Vatikane aptarti Šventojo Sosto ir Lietuvos santykiai

2014-01-16, 17:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vatikane viešintis užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius susitikimuose su Šventojo Sosto atstovais aptarė dvišalius santykius, tarpusavio bendradarbiavimą tarptautinėse bei regioninėse organizacijose, kitus aktualius tarptautinės politikos klausimus.

Šventajam Sostui taip pat svarbūs prioritetai, kuriais Lietuva vadovausis Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje: moterų ir vaikų apsauga konfliktų metu, kova su terorizmu, prekyba žmonėmis.

L. Linkevičius susitiko su Vatikano valstybės sekretoriumi arkivyskupu Pietru Parolinu (Pietro Parolin), Vatikano sekretoriumi santykiams su valstybėmis arkivyskupu Dominiku Mamberti (Dominique Mamberti), Popiežinės taikos ir teisingumo tarybos prefektu kardinolu Peteriu Turksonu (Peter Turkson).

Ministras pasidžiaugė, kad Lietuva yra pirmoji valstybė, su kuria Šventasis Sostas yra sudaręs visus teisinius susitarimus - dėl Bažnyčios ir valstybės teisinių aspektų, dėl sielovados kariuomenėje, dėl bendradarbiavimo švietimo ir kultūros srityje, dėl mokslo kvalifikacijų pripažinimo.

"Šventasis Sostas, niekada nepripažinęs Lietuvos inkorporavimo į Tarybų Sąjungą bei visapusiškai puoselėjantis tokias vertybes kaip taika, socialinis teisingumas, žmogiškas orumas, yra artimas Lietuvos partneris, juolab, kad didžioji dauguma Lietuvos tikinčiųjų yra Romos katalikai", - pažymėjo ministras.

Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, popiežiaus apsilankymas Lietuvoje ne tik sustiprintų Lietuvos ir Šventojo Sosto dvišalius santykius, bet pirmiausia būtų didelis įvykis Lietuvos žmonėms, kurie iki šiol su džiaugsmu prisimena Jono Pauliaus II vizitą Lietuvoje 1993 metais.

Vatikano atstovai pasveikino Lietuvą su sėkmingai pasibaigusiu pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai bei pažadėjo paramą Lietuvai užėmus Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatinės narės vietą.

Susitikimo dalyviai taip pat aptarė ES Rytų politikos klausimus, krikščionių padėtį Sirijoje, situaciją Afrikoje bei sutarė aktyviai bendradarbiauti tarptautinėse organizacijose.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24