Katalikai turi naują popiežių: Bažnyčios vadovu tapo argentinietis Jorge Mario Bergoglio (VIDEO)

2013-03-14, 05:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vatikane Į konklavą Siksto koplyčioje susirinkę kardinolai naująjį Katalikų Bažnyčios vadovą išrinko jau antrąją dieną. Trečiadienio vakarą iš kamino ant koplyčios stogo ėmė rūkti balti dūmai, suskambo džiugią žinią pranešantys varpai. Naujuoju popiežiumi pirmą kartą išrinktas Pietų Amerikos atstovas. Juo tapo 76 metų kardinolas iš Argentinos Jorge Mario Bergoglio, popiežystei pasirinkęs Pranciškaus vardą.

Kad popiežius būtų išrinktas, už kandidatą turėjo balsuoti mažiausiai 77 kardinolai arba du trečdaliai iš 115 rinkimų teisę turinčių kardinolų.

Juoda dūmų spalva reiškia, kad katalikų kardinolai, susirinkę garsiojoje Michelangelo freskomis ištapytoje koplyčioje, popiežiaus dar neišrinko. Balta – kad naująjį Katalikų Bažnyčios, vienijančios 1,2 mlrd. tikinčiųjų visame pasaulyje, vadovą išrinkti pavyko.

Trečiadienį konklavoje jau buvo balsuojama du kartus, o pirmasis balsavimas įvyko antradienį. Kardinolai elektoriai vieną iš savų turėjo išrinkti žmogumi į Benedikto XVI, kuris praėjusį mėnesį pribloškė pasaulio katalikus atsistatydinimu, vietą.

Konklava buvo sušaukta Benediktui XVI tapus pirmuoju per 700 metų savanoriškai atsistatydinusiu popiežiumi.

Tūkstančiai tikinčiųjų, susirinkę Šv. Petro aikštėje, pratrūko audringomis ovacijomis, kai 20.05 val. Lietuvos laiku iš kamino sodriai pasipylė balti dūmai. Susirinkusiesiems aikštėje ir milijonams visame pasaulyje įvykius sekusių žmonių dar teko ilgiau nei valandą lukterėti, kol paaiškėjo, kas tapo naujuoju daugiausiai pasekėjų pasaulyje turinčios religijos vadovu.

Konklavai išrinkus naująjį popiežių, jis iš pradžių keliavo į vadinamąjį „Ašarų kambarį“, kuriame persirengė pontifiko rūbais ir susikaupęs pabuvo vienumoje. Vėliau pasimeldė kartu su kardinolais, kurie prisiekė jam ištikimybę ir paklusnumą.

Tuo metu Vatikano Šv. Petro aikštėje šventinę nuotaiką padėjo kurti maršus ir himnus grojęs popiežiaus orkestras, marširavo šveicarų gvardiečiai. Laukdami naujojo popiežiaus pasirodymo žmonės nekantravo. Jie tai prapliupdavo skanduoti „Tegyvuoja popiežius!“, tai vėl pritildavo žvelgdami į balkoną, kuriame turėjo pasirodyti ir naujojo popiežiaus vardą pranešti kardinolas Jeanas Louisas Tauranas.

Pagaliau Šv. Petro bazilikos balkone pasirodęs J.L.Tauranas kreipėsi į minią lotyniškai: „Habemus Papam!“ („Turime popiežių“). Jis taip pat paskelbė, kad 266-uoju Katalikų bažnyčios popiežiumi tapo 76 metų argentinietis kardinolas Jorge Mario Bergoglio. Naujasis popiežius pasirinko Pranciškaus vardą.

Netrukus balkone pasirodė ir naujasis popiežius. Jo veidas atrodė giedras ir ramus. Minia pratrūko ovacijomis. Pirmasis šių laikų neeuropietis popiežius Pranciškus kreipėsi į tikinčiuosius paprastais žodžiais: „Broliai ir seserys, labas vakaras“. Naujasis pontifikas iš pradžių pakvietė visus pasimelsti už savo pirmtaką, popiežių emeritą Benediktą XVI.

​Popiežius Pranciškus, sakydamas savo pirmąją po išrinkimo pontifiku kalbą, taip pat paragino puoselėti Katalikų Bažnyčioje brolybę. Palaiminęs tikinčiuosius Pranciškus sugrįžo į Šv. Petro baziliką. Žmonės aikštėje neskubėjo skirstytis.

Vatikanas paskelbė, kad oficiali naujojo popiežiaus inauguracija įvyks kovo 19-ąją.

 

Medija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24