Spausdinti šį puslapį

Dėl automobilių su vairu dešinėje eis į teismą

2012-03-13, 06:40
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuva Europos Sąjungos Teisingumo Teisme ketina ginti draudimą registruoti automobilius su vairu dešinėje pusėje.

Vyriausybės teigimu, tai svarbu dėl eismo saugumo. Europos Komisija yra sakiusi, kad vairo įrengimo pusė negali būti priežastis, dėl kurios atsisakoma registruoti mašiną, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“. 

Žinomas lenktynininkas, automobilių kolekcininkas Stasys Brundza tikina, kad iš beveik šimto retų ir brangių automobilių jo kolekcijoje tik viena mašina turi vairą dešinėje.

Verslininkas stebisi Europos biurokratų užsispyrimu leisti Lietuvoje registruoti automobilius iš tų šalių, kuriose eismas vyksta kairiąja kelio puse. Ir tikina, kad važinėti tokiu automobiliu Lietuvos keliuose būtų nesaugu.

„Jei yra viena eismo juosta viena krypti, tai tam, kad pažiūrėtum mėginant aplenkti didelį automobilį, kad pamatytum, ar kas atvažiuoja iš priekio, ar ne, tu praktiškai turi visiškai išvažiuoti į priešingą kelio pusę. Iš esmė reikia važinėti dviese, kad šalia sėdint žmogus pasakytų, kada tuščia, kada gali lenkti“, – tvirtino S. Brundza.

Su tokiu argumentu nesutinkanti Europos Komisija Lietuvą skundžia Teisingumo Teismui. Esą vairo įrengimo pusė negali būti priežastis, dėl kurios atsisakoma registruoti lengvąjį automobilį.  

Lietuva mėgins įrodyti, kad vairas dešinėje keltų pavojų eismui. Ekspertų skaičiavimu, su vairu dešinėje pusėje rizika pakliūti į avariją padidėja 32 procentais.

„Jie reikalauja, kad būtų leidžiama registruoti lengvuosius automobilius. Vien jau tai keista, kodėl tik lengvuosius automobilius. Tada leiskime visus – ir sunkvežimius, ir autobusus, su durimis įlipti priešingoje pusėje. Tačiau jie akcentuoja lengvuosius automobilius. Tad kyla klausimas, ar tai nėra politinis klausimas, nes Didžioji Britanija kompensavo nemažai naujas mašinas įsigijusiems vairuotojams. 100 tūkst. automobilių yra sukaupta aikštelėse ir laukia, kad būtų parduoti“, –  teigė susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.

Jei Seimas pritars, į ginčą su Europos Komisija Lietuva gali stoti kartu su Lenkija, kuri taip pat nesutinka su ES reikalavimais.

Šiuo metu Lietuvoje automobiliu su dešinėje pusėje esančiu vairu leidžiama važinėti laikinai – iki 3 mėnesių.

Giedrius Vitkauskas
LTV „Šiandien“

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti