Vilniaus arkivyskupas metropolitas paskyrė ekstraordinarinius Šv. Komunijos dalytojus

2017-04-21, 12:54
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
asociatyvinė nuotrauka asociatyvinė nuotrauka fot. Teresa Vorobej

Jau ke­lias sa­vai­tes di­des­nė­se Vil­niaus ir Vil­niaus kraš­to pa­ra­pi­jo­se Švč. Ko­mu­ni­ją ti­kin­tie­siems da­li­ja ir pa­sau­lie­čiai. Tai tre­jų me­tų lai­ko­tar­piui ar­ki­vys­ku­po Gin­ta­ro Gru­šo pa­skir­ti eks­tra­or­di­na­ri­niai Švč. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jai, ku­rie pa­dės sa­vo pa­ra­pi­jų kle­bo­nams per Šv. Mi­šias da­ly­ti Šven­čiau­si­ą­jį Sak­ra­men­tą.

Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pas met­ro­po­li­tas pa­sky­rė 33 eks­tra­or­di­na­ri­nius Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jus - 6 mo­te­ris ir 27 vy­rus, ku­rie yra bai­gę spe­cia­lius pa­ren­gia­muo­sius kur­sus. Tai pa­ra­pi­jų kle­bo­nų iš­rink­ti pa­sau­lie­čiai.

Nau­jai pa­skir­ti Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jai pa­dės ku­ni­gams da­ly­ti Šv. Ko­mu­ni­ją kai ku­rio­se Vil­niaus ar­ki­vys­ku­pi­jos pa­ra­pi­jo­se: Vil­niu­je - Šv. Sta­nis­lo­vo ir Šv. Vla­dis­lo­vo ar­ki­ka­ted­ro­je ba­zi­li­ko­je, Šv. Ka­zi­mie­ro, Šv. ar­kan­ge­lo Ra­po­lo, Šv. Mi­ka­lo­jaus, Nau­jo­sios Vil­nios Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Tai­kos Ka­ra­lie­nės, Die­vo Ap­vaiz­dos, Gri­giš­kių Šv. Dva­sios baž­ny­čio­se, San­ta­riš­kių li­go­ni­nės kop­ly­čio­se, taip pat Tra­kų Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Ap­si­lan­ky­mo, Ig­na­li­nos Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Gi­mi­mo, Vi­sa­gi­no Šv. apaš­ta­lo Pau­liaus bei Pa­ru­da­mi­nio Kris­taus At­si­mai­ny­mo baž­ny­čio­se.

Pa­gal Ka­no­nų tei­sę, vys­ku­pas ga­li pa­skir­ti eks­tra­or­di­na­ri­nius Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jus esant ypa­tin­gai si­tu­a­ci­jai ar­ba tam tik­ram lai­kui. Die­vo kul­to ir sak­ra­men­tų kon­gre­ga­ci­jos in­struk­ci­jo­je pa­žy­mi­ma, kad kai ku­rias li­tur­gi­nes funk­ci­jas, ne­sant ku­ni­gų ar­ba dia­ko­nų, ga­li at­lik­ti ti­kin­tys pa­sau­lie­čiai. Per li­tur­gi­ją eks­tra­or­di­na­ri­nių Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jų pa­gal­bos rei­kia kreip­tis tik esant bū­ti­ny­bei. Mat eks­tra­or­di­na­ri­nis Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jas ga­lės da­ly­ti Šv. Ko­mu­ni­ją tik tuo at­ve­ju, jei nė­ra ku­ni­go ar dia­ko­no, ar­ba kai ku­ni­gui iš­ky­la sun­ku­mų dėl li­gos ar­ba gar­baus am­žiaus ar dėl ki­tos svar­bios prie­žas­ties, ar­ba kai yra tiek ti­kin­čių­jų, no­rin­čių pri­im­ti Šv. Ko­mu­ni­ją, kad pa­čių Šv. Mi­šių ce­leb­ra­vi­mas per­ne­lyg už­si­tęs­tų. Vi­si pa­gal ga­li­my­bes la­bai at­sa­kin­gai tu­ri da­ry­ti vis­ką, kad ap­sau­go­tų Šven­čiau­si­ą­jį Eu­cha­ris­ti­jos Sak­ra­men­tą nuo bet ko­kios ne­pa­gar­bos ar de­for­ma­vi­mo ir vi­siš­kai eli­mi­nuo­tų bet ko­kį pik­tnau­džia­vi­mą. Eks­tra­or­di­na­ri­nis Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jas ga­li pa­dė­ti tik to­je pa­ra­pi­jo­je, ku­riai bu­vo de­le­guo­tas. Kle­bo­nui su­ti­kus, taip pat ga­li ne­šio­ti Šv. Ko­mu­ni­ją li­go­niams į na­mus (bet tik pa­ra­pi­jos te­ri­to­ri­jo­je).

„Siū­ly­mą da­ly­ti Šv. Ko­mu­ni­ją sa­vo gim­to­jo­je pa­ra­pi­jo­je pri­ėmiau su tam tik­ra bai­me. Juk tai iš­šū­kis ir at­sa­ko­my­bė, nes to­kio ar­ti­mo kon­tak­to su Jė­zu­mi Eu­cha­ris­ti­jo­je iki šiol ne­tu­rė­jau“, - sa­vo min­ti­mis da­li­jo­si Ma­rek Ru­sa­ke­vič iš Nau­jo­sios Vil­nios Švč. Mer­ge­lės Ma­ri­jos Tai­kos Ka­ra­lie­nės pa­ra­pi­jos. Per di­džiau­sią žmo­nių ant­plū­dį - Ver­bų sek­ma­die­nį, Ve­ly­kų Tri­die­nį ir Kris­taus Pri­si­kė­li­mo sek­ma­die­nį - Ma­rek Ru­sa­ke­vič ir Je­žy Ku­lic­ki da­li­jo baž­ny­čio­je Šv. Ko­mu­ni­ją.

Pa­žy­mė­ti­na, kad eks­tra­or­di­na­ri­niams Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jams rei­kia įveik­ti ir mąs­ty­mo ste­re­o­ti­pus. To­dėl pa­ra­pi­jų, ku­rio­se bu­vo pa­skir­ti eks­tra­or­di­na­ri­niai Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jai, kle­bo­nai tu­rė­jo iš anks­to pa­ruoš­ti žmo­nes po­ky­čiams.

Kiek­vie­nas eks­tra­or­di­na­ri­nis Šv. Ko­mu­ni­jos da­ly­to­jas, iš­klau­sęs kur­są, ga­vo iš Vil­niaus ar­ki­vys­ku­po met­ro­po­li­to dek­re­tą, ku­riuo jis ski­ria­mas šiai funk­ci­jai.  

„Lin­kiu, kad per Jū­sų tar­nys­tę vi­siems žmo­nėms su­spin­dė­tų iš­ga­nin­gas Kris­taus bu­vi­mas jo Kū­no ir Krau­jo sak­ra­men­te“, - pa­ra­šė dek­re­te ar­ki­vys­ku­pas.

Te­re­sa Vo­ro­bej
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24