Spausdinti šį puslapį

Ketina keisti bilietų pardavimo tvarką

2012-01-15, 12:11
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus viešajame transporte ateityje ketinama ne parduoti bilietėlius, o mušti kasos kvitus kaip Kaune. Esą taip palengvės darbas vairuotojams.

Kai kurie sostinės viešojo transporto keleiviai skundžiasi nepatogia bilietų pardavimo sistema ir bilietų kaina. Jie ragina imti pavyzdį iš Kauno.

Vilniaus viešajame transporte vienkartinio bilieto kaina su lengvata yra 1,25 Lt, be lengvatos bilieto kaina siekia 2,5 Lt. Tuo metu Kaune vienkartinį bilietą viešajame transporte galima įsigyti už 1 Lt su lengvata ir 2 Lt be lengvatos. Čia, skirtingai nei sostinėje, viešajame transporte bilietai spausdinami kasos kvitu.

„Kai bilietas kainuoja 1,25 ar 2,5 Lt – vairuotojui sunku atiduoti grąžą. Paduodi tas monetas, vairuotojas viena ranka sugraibo centus, tada kartu mėgina spręsti eismo situaciją ir suskaičiuoti, kiek padavei. Tuomet abiem rankom paleidžia vairą, kad nuo pundo talonėlių atplėštų vieną, nes viena ranka beveik neįmanoma, ir atskaičiuotų 0,75 Lt grąžą.

Net Kaune ir vietiniuose mikroautobusuose saugiau ir patogiau. Aš bijau užsimušti tame viešajame transporte, nes nežinau, kodėl turėtumėm neįlėkti į kokį stulpą su ta talonėlių prekyba“, – lrt.lt teigė studentas Linas Valiukas.

Tuo metu Vilniaus savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ vadovas Gintas Bliuvas, išgirdęs apie tokius keleivių nusiskundimus, teigė, jog todėl keleiviai ir skatinami bilietus pirkti spaudos kioskuose, kur jie kainuoja 1 ir 2 Lt. „Reikia iš anksto rūpintis, nes pas vairuotoją yra brangiau. Čia gryna matematika“, – tikino pašnekovas.

G. Bliuvas pridūrė, kad autobusuose ir troleibusuose kelionės bilietai brangesni dar ir dėl to, jog vairuotojai gauna tam tikrą atlygį už jų pardavimą. Tai esą yra papildoma motyvacija vairuotojams juos parduoti.

Bendrovės „Kauno autobusai“ gen. direktorius Mindaugas Grigelis LRT interneto tarnybai tikino neprisimenantis, kada buvo įvesti kasos aparatai Kauno viešajame transporte, bet pabrėžė, kad su jais patogiau vairuotojams parduoti bilietus.

Įvesti panašius kasos aparatus žadama ir sostinėje. Vietoje dabar parduodamo popierinio bilietėlio būtų atspausdinamas kasos kvitas. Pasak G. Bliuvo, tai yra numatyta planuose diegiant elektroninį bilietą.

M. Grigelis teigia manantis, kad reikėtų apskritai mažinti bilietėlių pardavimą pas vairuotojus.

„Iš tikro vairuotojui nepatogu, net kai yra 1 ar 2 Lt, nes pagrindinė vairuotojo funkcija yra vairuoti autobusą, sekti, kada atidaryti ir uždaryti duris. Manau, kad bilietų pardavimas yra papildoma funkcija ir pas vairuotoją galėtų kainuoti žymiai brangiau tiems keleiviams, kuriems reikia vieną kartą per mėnesį ar metus važiuoti.

Tikiuosi, kad šiemet Kaune [pačiame transporte] išvis atsisakysime popierinių bilietų bus elektroniniai ir vienkartiniai [kasos kvitai]. Taip palengvės darbas vairuotojams“, – planus dėstė M. Grigelis.

Vytenis Radžiūnas
www.lrt.lt 
www.lvcom.eu

Komentuoti