Nauja vagių taktika – automobilius vogti dalimis

2012-03-08, 06:50
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nors automobilių vagysčių per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo daugiau kaip keturis kartus, draudikai sako džiaugtis neturintys ko. Esą vagys ėmėsi naujos taktikos – naujų automobilių ardymo. Žalos skaičiuojamos dešimtimis tūkstančių, o policijos pareigūnai teigia, kad ilgapirščiams detales realizuoti yra lengviau nei visą mašiną, praneša LTV „Šiandien“.

Pavasaris – pats darbymetis automobilių vagišiams, sako draudikai. Daugėja vagysčių, auga ir mašinų savininkų nuostoliai. Tik esą vis dažniau vagiama ne visa mašina, o jos detalės.

Pastaraisiais mėnesiais, anot draudikų, padaugėjo atvejų, kai ilgapirščiai, apsiginklavę specialia įranga, apynaujas mašinas išardo tiesiog daugiabučių stovėjimo aikštelėse.

„Populiariausi yra veidrodėliai, apdailos juostos, buferiai, žibintai, bet būna ir tokių atvejų, kai automobilis išrenkamas beveik visiškai, t.y., visas salonas. Tai dažniausiai būna 1–2 metų senumo automobiliai. Kartais juos tvarkyti jau būna neverta“, – teigia „Lietuvos draudimo“ transporto žalų strategijos ekspertas Rytis Markevičius.

Spėjama, kad vagys darbuojasi pagal specialius užsakymus, nes dažniausiai nuardomi BMW, „Audi“, „Mercedes“ ar „Volkswagen“ markių automobiliai. Neretai padaryti nuostoliai siekia nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių litų.

„Naujų automobilių dalys brangesnės, tai čia tendencija paprasta. Dėl tokių automobilių dalių vagysčių, kaip pas mus įprasta vadinti – aprinkimo, išmokos jau artėja prie milijono“, – skaičiuoja „PZU Lietuva“ Produktų ir rizikos vertinimo departamento direktorius Edvardas Skupas.

Kad mašinų detalės dabar vagiamos dažniau nei patys automobiliai, rodo ir policijos statistika. Prieš devynerius metus šalyje vidutiniškai būdavo pavagiama apie 6,5 tūkst. mašinų, pernai tokių nusikaltimų užregistruota vos 1,5 tūkstančio.

Anot pareigūnų, su detalėmis vagišiams kyla mažiau problemų.

„Iš dviejų automobilių padaromas vienas ir jį bandoma parduoti. Pavogtą automobilį realizuoti sunkiau, detales pardavinėti lengviau, galbūt ir kontrolė šioje vietoje silpnesnė“, – kalbėjo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pavaduotojas Ramūnas Matonis.

Neišvengiama ir sukčiavimo atvejų. Kai kurių draudimo bendrovių statistika rodo, kad net trečdalis pranešimų apie automobilių vagystes tėra tik savininkų bandymas apgaule pasisavinti draudimo išmoką.

Jevgenijus Bardauskas
LTV „Šiandien“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24