Tarptautinei biologinės įvairovės dienai – šventė Kairėnuose

2013-05-18, 07:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Šiandien, gegužės 18 d., Vilniaus universiteto botanikos sodas ir Aplinkos ministerija organizuoja Tarptautinei biologinės įvairovės dienai skirtą šventę. Ji tradiciškai vyks VU botanikos sode Kairėnuose.

Šventės pradžia – 12 val. Jos dalyvių laukia pažintinės ekskursijos po botanikos sodą: „Laukinės gamtos žiedai", „Reti ir įdomūs rododendryno ir japoniško sodo augalai", „Po magnolijų žydėjimo arba skubėk palengva", „Kai gėlės ir alyvos žydi", „Ten, kur šilčiau: šiltnamio augalų pasaulis". Jos prasidės 12. 45 val.

Šventės metu taip pat bus galima aplankyti VU botanikos sodo augalų kolekcijas ir savaiminės floros taką, susipažinti su Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro ir felinologų draugijos narių augintiniais, pažiūrėti R. Gudaitienės floristinių paveikslų, Lietuvos gamtos fondo fotografijų, bonsų parodas, pasiklausyti liaudiškos muzikos ansamblio, Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos bigbendo, dalyvauti kūrybinėse programose.

Tarptautinę biologinės įvairovės dieną pasaulio bendruomenė pažymi gegužės 22-ąją. Ją paskelbusi JT Generalinė asamblėja pasirinko šią datą, nes tą dieną 1992 m. buvo pasirašyta Biologinės įvairovės konvencija. Visateise konvencijos nare Lietuva tapo 1995 m., kai šį dokumentą ratifikavo Seimas. Tarptautinė biologinės įvairovės diena mūsų šalyje minima nuo 2001-ųjų.

Lietuva, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, gali didžiuotis savo gamtos įvairove. Dabar šalyje priskaičiuojama apie 70 žinduolių, 346 paukščių, 15 tūkst. vabzdžių ir dar apie 1,2 tūkst. kitų gyvūnų rūšių, taip pat apie 1,8 tūkst. augalų ir daugiau kaip 5 tūkst. grybų rūšių. Iš jų 767 rūšys priskirtos retoms ir nykstančioms, todėl jos kaip itin saugomos įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Biologinės įvairovės apsaugai mūsų šalyje užtikrinti yra skirti keli specialūs teisės aktai – Laukinės augalijos, Laukinės gyvūnijos ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymai. Juos įgyvendinant sudaroma Lietuvos raudonoji knyga, steigiamos saugomos teritorijos, vykdomos įvairios apsaugos programos.

www.am.lt

www.L24.lt 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24