluetai ir šou prasideda. Tuomet supranti, jog jie – ne pokerio lošėjai, o fantastiškas kvartetas, menkiausias vibracijas, išgaunamas rankomis, lazdelėmis, peiliais, paverčiantis kerinčiais garsais...“.

Programoje originalios „Karbido“ kompozicijos.

Oficiali Karbido svetainė internete http://www.karbido.com/

Oficiali Kristupo vasaros festivalio svetainė internete http://www.kristupofestivaliai.lt.

Bilietus platina Bilietai.lt.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, VšĮ Kristupo vasaros festivalis

Projekto koordinatorė (LI): Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

2013 m. liepos 13-20 d., Nida

XVII tarptautinis Thomo Manno festivalis „Tėvynės ieškojimas“

Tarptautinis Thomo Manno festivalis organizuojamas kasmet liepos mėnesio trečiąją savaitę. Tai vienas didžiausių ir garsiausių vasaros sezono kultūros renginių Neringoje, aukšto lygio muzikine programa, įkvepiančiomis diskusijomis ir pramoginėmis kino naktimis pritraukiantys ne tik Lietuvos gyventojus, bet ir užsienio svečius. Festivalio koncertai, dailės parodos, literatūrinės popietės, atviros diskusijos vyksta įvairiose Nidos vietose: Thomo Manno vasarnamyje, evangelikų-liuteronų bažnyčioje, V. ir K. Mizgirių galerijoje. Ypatingo vietos žmonių ir svečių dėmesio susilaukia profesionalių Lietuvos ir užsienio režisierių kino filmų peržiūros, šiemet pirmą kartą rengiamos modernioje Nidos meno kolonijoje.

Visi festivalio renginiai vyksta lietuvių ir vokiečių kalbomis.

Liepos 15 d., 15.30 val. Thomo Manno memorialiniame muziejuje vyks susitikimas ir diskusija su Lenkijos instituto Vilniuje svečiu, Varšuvos universiteto filosofu Mareku Cichockiu (Marek Cichocki). Moderuoja Antanas Gailius, poetas, vertėjas.

Liepos 18 d., 22 val. Nidos meno kolonijoje bus rodomas filmas “Rožė” („Róża”, 2011, rež. Wojciech Smarzowski). Seansas nemokamas.

Organizatoriai: Tomo Mano kultūros centras; partneris: Lenkijos institutas

Projekto koordinatorė (LI): Barbara Orszewska

*

2013 m. liepos 15-23 d., Mykolo Romerio universitetas, Vilnius

Tarptautinė studentų ir doktorantų vasaros mokykla „Tarptautinė žmogaus teisių apsauga“.

Jau septintus metus iš eilės Mykolo Romerio universiteto Teisės fakultete yra organizuojama tarptautinė studentų ir doktorantų vasaros mokykla „Tarptautinė žmogaus teisių apsauga“. Šiemet Teisės fakultetas tikisi sulaukti iki dvidešimties jaunuolių iš įvairių pasaulio valstybių (Baltarusijos, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos, Ukrainos) dalyvausiančių paskaitose ir teismo inscenizacijoje bei diskutuosiančių apie žmogaus teisių apsaugos ir gynimo problemas, analizuosiančių praktines situacijas. Šioje vasaros mokykloje paskaitas skaitys lektoriai iš Lenkijos, Lietuvos ir Prancūzijos. Lenkiją atsovaus Poznanės Adomo Mickevičiaus universiteto doktorantas Tomasz Lewandowski.

Organizatorius: Mykolo Romerio universiteto Teisės fakultetas; partneris: Lenkijos institutas Vilniuje

Projekto koordinatorė (LI): Barbara Orszewska

*

Liepos 23 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia (Vilniaus g. 30, Vilnius)

Koncertas LOS DESPERADOS: AISTRINGI KLAJŪNAI SU GITAROMIS.

Koncertas rengiamas kartu su KRISTUPO VASAROS FESTIVALIU.

LOS DESPERADOS (Lenkija): Marcin Czarnecki (gitara) ir Piotr Dębowski (gitara).

Trykštantys energija, pašėlę ir nenuspėjami – taip galima apibūdinti duetą „Los Desperados“.

Ir kas galėjo pagalvoti, kad puikų akademinį išsilavinimą įgiję gitaristai Marcinas Czarneckis ir Piotras Dębowskis pasuks „klajūnų“ keliu. Tiesa, klajoja jie ne tik po žymiausias pasaulio sales, bet ir po žanrus bei stilius: nuo „velniškų“ N. Paganini pasažų iki nuotaikingų regtaimų, nuo šopeniškos lyrikos iki džiazo baladžių, na, o desertui - žymusis W. A. Mozarto „Turkų maršas“ keturiomis rankomis viena gitara!...

Kiekvieno pasirodymo metu muzikinių siurprizų tikrai netrūksta, tad kritikams tenka gerokai paprakaituoti vertinant „Los Desperados“ pasirodymus, o publiką gitaristai varo iš proto pačia geriausia prasme: temperamentas, muzikalumas, neįtikėtinas virtuoziškumas nepalieka nei vieno abejingo!

Programoje W. A. Mozart, V. Paganini, A. Piazzolla, M. Theodorakis ir kt.

Oficiali Los Desperados svetainė internete http://www.losdesperados.pl/

Oficiali Kristupo vasaros festivalio svetainė internete http://www.kristupofestivaliai.lt.

Bilietus platina Bilietai.lt.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, VšĮ Kristupo vasaros festivalis

Projekto koordinatorė (LI): Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

Rugpjūčio 13 d., 19 val., Vilniaus paveikslų galerijos kiemas (Didžioji g. 4)

Koncertas Šopenas penkiuose kontinentuose.

Koncertas rengiamas kartu su PIANO.LT VASAROS FESTIVALIU.

Oficiali Marios Pomianowskos svetainė http://www.pomianowska.art.pl/

Oficiali Piano.lt vasaros festivalio svetainė http://www.piano.lt/

Bilietus platina Tiketa.lt.

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Piano.lt vasaros festivalis

Projekto koordinatorė (LI): Katarzyna Dzierżyńska-Loch

*

Rugpjūčio 19 d., 19 val., Vilniaus paveikslų galerijos kiemas (Didžioji g. 4)

Koncertas „Džiazo banginiai ATOM STRING QUARTET“

Koncertas rengiamas kartu su PIANO.LT VASAROS FESTIVALIU.

Oficiali Atom String Quartet svetainė http://www.atomstringquartet.com/

Oficiali „Piano.lt vasaros festivalio“ svetainė http://www.piano.lt/

Bilietus platina Tiketa.lt.

Organizatorius: Piano.lt vasaros festivalis

Projekto koordinatorė (LI): Katarzyna Dzierżyńska-Loch

Lenkijos institutas Vilniuje pasilieka teisę keisti renginių programą.

 

Lenkijos institutas

Darbo laikas:

9.00-18.00 (pirmadienį - ketvirtadienį)

9.00-16.00 (penktadienį)

Mediateka:

15.00-18.00 (pirmadienį - ketvirtadienį)

! 2013 m. liepos 15 d. - rugpjūčio 31 d. Lenkijos instituto biblioteka nedirbs.

Adresas:

Didžioji g. 23, LT-01128 Vilnius

tel. (003705) 2649332, faks. (003705) 2649333

e-mail: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., www.lenkijosinstitutas.lt

http://www.facebook.com/pages/Lenkijos-institutas-Vilniuje-Instytut-Polski-w-Wilnie/173859272652518,

https://twitter.com/PLInst_Vilnius

www.l24.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24