Pavoverės bažnyčioje baigiami stogo dangos keitimo darbai. Išgelbėti nuo sunykimo

2021-12-10, 17:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Šv. Kazimiero bažnyčios stogo remontas bus užbaigtas iki pirmų rimtų šalčių Šv. Kazimiero bažnyčios stogo remontas bus užbaigtas iki pirmų rimtų šalčių Parapijos archyvo nuotr.

Š. m. lapkritį pradėti Pavoverės Šv. Kazimiero bažnyčios stogo dangos keitimo darbai. Istorinės bažnyčios, kurioje buvo pakrikštytas maršalka Juzefas Pilsudskis, stogo remontas turėjo trukti iki gruodžio vidurio, tačiau kaip informavo parapijos atstovai, veikiausiai, kad darbai bus baigti anksčiau – jau kitą savaitę.

Medinė Šv. Kazimiero bažnyčia su varpine įtraukta į Lietuvos kultūros paveldo sąrašą. Objektas pastatytas prieš beveik 250 metų. Jo statybas fundavo tuometinis netoliese esančio Sorokpolio dvaro savininkas Leonas Soroko, todėl bažnyčia kartais vadinama ir Sorokpolio bažnyčia. 1867 metų gruodį šioje bažnyčioje buvo pakrikštytas Juzefas Pilsudskis. Tuomet naudota krikštykla išliko iki mūsų dienų, panašiai kaip ir parapijos knyga su šį įvykį patvirtinančiu įrašu.

2019 metais atlikta kompleksinė bažnyčios inventorizacija, įvertinta jos bei varpinės ir tvoros būklė, siekiant numatyti remonto darbų etapus. Pagal Lenkijos Respublikos kultūros ir tautinio paveldo ministerijos architektūros specialisto, Bendro kultūros paveldo apsaugos fondo „Terpa“ pirmininko Ježio Šalygino (Jerzy Szałygin) siūlymus darbai pradėti nuo bažnyčios laiptų renovacijos, mat kėlė grėsmę bažnyčioje besilankantiems žmonėms. Laiptų prie pagrindinio įėjimo į bažnyčią restauravimo darbus 2020 metais finansavo Nacionalinis lenkų kultūros paveldo užsienyje institutas POLONIKA. Laiptų pakopų sujungimai ir siūlės buvo praktiškai visiškai dezintegruoti, tad būtina buvo atlikti jų gelbėjimo darbus, restauruojant ir kai kuriose vietose nežymia dalimi pakeičiant istorinę substanciją.

Dabar atėjo kito svarbaus etapo laikas – stogo remonto darbų. „Reikėjo pakeisti skiedrinę stogo dangą, kuri atlaikytų mažiausiai 20-30 metų. Pati konstrukcija išliko geros būklės, tačiau stogo dangą reikėjo keisti. Ji buvo užklota 2010 metais, vis dėlto darbai nebuvo atlikti tinkamai. Šiais laikais, deja, trūksta specialistų, kurie mokėtų profesionaliai pakloti skiedrinę stogo dangą. Situacija labai rimta, nes į bažnyčią sunkiasi vanduo. Užtektų metų ar dvejų stiprių kritulių, ir gali nutikti rimtų bėdų. Grėsmė kyla vertingai bažnyčios įrangai. Vanduo turi stiprią griaunančią galią taip pat ir dėl to, kad tokiose vietose gali įsiveisti, pavyzdžiui, pelėsis. Renovuoti reikia praktiškai viską. Fundamentai yra geros būklės, tačiau varpinė turėtų artimiausiu metu būti restauruojama“, – pabrėžė žinomas medinės architektūros specialistas J. Šalygin. Stogo dangos keitimo darbai turėjo būti baigti iki š. m. gruodžio 15 dienos, tačiau, anot Pavoverės parapijos klebono kun. dr. Vladimiro Solovejaus, darbų tempas buvo greitas ir remontas bus baigtas jau ateinančią savaitę. „Tai – gera žinia, tačiau yra ir ta blogesnė. Patikslinus stogo plotą, darbų suma padidėjo nuo 47 tūkst. eurų iki daugiau nei 50 tūkstančių, – pranešė kun. V. Solovej. – Tikimės pakelti ir šį iššūkį. – Pasidžiaugė, kad prie stogo dangos keitimo prisidėjo ir parapijiečiai. – Nors mūsų parapija nedidelė, tačiau tikintieji surinko daugiau nei 2 tūkst. eurų, o tai liudija, kad ir jie jaučia atsakomybę už šios istorinės bažnyčios likimą.“ Kun. V. Solovej džiugiai viską apibūdindamas pranešė, kad Pavoverės bažnyčioje šv. Mišios aukojamos sekmadieniais 8 val. ryte. Pamaldos vyksta lenkų kalba.

„Vilniaus krašto savaitraštis“ primena, kad į Pavoverės Šv. Kazimiero bažnyčios gelbėjimo akciją prieš kurį laiką buvo įsitraukęs ir mūsų kraštietis, šviesaus atminimo Jo Eminencija kardinolas Henryk Gulbinovič ir asmeniškai šiam tikslui perdavė 50 tūkst. zlotų. Skirti finansinę paramą bažnyčios remontui jis prašė ir Vilniaus arkivyskupijos kurijoje.

Kun. V. Solovej pranešė dar vieną džiugią naujieną – jau kitais metais prasidės tvoros remonto darbai, o 2023 metais planuojama kapitaliai renovuoti varpinę.

Zygmunt Ždanovič ir Pavoverės parapija
Vilniaus krašto savaitraštis

 

Projektas finansuojamas nacionalinio lenkų kultūros paveldo užsienyje instituto POLONIKA, fondo OLEN ir fondo „Parama lenkams Rytuose“ lėšomis. Darbus finansiškai taip pat remia: Švenčionių rajono savivaldybė, Lovičiaus katedros parapija (Łowicz, Lenkija) ir Pavoverės parapijos tikintieji.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24