Spausdinti šį puslapį

Prasidėjo Europos jaunimo savaitė 2013

2013-05-28, 13:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien prasidėjo Europos jaunimo savaitė. „Popieriniame bare" Vilniuje jos renginiai buvo pristatyti gaminant maistą kartu su Europos jaunimo savaitės šefais – socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene, Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktore Lilija Gerasimiene, EJS veiklų koordinatore Lietuvoje Agne Kvikliene, Eurodesk Lietuva koordinatoriumi Evaldu Rupkumi, neformaliojo ugdymo ekspertu Artūru Deltuva bei jaunąja Europos jaunimo savaitės organizatore Ingrida Jotkaitė.

Maisto gaminimo metu buvo siekiama parodyti, kad Europos jaunimo savaitės temos yra patrauklios („skanios") jauniems žmonėms, kad jos turiningos bei vyksta visoje Europoje (kaip ir produktai iš įvairių Europos šalių).

Europos jaunimo savaitė 2013

2013 m. gegužės 26 d. – birželio 2 d 33-jose Europos šalyse bus švenčiama jau šeštąjį kartą vyksianti Europos jaunimo savaitė. Lietuvoje Europos jaunimo savaitės veiklos vyks 22-juose miestuose – Alytuje, Akmenėje, Biržuose, Jonavoje, Kaune, Kupiškyje, Lazdijuose, Mažeikiuose, Molėtuose, Neringoje, Pakruojyje, Panevėžyje, Plungėje, Rietave, Šakiuose, Šiauliuose, Tauragėje, Trakuose, Utenoje, Vilniuje, Zarasuose. Pagrindinės Europos jaunimo savaitės temos – ES neformaliojo ugdymo programų jauniems žmonėms 25-mečio paminėjimas, Europos piliečių teisės ir diskusijos dėl Europos ateities bei jaunimo užimtumo problematika. Lietuvoje daug veiklų skirta ir artėjančiam Lietuvos Pirmininkavimui ES Tarybai.

Jaunimo užimtumo problematika

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienė, jaunimo užimtumo problema yra vienas aktualiausių klausimų, su kuriuo susiduria ne tik Lietuva, bet ir visa Europa. „Šiuo metu mūsų šalyje, kaip ir Europoje jaunų žmonių nedarbo lygis siekia apie 24 proc. Privalome ieškoti efektyvių sprendimų šiai problemai spręsti ir užtikrinti, kad jauni žmonės būtų aktyvūs, turėtų veiklą, galimybes įgyti tinkamą išsilavinimą bei įsitraukti į darbo rinką. Tam jau yra įgyvendinama visa eilė priemonių, dar pluoštą jų numatoma įgyvendinti ir mūsų parengtoje Nacionalinėje užimtumo strategijoje. Labai svarbu, kad kuo daugiau pačių jaunų žmonių įsitrauktų į efektyvių sprendimų paiešką, o jų balsas ir siūlomi sprendimai būtų girdimi", - sako ministrė.

Ji pabrėžė, kad praeitą savaitę aptariant darbo su jaunimu klausimus ES Taryboje taip pat buvo diskutuota kaip užtikrinti, kad su jaunimu būtų dirbama kokybiškai, t.y. kaip gerinti tarpsektorinį ir tarpinstitucinį bendradarbiavimą, plėtojant tyrimais ir duomenimis grįstą jaunimo politiką, kaip tinkamai parengti su jaunimu dirbančius darbuotojus, kaip stiprinti pačių jaunuolių vaidmenį, plėtojant darbo su jaunimu iniciatyvas, siekiant didesnės socialinės įtraukties (šioje srityje Lietuva yra viena pirmaujančių), akcentuota būtinybė užtikrinti nepertraukiamą jaunimo organizacijų finansavimą, kurios rūpinasi kokybišku jaunimo užimtumu.

ES neformaliojo ugdymo programų jauniems žmonėms 25-mečio paminėjimas

725 000 asmenų (541 000 jaunuolių ir 184 000 jaunimo darbuotojų) dalyvavo programoje „Veiklus jaunimas" per 2007-2011 m. Jei visi šie dalyviai sueitų į vieną vietą, jie užimtų Alytaus miesto plotą. Programos „Veiklus jaunimas" paremtuose projektuose Lietuvoje dalyvavo 26 084 jauni žmonės ir jaunimo darbuotojai. „Dalyvavimas programoje suteikia galimybę įgyti tarptautinės projektų vykdymo, organizavimo, savanoriškos veiklos patirties įgūdžių", teigia Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktorė Lilija Gerasimienė.

„Veiklus jaunimas" yra didžiausia ES neformaliojo ugdymo programa jaunimui. Programa remia įvairias jaunų žmonių veiklas nuo jaunimo mainų iki savanoriškos tarnybos užsienyje, taip pat mokymosi ir bendradarbiavimo galimybes jaunimo darbuotojams. 2014 m. šią programą pakeis nauja, taip pat jaunimui skirta, programa.

Europos Sąjungos piliečių metai

Europos piliečių teisės ir diskusijos dėl Europos ateities yra kita svarbi Europos jaunimo savaitės tema. Jauni žmonės kviečiami dalyvauti konkurse „Hiphopo kalba apie Europą", įvairiuose miestuose vyks hiphopo užsiėmimai, kuriuose jauni žmonės diskutuos apie ES ateitį.

Europos jaunimo savaitės veiklos Briuselyje

Gegužės 31 d. Briuselyje Europos Komisijos narė A. Vassiliou atidarys aukšto lygio renginį, kuriame bus paminėta ES jaunimo programų 25-erių metų sukaktis. Renginyje bus apdovanojami išskirtiniai programos „Veiklus jaunimas" projektai, tarp kurių – ir tarptautinis Europos savanorių tarnybos projektas iš Lietuvos „Eurobasket of volunteers 2011". Projekte, kuris vyko per Europos krepšinio čempionatą, dalyvavo 9 savanoriai iš 5 valstybių, kurie kartu su bendruomene tvarkė krepšinio aikšteles, pristatinėjo savo šalių kultūrą, skatino aktyvų pilietiškumą ir savanorystę.

www.socmin.lt

www.L24.lt

Komentuoti