Žmogaus godumas sunaikins pasaulį, perspėja popiežius

2014-11-20, 21:08
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
AFP/SCANPIX nuotr. AFP/SCANPIX nuotr.

Popiežius Pranciškus ketvirtadienį perspėjo, kad Žemės planeta neatleis jos išteklių naudojimo pelno vardan, ir paragino pasaulio lyderius pažaboti savo godumą ir padėti alkstantiems, nes kitaip, pasak jo, galimas pasaulio pabaigos scenarijus, kai gamta atkeršys.

"Dievas visada atleidžia, bet Žemė - ne", - sakė argentiniečių kilmės popiežius 2-ajai tarptautinei mitybos konferencijai (CIN2) Romoje - trijų dienų susitikimui, kurio tikslas yra spręsti nepakankamos mitybos, veikiančios ir vargšus, ir turtuolius visame pasaulyje, klausimus.

"Pasirūpinkit Žeme, kad ji neatsakytų naikinimu", - perspėjo pontifikas 190 šalių atstovus, susirinkusius į konferenciją, kurią organizavo Jungtinių Tautų (JT) maisto agentūra FAO ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

77 metų Pranciškus, uolus neturtingųjų ir prislėgtųjų gynėjas, sakė, kad pasaulis "per mažai dėmesio kreipė į tuos, kurie alksta".

Nors nepakankamai besimaitinančių žmonių per pastaruosius du dešimtmečius sumažėjo daugiau kaip perpus, 2014 metais nepakankamai maitinosi maždaug 805 mln. žmonių.

"Taip pat skausminga matyti, kaip kovai su badu ir nepakankama mityba trukdo "rinkos prioritetai", "pelno viršenybė", kurie maisto produktus nuvertina iki prekės, tokios kaip bet kuri kita, kuria galima spekuliuoti, ypač - finansiškai spekuliuoti", - sakė popiežius.

"Alkanieji vis dar už gatvės kampo ... ir prašo sveikos dietos. Mes prašome orumo, ne labdaros", - sakė jis.

Anksčiau popiežius kelis kartus buvo piktai užsipuolęs tuos, kurie turtus susikrauna iš spekuliacijų rinkoje, ypač - lažinimosi iš maisto produktų kainų, kuris gali išpūsti kainas ir nulemti neturtingų šeimų badavimą.

Pranciškus ragino pasaulio gyventojus turėti "abipusės pagarbos, o ne kovoti tarpusavyje, kenkiant planetai ir ją skurdinant".

Nors popiežius gyrė FAO ir PSO darbą raginant delegatus priimti "Romos deklaraciją dėl mitybos" ir "gaires veiksmams", jis ragino tuos, kas nustato "taisykles ir technines priemones", nepamesti iš akių alkstančiojo, "kovojančio dėl išlikimo".

"Pamaitinkite alkstančiuosius, gelbėkite gyvybę planetoje", - baigdamas savo kalbą, po kurios auditorija plojo atsistojusi, pasakė Pranciškus.

Minėtoje deklaracijoje didžiausias dėmesys skiriamas prieigos prie sveiko maisto gerinimui ir didėjančiai neaktyvių persivalgytojų problemai.

2 mlrd. žmonių kenčia nuo tokių medžiagų kaip vitaminas A, geležis ir cinkas nepakankamumo, kurį ekspertai vadina "paslėptu badu", o 42 mln. vaikų ir 500 mln. suaugusiųjų turi antsvorio arba yra nutukę.

bns.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24