Spausdinti šį puslapį

Naujas „Audi e-tron GT“: pradedama serijinė gamyba

2020-12-09, 11:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Naujas „Audi e-tron GT“: pradedama serijinė gamyba Pranešimo spaudai autorių nuotr.

Böllinger Höfo padalinyje aistra derinama su tikslumu, inovacijomis ir tvarumu: serijinei gamybai ruošiamas vien tik elektra varomas „Audi e-tron GT“, kuriame didelė galia dera su rūpinimusi aplinka. Vien tik iš atsinaujinančių šaltinių išgaunama elektra ir šiluma, o gamyba nedidina anglies dvideginio taršos, tikinama pranešime spaudai. Resursus tausojančioje automobilio gamyboje nenaudojamas popierius ir pakuotės, aliuminis ir polimerai gaminami uždaro ciklo procese ir tai bus pirmas naujas „Audi“, sukurtas be jokio fizinio prototipo. Naujojo „Audi e-tron GT“ pasaulinė premjera įvyks 2021 metų pradžioje, tačiau automobilio gamybos darbai pradedami jau dabar.

Nekarsulmo (Vokietija) gamykloje pradedama galingiausio „Audi“ elektromobilio „e-tron GT“ gamyba, o procesas „Audi“ Böllinger Höfo padalinyje yra ne mažiau unikalus nei pats automobilis, kadangi dar niekada nei vienas automobilis su keturių žiedų logotipu nebuvo taip greitai paruoštas serijinei gamybai. „Būdamas „Audi“ elektrinių ir sportiškų modelių viršūnėje, „e-tron GT“ modelis puikiai tinka Nekarsulmo gamyklai ir ypatingai Böllinger Höfo sportinių automobilių gamybos linijai“, – sako gamyklos vadovas Helmutas Stettneris. O tai, kad serijinė gamyba bus pradėta laiku net ir pandemijos metu yra ypatingos kompetencijos ir išskirtinio komandinio darbo rezultatas.

Nekarsulmo gamykloje jau dominuoja iš tinklo įkraunami hibridiniai modeliai, kadangi čia gaminama daugiausiai elektrifikuotų „Audi“ hibridinių ir iš tinklo įkraunamų hibridinių „A6“, „A7“ ir „A8“ versijų. „Audi e-tron GT“ bus pirmasis vien tik elektra varomas modelis, pagamintas gamykloje Vokietijoje, todėl tai yra dar vienas milžiniškas žingsnis į ateitį“, – sako gamyklos vadovas H. Stettneris.

Anglies dvideginio taršos nedidinanti „Audi e-tron GT“ gamyba

Ne tik šio „Gran Turismo“ modelio pavaros koncepcija yra tvari: visas gamybos procesas Böllinger Höfe yra nedidinantis anglies dvideginio taršos. 2020 m. pradžioje visoje Nekarsulmo gamykloje pradėta naudoti ekologiška elektros energija, o gamybai reikiamą šilumą tiekia šiluminė biodujų elektrinė. „Audi“ išnaudoja taršos kreditus iš sertifikuotų klimato apsaugos projektų padengti toms emisijoms, kurių šiuo metu neįmanoma išvengti naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius.

„Po Briuselio ir Győro gamyklų, nuo šiol Böllinger Höfas yra pirmoji „Audi“ gamybos linija Vokietijoje, kurioje vyksta anglies dvideginio taršos nedidinanti gamyba. Tai milžiniškas žingsnis Nekarsulmo gamyklai ir dar vienas etapas siekiant, kad iki 2025 m. visos pasaulyje esančios mūsų gamyklos užtikrintų neutralias anglies dvideginio emisijas“, – sako Peteris Kössleris, „Audi“ Gamybos ir logistikos padalinio valdybos narys, apibendrindamas pagrindinį „Audi“ programos „Mission: Zero“ tikslą.

Aplinkosaugos programa „Mission: Zero“ apima daug gamybos ir logistikos procesų, siekiant efektyviai ir tvariai mažinti ekologinę taršą. Pagrindiniai tikslai yra anglies dvideginio mažinimas, efektyvus išteklių naudojimas, bioįvairovė ir pažangūs vandens naudojimo sprendimai.

Uždaro rato gamybos ciklas saugo aplinką

Taip pat gamykloje yra taupomos gamybai naudojamos medžiagos, o žaliavos yra perdirbamos. Geriausias to pavyzdys yra „Uždaro aliuminio rato“ ciklas, naudojamas aliuminio atliekų, atsirandančių štampavimo ceche gaminant šonines „Audi e-tron GT“ kėbulo dalis, perdirbimo grandinei. Kėbulo dalys yra labai išgaubtos, kadangi iš jų formuojamos efektingos „e-tron GT“ ratų arkos, pabrėžiančios „quattro“ pavarą, o itin sudėtingam aliuminio apdorojimui naudojamos pažangiausios technologijos. Dėl uždaro aliuminio apdorojimo ciklo gamykloje kasmet sutaupoma keli tūkstančiai tonų CO2 emisijų, sugrąžinant surūšiuotus aliuminio likučius tiekėjui, kur jie yra perdirbami ir vėl naudojami „Audi“ gamykloje.

Sisteminis šaltinių tausojimas

Uždaras gamybos ciklas yra naudojamas ne tik žaliavų taupymui. „e-tron GT“ yra pirmas „Audi“ modelis, kuris buvo kuriamas nenaudojant jokių fizinių prototipų. Visa gamybos seka buvo išbandyta virtualiai, naudojant pačių sukurtą programinę įrangą ir virtualios realybės programas, ir kurios dabar sėkmingai naudojamos serijinėje modelio gamyboje. Kai kurie specialūs konteineriai, skirti pervežti pažeidžiamas dalis, taip pat buvo sukurti virtualiu būdu nenaudojant fizinių prototipų. Taip ne tik taupomas metalas, bet ir dalių apsaugai skirtos pakuotės.

Svarbiausias tikslas – apsieiti be atliekų ir popieriaus. Kėbulo gamybos ir surinkimo linijose beveik nebenaudojamas popierius. Nauji projektai, tokie kaip aptarnavimo programa, leidžia nenaudoti tradicinių įrašų ir taip pat padeda taupyti popierių. Logistikos padalinyje dabar bandomos skaitmeninės etiketės – jos pakeis popierinius lipdukus, esančius ant konteinerių dalių lentynose. Tai ne tik itin efektyvu energijos taupymo atžvilgiu, bet ir, atsiradus pakeitimams, leis etiketes greitai perprogramuoti – tai yra svarbiausias pranašumas, palyginti su tradicinėmis vienkartinėmis etiketėmis. „Audi“ projektų komanda taip pat dirba su tiekėjais, ieškant papildomų sprendimų sistemingai mažinti pakuočių kiekį ir, atitinkamai, atliekas.

Komentuoti