Pociūnėliuose atstatyti šventoriaus vartai

2011-11-03, 07:58
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prieš aštuonetą metų Radviliškio rajone esantis Pociūnėlių kaimas išgarsėjo, kai jų parapijos klebonas nugriovė bažnyčios šventoriaus centrinius vartus.
Šventikas buvo nušalintas nuo pareigų, o štai kaimelio bendruomenė rankų nenuleido ir atstatė neogotikinius mūrinius vartus, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Radviliškio rajone esanti Pociūnėlių Šventojo Jono Krikštytojo bažnyčia statyta prieš kiek daugiau nei 200 metų. Ją juosia skaldytų riedulių mūro tvora su ketveriais vartais.
Centriniai prieš aštuonerius metus griuvo buvusio kunigo iniciatyva. Tuometinis šventikas aiškino, vartus nugriovęs, nes jie trukdę darbininkams, norėjusiems šventoriaus kapinėse kirsti medžius.  
Dalį senųjų plytų seniūnijai pavyko išsaugoti, o prieš porą metų nutarta šventoriaus vartus atstatyti. Pinigų medžiagoms skyrė rajono savivaldybė, kitos lėšos surinktos iš vietos gyventojų.
„Buvo tokių replikų, kad kas nuvertė, tas ir turėtų atstatyti, bet labai man patiko, kad žmonės mažai turėdami sau, augindami kelis vaikus šeimoje, nešė ir dosniai dalino. Ir mes su klebonu surinkome po pusę sumos tiek, kiek reikėjo mums surinkti“, – teigė Pociūnėlių kaimo bendruomenės pirmininkė Ilona Petrėtienė.
„Mūsų nedaug, bet mes iš tikro jėga. Ir nežiūrint krizių, visų kitų nesklandumų, buvo geranoriški žmonės, nebuvo kritikų ir visiems galima pasakyti ačiū“, – tvirtino Pociūnėlių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios parapijos klebonas Kęstutis Švabinskas.
Naujieji šventoriaus vartai sumūryti ne iš tokių pačių plytų, kokios buvo ankščiau. Pasak Skėmių seniūnės, tokios gaminamos tik Lenkijoje ir būtų kainavusios arti 15 tūkst. litų.
Šių pinigų bendruomenė neturėjo, tad pasitarus su paveldosaugininkais, nors vartai ir nėra saugotinų statinių sąraše, nutarta juos mūryti iš paprastų pigesnių plytų, o į vartų vidų įmūryti ir keletą senųjų, kad liktų ateities kartoms. Tačiau visą kitą esą autentiška.   
„Specialiai nebuvo fotografuoti tie vartai, nes niekas nesitikėjo, kad juos gali nugriauti ar kažką padaryti, bet buvo nuotraukos, tai vestuvių, tai laidotuvių, ir pagal tas nuotraukas specialistai, matuodami proporcijas, plytas, atkūrė brėžinius, kuriuose atitinka visi išmatavimai. Tai tikrai autentiška, kaip ir buvo senieji vartai“, – tikino Skėmių seniūnijos seniūnė Romualda Rimkuvienė.
Esą beliko tik ant šoninių bokštelių su piramidinėmis smailėmis uždėti geležinius kryžius, kurie per vartų griūti virto metalo laužo krūva. Krikščionybės simbolius bus prašoma nukalti vietos kalvių.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Šiandien“
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24