Parapijos šventė Paberžėje. Ypatinga dovana – būti kartu

2017-09-16, 10:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Parapijos šventė Paberžėje. Ypatinga dovana – būti kartu fot. L24.lt/Marlena Paškovska

Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Gi­mi­mo at­lai­dų pro­ga su­reng­to­je šven­tė­je da­ly­va­vo Pa­ber­žės pa­ra­pi­jos pa­ra­pi­jie­čiai. Šeš­tą kar­tą su­reng­ta šven­tė „Ta­vo ap­gy­ni­mo šau­kia­mės“ vy­ko sek­ma­die­nį, rug­sė­jo 10 d., ir su­ta­po su 87-osio­mis baž­ny­čios kon­sek­ra­vi­mo me­ti­nė­mis. 

Iš­kil­min­gas šv. Mi­šias au­ko­jo Ne­men­či­nės Šv. ar­kan­ge­lo My­ko­lo baž­ny­čios kle­bo­nas kun. Arū­nas Ke­si­lis. Pa­gal se­ną tra­di­ci­ją per pa­mal­das bu­vo pa­šven­tin­ti bū­si­mos sė­jos grū­dai. Vai­kai, vie­nuo­lės iš Šven­to­sios Šei­mos se­se­rų vie­nuo­li­jos, šei­mos at­na­ša­vo lau­kų, so­dų, dar­žų der­liaus, ku­riuo šie­met Vieš­pats dos­niai ap­do­va­no­jo. Tarp at­na­šų bu­vo me­daus, duo­nos, na­mi­nių sū­rių, grū­dų, gė­lių, žais­lų. Po šv. Mi­šių ti­kin­tie­ji eu­cha­ris­ti­nė­je pro­ce­si­jo­je ėjo ap­link baž­ny­čią. 

Po ben­drų mal­dų pa­ra­pi­jos baž­ny­čio­je pa­ra­pi­jie­čiai ne­si­skirs­tė, o pa­su­ko į aikš­tę prie pa­ra­pi­jos na­mų - ten pra­si­dė­jo tra­di­ci­nė šven­tė. Pir­mie­ji pa­si­ro­dę vai­kai iš an­sam­blio „Ran­deo Ani­ma Ju­nior“ (va­do­vė Au­gus­ti­na Grei­ciun) at­li­ko links­mas re­li­gi­nes gies­mes.

Po jų kon­cer­ta­vo vai­kai iš Gli­tiš­kių dar­že­lio, dar­že­li­nu­kai iš Ana­vi­lio su Pa­ber­žės Šv. Sta­nis­la­vo Kost­kos gim­na­zi­jos prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pės auk­lė­ti­niais, vai­kai iš Vi­sa­lau­kės mo­kyk­los-dau­gia­funk­cio cen­tro, an­sam­blis „Ran­deo Ani­ma“ ir spe­cia­li vieš­nia - se­suo Jo­li­ta Za­vadz­ka iš Šven­to­sios Šei­mos se­se­rų vie­nuo­li­jos.

„Man la­bai ma­lo­nu pa­svei­kin­ti vi­sus at­vy­ku­sius ir kar­tu su ju­mis da­ly­vau­ti tra­di­ci­niuo­se Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Gi­mi­mo at­lai­duo­se Pa­ber­žė­je - gra­žio­je šven­tė­je. Ir džiaug­tis ta ypa­tin­ga do­va­na, ku­rią tu­ri Pa­ber­žė - bū­ti kar­tu. Džiau­gia­tės ir da­li­ja­tės tuo, kas gra­žiau­sia“, - kal­bė­jo Sei­mo Lie­tu­vos len­kų rin­ki­mų ak­ci­jos- Krikš­čko­niš­kų šei­mų są­jun­gos frak­ci­jos se­niū­nė Ri­ta Ta­ma­šu­nie­nė. Po­li­ti­kė ypač dė­ko­jo ku­ni­gams: bu­vu­siam kle­bo­nui kun. Ze­no­nui Pa­tie­jū­nui ir da­bar­ti­niam kle­bo­nui kun. Ma­re­kui Glad­kiui už tai, kad vie­ni­ja gy­ven­to­jus ir ku­ria ben­druo­me­nę.

