Spausdinti šį puslapį

Žolinės Turgeliuose {NUOTRAUKOS}

2013-08-19, 18:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Jau keletą metų rugpjūčio 15 d. Turgeliuose švenčiama Žolinių, Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų šventė.

Tai neabejotinai yra viena ryškiausių ir gražiausių švenčių katalikų kalendoriuje. Nuo seno ji yra švenčiama, kuomet visi lauko darbai jau yra nudirbti – javai supjauti, uogos ir vaisiai surinkti.

Kaip ir kasmet šventė prasidėjo Šv. Mišiomis Turgelių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, tradiciškai papuoštoje nuostabaus grožio rankų darbo vainikais.  Dar 1511 m. pastatyta pirmoji Turgelių medinė bažnyčia telkė gyventojus melsti Mergelės Marijos malonės, gausaus derliaus ir Dievo palaimos. Šią dieną bažnyčioje susirinko ne vien tik šios parapijos, bet ir jos apylinkių gyventojai, kartu atsinešę pašventinimui lauko žolelių, gėlių puokščių, vaisių bei daržovių.

Susirinkusiuosius pasveikino parapijos klebonas Jan Mackevič, iškilmingas pamaldas celebravo kunigas Stefan Ceberek. Po šventinės procesijos bei palaiminimo dalyviai patraukė  į Turgelių Povilo Ksavero Bžostovskio vidurinės mokyklos stadioną, kuriame jų laukė gėrybėmis nukrauti stalai, ant kurių buvo žagarėlių, blynų, pyragaičių, sūrių, vyniotinių ir kiti gardumynų. Taip pat lankytojų akis džiugino ir meniškai papuošti vežimai, reprezentuojantys Turgelių seniūnijos kaimus.

Švęsti Žolinių į Turgelius atvyko Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemar Tomaševski, Lietuvos Respublikos Seimo narys Leonard Talmont, Energetikos viceministrė Renata Cytacka, Švietimo ir mokslo viceministrė Edita Tamošiūnaitė, Susisiekimo viceministras Vladislav Kondratovič, Turgelių seniūnijos seniūnas Voicech Jurgelevič bei svečių iš Lenkijos.

Tradiciškai visus pasveikino bei gražios šventės palinkėjo Turgelių seniūnijos seniūnas Voicech Jurgelevič, rankose laikydamas duonos kepalėlius, kuriuos vėliau išdalino svečiams.

Vėliau žodis buvo suteiktas Šalčininkų rajono savivaldybės merui Zdzislavui Palevičiui, kuris pasveikino visus susirinkusiuosius į gražią, tradicija tapusią Žolinių šventę. Savo sveikinime meras dėkojo rajono gyventojams už jų supratingumą, kantrumą bei palaikymą. „Būkime solidarūs, būkime vieningi – tik taip įveiksime visus sunkumus“, - kalbėjo rajono meras Zdzislav Palevič.

Tuo tarpu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemar Tomaševski dėkojo ūkininkams už jų nelengvą darbą šioje mažai derlingoje, tačiau be galo mylimoje Vilniaus krašto žemėje. Kartu pabrėžė, kad tai yra, visų pirma, bažnytinė, Šv. Mergelės Marijos ėmimo į dangų šventė, todėl linkėjo, kad ant gyventojų stalų niekad netrūktų duonos, kad pilni sveikatos ir gerovės sulauktų kitų atlaidų bei šventės, - kalbėjo europarlamentaras V. Tomaševski.

Po išsakytų sveikinimų šventės dalyvių laukė linksmoji dalis – ansamblių pasirodymai. Savo kūrybiškumą susirinkusiesiems demonstravo Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras, etnografinis ansamblis „Turgielanka“, dainų ir šokių ansamblis „Solčanie“, dainų ansamblis ,,Strzelce“ iš Lenkijos, folklorinė grupė ,,Kupalinka“ iš Minsko. 

Jolanta Bušmovičienė

www.salcininkai.lt

Komentuoti