Spausdinti šį puslapį

Automobilių prekeiviai laukia grįžtant rusų

2012-01-21, 06:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prekiautojai naudotais automobiliais laukia, kada Rusija įstos į Pasaulio prekybos organizaciją, esą tada vėl atgis prekyba. Tuo metu daugelis lietuvių nelinkę ypatingai išlaidauti, tačiau jei perka, tai kiek galima naujesnę mašiną. Vis jaunėja ir pats automobilių parkas, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Pernai Lietuvoje parduota beveik 390 tūkst. naujų ir naudotų mašinų. Pirkta daugiau naujesnių, o tai lėmė, kad parkas Lietuvoje pajaunėjo 8 mėnesiais, tad dabar vidutinis mašinos amžius siekia beveik 14 metų.

Pernai pirmąjį pusmetį pardavimų skaičių ir kainas kėlė pirkėjai iš Rytų, kurie dėl pasikeitimų muitų sistemoje nuo liepos taip masiškai mašinų Lietuvoje nebepirko.

„Pagrindiniai pirkėjai pas mus – kirgizai, vienas kitas – Iš Rusijos, Baltarusijos, gruzinų pasirodo, moldavų vienas kitas, tik tiek, kad jų dar mažoka“, – teigė Kauno automobilių turgų valdančios įmonės „Varanas“ direktorius Valentinas Naujanis.

„Pasitraukus pirkėjams iš Rytų automobilių kainos kristelėjo. Pagrindinį naudotų automobilių pirkimą palaikė lietuviai, ir kainos pakankamai įspūdingai nukrito. Didžiausias nukritimas buvo 6–10 metų automobilių – beveik 15   proc., apynaujai atpigo beveik 10 proc.“, – sakė autoplius.lt vystymo vadovas Viktoras Daukšas.

Nors ir dabar į turgus užsuka vienas kitas užsienietis, labiausiai laukiama, kada Rusija įstos į Pasaulio prekybos organizaciją ir sumažės muitai.

„Jei muitų mokesčiai bus sumažinti, tai dar nereiškia, kad nebus įvesti kažkokie nauji mokesčiai. Jei įves naujus mokesčius, didelių pokyčių tikėtis neverta, nes niekas nepasikeis“, – tvirtino V. Daukšas.

Lietuvoje daugiau nei 96 proc. keliais važinėjančių mašinų – naudotos. Pastaruoju metu lietuviai automobilį perka ne ekologijos ar taupumo vedami – daugelis linkę išleisti daugiau, bet įsigyti geresnės kokybės ratus. Tačiau tokių mašinų Vakaruose jau tenka paieškoti.

„Ne vieni lietuviai perka tuos automobilius, jie susiduria su didele konkurencija. Ir bulgarai, ir vengrai, ir čekai, ir kroatai, visi ieško tų automobilių, tik susiduria su problema nupirkti tuos automobilius, kad čia juos būtų galima parduoti. Krizė kaip krizė, bet Vakaruose gyvenimas vyksta“, – sakė V. Naujanis.

Automobilių pardavimus stebinčios interneto svetainės duomenimis, vidutinė naudoto automobilio kaina pernai siekė apie 11 tūkst. litų, naujo – per 65 tūkstančius. Naujų mašinų pernai, palyginti su 2010-aisiais, parduota 55 proc. daugiau ir tai didžiausias augimas Europos Sąjungoje.

Tomas Kavaliauskas, Jūratė Anilionytė
LTV „Šiandien“

Komentuoti