Mi­nint Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Gi­mi­mo iš­kil­mes par­la­men­ta­rė su­si­rin­ku­sioms šei­moms pa­lin­kė­jo, kad Die­vo Mo­ti­na vi­sas jas glo­bo­tų.

„Va­kar vy­ko po­li­ti­nė dis­ku­si­ja apie tai, ko­kia tu­rė­tų bū­ti at­ei­ties Lie­tu­va. Kal­bė­ta, kad šiuo­lai­kiš­ka, ino­va­ty­vi. Ta­čiau juk at­ei­tis pri­klau­so nuo mū­sų vai­kų. Jau­niau­siems gra­žio­sios Pa­ber­žės pa­ra­pi­jie­čiams lin­kiu daug Die­vo ma­lo­nių. Vals­ty­bė pri­va­lo pa­si­rū­pin­ti, kad at­ei­ties kar­tos aug­tų svei­kos, lai­min­gos, pa­ten­kin­tos, iš­si­la­vi­nu­sios, ir tai jos kurs mū­sų vals­ty­bės at­ei­tį“, - kal­bė­jo Sei­mo na­rė, dė­ko­da­ma Pa­ber­žės ir apy­lin­kių žem­dir­biams ir ūki­nin­kams.

Į VI Pa­ber­žės pa­ra­pi­jos šven­tę dar bu­vo at­vy­kę: Vil­niaus ra­jo­no vi­ce­me­ras Ro­bert Ko­ma­rov­ski, Vil­niaus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Al­bert Nar­voiš, Vil­niaus ir Šal­či­nin­kų ra­jo­nų se­niū­ni­jų se­niū­nai.

Po pa­si­ro­dy­mų pra­si­dė­jo ta­len­tin­gų vie­tos šei­mi­nin­kų pa­ruoš­tų gar­džių pa­tie­ka­lų pri­sta­ty­mai. „Jo­kia šven­tė ne­ga­lė­tų įvyk­ti be tų, ku­rie mo­ka da­ly­tis vis­kuo, ką tu­ri. Tai bū­tent apie juos kal­bė­jo šv. Jo­nas Pau­lius II: „Žmo­gus yra di­dis ne tuo, kiek tu­ri tur­tų, bet tuo, kas jis yra; ne tuo, ką tu­ri, bet tuo, kuo da­li­ja­si su ki­tais.“ To­kį po­pie­žiaus pa­sa­ky­mą pri­mi­nė ren­gi­nio ve­dan­tie­ji, dė­ko­da­mi už vai­šes šei­mi­nin­kėms, ūki­nin­kams ir vi­siems, ku­rie pri­si­dė­jo prie šven­tės.

Pa­ra­pi­jos šven­tę su­ren­gė: Pa­ber­žės pa­ra­pi­jos kle­bo­nas kun. M. Glad­ki, Pa­ber­žės se­niū­ni­ja, Lie­tu­vos len­kų są­jun­gos ir Lie­tu­vos len­kų rin­ki­mų ak­ci­jos- Krikš­čio­niš­kų šei­mų są­jun­gos Pa­ber­žės po­sky­riai.

Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Gi­mi­mo šven­tė dar va­di­na­ma Sė­me­nės Die­vo Mo­ti­nos šven­te. Ka­dai­se tik po šios šven­tės, su­tvar­kius lau­kus, pra­si­dė­da­vo ari­mas ir žiem­ken­čių sė­ja. Prieš sė­ją žmo­nės neš­da­vo grū­dus, gė­les ir žo­ly­nus į baž­ny­čią, kad ku­ni­gas vi­sa tai pa­lai­min­tų ir iš­pra­šy­ti Vieš­pa­ties ge­ro ki­tų me­tų der­liaus.

Vilniaus krašto savaitraštis


Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24