Spausdinti šį puslapį

Bendrovei plėstis trukdo specialistų stygius

2011-12-13, 09:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Marijampolėje padalinį turinti ispanų kapitalo lengvųjų automobilių detales gaminanti įmonė planuoja didinti investicijas ir plėstis.

Tačiau užmojus stabdo aukštos kvalifikacijos darbininkų stygius. Reikiamą paramą bendrovei žada Darbo birža.

Bendrovės, gaminančios lengviesiems automobiliams pavarų dėžes, važiuokles, žiedus ir ašis, ceche štampuojami alkūniniai velenai. Tai viena svarbiausių automobilių variklių dalių. Įkurti naują gamybos cechą padėjo Europos Sąjungos (ES) parama – gauta pusaštunto milijono litų.  

Kol kas nuo konvejerio per pamainą nurieda apie 120 svarbiausių variklio detalių. Po dvejų metų alkūninių velenų gamybą žadama plėsti iki 400 tūkstančių vienetų per metus.

„Tiekiam kaltinius tiek į Prancūziją, Jungtines Amerikos Valstijas, tiek dabar ir į Čekiją. 99.9 procentai gaminių keliauja į užsienį. Savo vidaus rinkai mes gaminių netiekiame“, – sako UAB „CIE LT Forge“ alkūninių velenų projektų vadovas Andrius Pakrosnevičius.

Kitąmet įmonė planuoja iki 21 milijono litų skirti investicijoms, įdarbinti dar beveik 70 žmonių, gamybos apimtis didinti 10 kartų.

Tačiau plėstis bendrovei trukdo specialistų stygius. Nors Marijampolėje nedarbas siekia dešimt procentų, kalvių-štampuotojų trūksta. Nė viena profesinio mokymo įstaiga tokių specialistų nerengia, todėl įmonė juos apmoko pati.  

„Kad turėtum gerą kalvį-štampuotoją, reikia daug lėšų. Mūsų kalviai štampuotojai buvo apmokomi Ispanijoje, kur jie praleido du mėnesius. Bendradarbiaujame su Marijampolės kolegija, kuri ypač susidomėjo mūsų projektu ir galbūt yra vienas iš planų sudaryti bendrą programą“, – pasakoja UAB „CIE LT Forge“ viešųjų ryšių vadovė Inga Šidlauskaitė.

Aukštos kvalifikacijos technologų ir inžinierių bendrovė ieško universitetuose ir kolegijose. Kitąmet paramą įmonei žada ir Darbo birža. Nuo sausio įsigalios profesinio mokymo pakeitimai.

„Sudarant trišales tarpusavio sutartis tarp darbdavio, Darbo biržos ir bedarbio, bus geriau darbdaviams. Tai reiškia, kad darbdavys galės greičiau apsimokyti tą turimą bedarbį ir jį integruotis į savo įmonę. Šiuo atveju mokymo kaštus padengtų Darbo birža“, – teigia Marijampolės teritorinės darbo biržos direktorius Kęstutis Šnipas.

Rūta Lankininkaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti