Griežtėja reikalavimai vairavimo mokykloms

2012-01-09, 06:15
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Nuo Naujųjų griežtinami reikalavimai vairavimo mokykloms. Šios baiminasi, kad teks branginti mokymą arba nutraukti veiklą.

Nuo šiol reikės egzaminus įrašinėti ir saugoti įrašus, mokyti vairuoti su ne senesniais nei 15-os metų automobiliais, laikyti kvalifikacijos egzaminus bus priversti ir patys vairavimo mokyklų instruktoriai. Susiekimo ministerija teigia, jog to reikėjo imtis ir todėl, kad Lietuvoje, palyginus su Europos Sąjunga, labai prastas vairuotojų parengimo lygis, o pradedantys vairuotojai dažnai būna avarijų priežastys. Vairavimo mokyklų atstovai turi savų argumentų: jie sako, kad dėl naujų taisyklių turės užsidaryti daug mokyklų, be to, išaugs mokymo kainos.

Nuo sausio pirmos įsigalioję didesni reikalavimai vairavimo mokykloms sukėlė tikrą diskusijų audrą. Nuo šiol mokykliniai egzaminai (tiek teorijos, tiek ir praktikos), priešingai nei valstybiniai „Regitroje“, bus filmuojami, egzaminus laikys ne tik mokiniai, bet ir patys instruktoriai, o mokyklos negalės naudoti senesnių nei 15 metų automobilių, pranešė LTV „Savaitė“. Pažeidėjams gresia įspėjimai, veiklos sustabdymas mėnesiui ar net licencijos atėmimas. Vairavimo mokyklų atstovai nusiteikę itin pesimistiškai. Esą iš pusketvirto šimto vairavimo mokyklų Lietuvoje liks gerokai mažiau. O Susisiekimo ministerija sako besirūpinanti pirmiausia saugumu keliuose, o ne verslu.

„Lietuvoje nelaimių kelyje ir žuvusių skaičius mažėja, tačiau vertinant tris saugaus eismo dalis – kelių infrastruktūrą, automobilį ir vairuotoją – šiandien silpniausia grandis yra vairuotojas. Jeigu palyginsime su užsienio šalių patirtimi, tai, pavyzdžiui, Vokietijoje vairavimo egzaminą iš pirmo karto išlaiko 75 proc. jaunųjų vairuotojų. Europos vidurkis yra virš 60 proc. Tuo tarpu Lietuvoje iš pirmo karto išlaikiusieji nesudaro nė 40 procentų“, – situaciją aiškino susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.

Kas kaltas dėl nepakankamo būsimųjų vairuotojų pasiruošimo, nežinia. Gal mokyklos, gal stresas, gal pati teisių įgijimo sistema. Vis dėlto vairuotojų mokyklų atstovai mano, kad taip eksperimentuoti esą be išankstinių tyrimų – nesąžininga jų atžvilgiu.

„Šiuo metu mes esame bandomieji triušiai. Ar bus, ar nebus, sunku pasakyti. Nė viena mokykla nemoko nei gerti sėdint už vairo, nei diržo neprisisegti, nei taisyklių nesilaikyti. O juk tai ir yra   pagrindiniai dalykai. Kai žmogus nesilaiko taisyklių, tuomet ir atsitinka bėdų“, – teigė Vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos prezidentas Darius Lesickas.

„Kažkodėl vien būtent vairavimo mokykloms krenta visas tas sunkumas, jokiai kitai mokslo įstaigai. Nežinau, kam mes esame prilyginami, gal kokiems aukštojo pilotažo lakūnams, kuriuos reikia ruošti. Niekaip negaliu suprasti, kuo mes tokie išskirtiniai“, – svarstė vairavimo mokyklos direktorius Aleksandras Kolesnikovas.

Susisiekimo ministerijos atstovai tikina, kad galima prasto vairuotojų pasirengimo priežastis – neprofesionalūs instruktoriai, todėl nuo šių metų jiems reikės ne tik periodiškai kelti kvalifikaciją kursuose, bet ir laikyti egzaminą „Regitroje“.

