Vers keisti vairuotojo pažymėjimus

2012-01-24, 05:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė planuoja patvirtinti, kad vairuotojai, turintys seno pavyzdžio pažymėjimus, juos pasikeistų per penkerius metus.

Siekiama, kad sovietinio pavyzdžio pažymėjimai būtų pakeisti dar šiemet. Žadama labiau kontroliuoti, ar vairuotojai turi sveikatos tikrinimo pažymas, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Vairuotojo pažymėjimai pradėti keisti vos atkūrus nepriklausomybę, tačiau iš pradžių jie spausdinti ant sovietinių blankų, o nuo 1992-ųjų pradėti išduoti vadinamojo „LT vienas“ pavyzdžio laminuoti pažymėjimai. Tiesa, vieni su nurodytu galiojimo terminu, kiti – be.

Tik nuo 2003-ųjų pradėtos išduoti plastikinės kortelės. Tačiau iki šiol niekur nėra nurodyta, kad senieji sovietiniai ar laminuoti pažymėjimai nebegalioja.

„Pagal Europos Sąjungos direktyvą mes turime imtis priemonių, kad pažymėjimai neturėtų būti padirbinėjami, o šitie pažymėjimai ypatingai lengvai padirbinėjami, siūlom nustatyti 5 metų laikotarpį, per kurį vairuotojai tokius pažymėjimus turėtų pasikeisti į naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus“, – sako vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Jei laminuotus pažymėjimus bus leidžiama pasikeisti per 5 metus, tai sovietinio pavyzdžio siūloma leisti pasikeisti tik per šiuos metus.

Delsiantiems tai padaryti jau dabar kyla keblumų užsienyje. „Regitra“ vien pernai gavo 1700 paklausimų iš kitų valstybių, kai suabejota dėl pažymėjimo autentiškumo.

„Ypatingai tai aktualu keliaujantiems. Iš tikro Europos Sąjungoje cirkuliuoja apie 120 pavyzdžių įvairių vairuotojo pažymėjimų, tarkim, nuomojantis automobilių nuomos punkte daug kam kyla keblumų, kai pateikiamas seno pavyzdžio pažymėjimas, nes ne visi pripažįsta“, – teigia VĮ „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Svarstant pažymėjimų keitimo tvarką, kartu žadama tikslinti ir sveikatos pažymėjimų tikrinimo tvarką.

„Ar sugriežtinsim, ar liberalizuosim, bus matyt, bet noriu pasakyti, kad liberalesnės tvarkos, kokia yra dabar, kai sveikata tikrinama, kai keičiamas vairuotojo pažymėjimas, turbūt nebeįmanoma sugalvoti“, – tvirtina R. Palaitis.

Iki 2033-ųjų pagal direktyvą visoje Europos Sąjungoje galios vieno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai.

Tomas Kavaliauskas, Reda Gilytė

LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.eu 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24