Musninkuose iškilo naujas kryžius

2013-05-11, 13:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Mažame Širvintų rajono Musninkų miestelyje pastatytas naujas ąžuolinis kryžius. Idėja atstatyti tarpukariu buvusį kryžių kilo musninkiečiui Alvydui Roliui.

2011-ųjų žiemą privačiame restauratoriaus Juozo Kalinausko ąžuolyne buvo nupjauti 2 seni ąžuolai, skirti dviems kryžiams. Miške darbavosi pats savininkas Juozas, Joanitų vienuolyno kunigas vienuolis Jonas, Alvydas ir Vygintas Roliai. Ąžuolų būta išties didelių. Musninkams skirto kryžiaus aukštis 9 metrai, o apačios skersmuo siekia metrą.

Todėl abu kryžiai išpjaustyti miške. O tada jau pervežti į restauratoriaus Juozo sodybą Musninkų seniūnijoje ir ten dailinti. Ąžuolas kryžiui pastatytas viršūne į apačią. Kaip “Krašto naujienoms” papasakojo kryžiaus autorius Juozas Kalinauskas, tai labai sena technologija, sauganti nuo lietaus kaupimosi šakose.

“Kryžius dar nėra baigtas, – mums atviravo Juozas Kalinauskas, – jis dar statymo procese. Pastatytas tik  stuburas. Yra minčių žemiau padaryti Prisikeliančio Kristaus figūrą. Bet kartu nesinorėtų kryžiaus apkrauti. Viena yra kryžius horizontalioje padėtyje, o visai kas kita, kai jis stovi. Dar reikės pagalvoti, o gal žmonėms kokių minčių kils” -atviravo pašnekovas.

Visas finansines išlaidas dalijasi Alvydas Rolis ir Juozas Kalinauskas. O jų išties pakanka. Vien kryžiaus pjedestalui sunaudota daugiau nei 20 cemento maišų, kad kryžius stovėtų aukščiau, atvežta 16 priekabų žemių. Vyrai džiaugiasi, kad Musninkuose yra gerų žmonių ir ypač daug padeda pati seniūnija. Dar reikia žolytę pasėti, gėlių pasodinti ir tuomet jau bus galima ruoštis kryžiaus šventinimo iškilmėms. Skaitytojams norime priminti, kad Musninkų bažnyčios altorių taip pat restauravo nagingos Juozo Kalinausko rankos.

Antrasis kryžius pastatytas Šv. Jono kongregacijos Vilniaus vienuolyne. Gegužės 11 d. Jono broliai kviečia visus į šio kryžiaus šventinimo ceremoniją ir kartu padėkoti už 20 metų Šv.Jono bendruomenės buvimą kartu.

Neringa Tuškevičienė

www.krastonaujienos.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24