„Kas daug metų dirba, vis tiek jau žino, kaip mokyti.<...> Pavyzdžiui, Vokietijoje bendradarbiavimas su atitinkama institucija, kaip Lietuvos „Regitra“, yra visai kitoks. Ten juk egzaminus laiko su ta pačia mašina, su kuria ir mokosi, o Lietuvoje mokosi su viena, o laiko su visai kita. O juk net ir labai gerai mokant vairuoti gali atsirasti psichologinių kliūčių – persėdus į kitą mažiną galima važiuoti 50 proc. blogiau“, –   kalbėjo vairavimo instruktorius Eugenijus Puodžiūnas.

Kokią įtaką pokyčiai turės vairuotojų pasirengimo kokybei, kol kas prognozuoti sunku, tačiau dėl vieno – įtakos būsimųjų vairuotojų piniginėms – aišku jau dabar.

„Kainas padiktuos rinka, šiandien konkrečiai pasakyti sunku. Investicijos tikrai yra didelės, nes reikėjo nupirkti visą filmavimo įrangą, be to, reikės filmuotą medžiagą saugoti metus laiko. Tai yra problema, vien saugojimo išlaidos yra nemažos“, – kalbėjo vairavimo mokyklos Mokymo skyriaus vadovė Aušra Juknienė.

„Kursai jau pabrango. Nuo Naujų metų kursų kaina paliko nuo 300 iki 600. Tai, manau, ne pabaiga, o tik pradžia“, – kalbėjo Vairuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo mokyklų asociacijos prezidentas Darius Lesickas.

Susisiekimo viceministras sako, kad vairavimo kursų kainos Lietuvoje, lyginant su kitomis Europos Sąjungos šalimis, labai patrauklios.

„Kai kurios mokyklos, ypač mažesnės, sako, kad galbūt mums nepavyks nekelti kainos, nes filmavimo įranga kainuoja iki 1000lt, galbūt 1500lt. Bet jos pačios gali pasirinkti tą įrangą, ji tiesiog turi atitikti reikalavimus, tad čia tikrai nedidelė investicija. Vien dėl to kainos šiaip sau neturėtų augti“, – tikino susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas.

Jaunuosius vairuotojus egzaminuojančios „Regitros“ atstovai nuo komentarų apie pokyčius susilaiko, o dėl nepakankamo pasirengimo vairavimo egzaminui kaltina ne mokyklas, o pačius mokinius ir jų atsainų požiūrį į mokslą.

„Pagrindinis dalykas, dėl ko egzaminas iš pirmo karto nėra išlaikomas, yra laikas. Žmonės skiria per mažai laiko mokymuisi. Norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad gyventojai turėtų išnaudoti visas esančias galimybes kuo daugiau pasimokyti ne tiktai vairavimo mokykloje, bet ir mokantis su šeimos nariu“, – sakė VĮ „Regitra“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.

Susisiekimo viceministras artimiausiuose planuose sako jau numatęs, kaip dar paskatinti mokyklas tobulėti. Kitas žingsnis turėtų būti visų Lietuvos vairavimo mokyklų rezultatų paviešinimas. Esą yra mokyklų, kurių mokiniai valstybinį vairavimo egzaminą iš pirmo karto išlaiko šimtu procentų ir tokių, kur jį iš pirmo karto įveikia vos vienas kitas. Tai, pasak viceministro, renkantis mokymo įstaigą – būtina žinoti.

Ugnė Galadauskaitė
LTV „Savaitė“
www.lvcom.lt

Komentarai  

 
#1 Autok 2012-01-10 01:42
Pritariu "Regitros" atstovo nuomonei. visi mes turime gerokai pasistengti ir viskas bus gerai ir neduoti pagrindo visuokiems klerkams reguliuoti mums gyvenimą...
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24