Sprendimas teisingas ir priimtas laiku. Vilniaus rajono autobusų parko veiklos 10-mečio minėjimas

2019-08-02, 16:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Kasmet savivaldybė stengiasi atnaujanti parką šiuolaikiniais autobusais  Kasmet savivaldybė stengiasi atnaujanti parką šiuolaikiniais autobusais Vilniaus krašto savaitraščio nuotr.

Per savo veiklos metus (2010-2018) Vilniaus rajono autobusų parkas suteikė vežimo paslaugas 7 157 178 keleiviams, įveikė 17 336 000 kilometrų. Faktiškai tuščioje vietoje susikūrusi savivaldybės įmonė šiuo metu yra klestinti įmonė, kuri praėjusį ketvirtadienį, liepos 25 dieną, paminėjo savo veiklos pervežimų rinkoje 10-metį. Nors pradžia buvusi sunki, tačiau autobusų parko steigimo iniciatoriai, žvelgdami iš laiko perspektyvos, gali su pasididžiavimu teigti, kad tai buvo tinkamas ir reikalingas sprendimas.

Vilniaus rajono autobusų parkas buvo įkurtas 2009 metų birželio 17 dieną Tarybos sprendimu. Nepaisydami opozicijos pasipriešinimo ir privačių vežėjų skundų, dauguma Lietuvos lenkų rinkimų akcijai atstovaujančių Tarybos narių pritarė iniciatyvai steigti savo keleivių vežimo bendrovę ir kartu tapti nepriklausomais nuo privačių vežėjų, už kurių paslaugas savivaldybė turėdavo mokėti dideles pinigų sumas. Daug abejonių ir įtarimų karteliniais susitarimais kėlė tas faktas, kad beveik visų krypčių trasos atnešdavo vežėjams ne pelną, o vien nuostolius, kuriuos savivaldybė, kaip paslaugų gavėjas, turėdavo dengti iš savo kišenes. Tačiau taurė persipildė, savivaldybė nutarė baigti šią gėdingą praktiką, ir užuot mokėjusi už transporto paslaugas, pati jas ėmėsi teikti.

Kaip per jubiliejines iškilmes sakė merė Marija Rekst, idėją steigti savo nepriklausomą autobusų parką parėmė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemar Tomaševski. Galutinis sprendimas buvo priimtas ir prasidėjo kruopštus darbas kuriant naują struktūrą. Pagrindinė organizacinių darbų našta užgulė Ritos Tamašunienės, kuri tuomet ėjo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, ir kuriamos bendrovės vadovo Darjušo Gasperovičiaus pečius. Papildomų sunkumų kėlė tai, kad iš pradžių nebuvo nei savų patalpų, nei transporto priemonių.

Gerai pradžiai, savivaldybei padedant, buvo nupirkta 10 naujų mikroautobusų „Volkswagen Krafter“ ir penki naudoti „Volvo“ markės mikroautobusai. Jau 2010 metų birželio 20 dieną mikroautobusai išvažiavo į trasas. Iš pradžių aptarnavo tik vieną kryptį - Nemenčinė-Vilnius, tačiau svarbiausia buvo, kad autobusai pajudėjo iš vietos ir darbas įsibėgėjo.

„Ką jau kalbėti, buvo sunku. Autobusų parkas startavo nuo nulio. Be to, privatūs vežėjai nė nemanė pasiduoti ir rašė skundus į visas įmanomas institucijas. Jų pusėn stojo ir Lietuvos Respublikos konkurencijos taryba, ji bandė daryti spaudimą savivaldybei dėl neva neteisėtų veiksmų ir konkurencijos principų nesilaikymo“, - per jubiliejines iškilmes kalbėjo parlamentarė R. Tamašunienė. Tačiau tvirtai pridūrė, kad sprendimas steigti savo autobusų parką buvo teisingas ir priimtas laiku. „Tai buvo gerai parengtas ir, kaip laikas parodė, sėkmingas projektas“, - su neslepiamu pasitenkinimu ir didžiuodamasi dėl gerai atlikto darbo pabrėžė parlamentarė, kuri buvo ir pirmoji Vilniaus rajono autobusų parko valdybos pirmininkė. Daug šiltų žodžių parlamentarė skyrė direktoriui, kuris negailėjo nei laiko, nei pastangų, nei sveikatos, kad tik bendrovė atsistotų ant kojų ir sėkmingai veiktų. „Šiandien ypatinga diena, nes bendrovės veiklos 10-mečio minėjimas sutapo su vairuotojų globėjo Šv. Kristoforo diena, tad plataus ir saugaus kelio!“

Merė M. Rekst pasveikino autobusų parko darbuotojus ir administraciją su gražiu jubiliejumi ir irgi priminė, kad kelias iki savo autobusų parko atsiradimo nebuvo rožėmis klotas.

„Man skambino ir grasino streiku. Tai buvo akivaizdus šantažas, tačiau nepasidavėme. Pasirinkome kryptį ir ryžtingai ja ėjome. Laikas viską sustatė į savo vietas ir šiandien su pasitenkinimu galime pasakyti, kad pagrindinis tikslas - tapti nepriklausomiems - buvo pasiektas, o bendrovė gerai vystosi ir užtikrina darbo vietas daugeliui mūsų gyventojų. To ir buvo siekta“, - pasakė didžiausio Lietuvos rajono šeimininkė. - Žinau, kad vežimo paslaugų teikimas sudėtinga sritis, tačiau jums pavyksta ir mokate susitvarkyti su bet kokiais iššūkiais.“

Jos įsitikinimas grindžiamas tuo, kad nuo įsteigimo autobusų parkas padarė didžiulę pažangą. O svarbiausia, kad po aštuonerių „bastymosi“ ir patalpų nuomojimo bendrovė pagaliau turi nuosavą būstinę, kurią įsigijo viešo konkurso būdu. Bendrovės plėtrą pateikdamas iškalbingus skaičius ir faktus trumpai pristatė jos direktorius D. Gasperovič. „Pradiniame autobusų parko veiklos etape buvome įdarbinę 24 darbuotojus, šiuo metu jų - 72, o planuojame, kad jų bus apie 100. Anksčiau turėjome keliolika transporto priemonių, o šiuo metu - 57. Iš pradžių aptarnaudavome tik vieną kryptį, o dabar turime penkias. Vidutinis mėnesio atlyginimas - 700 eurų. Ateityje planuojame atidaryti savo plovyklą ir degalinę. Be to, gerai būtų, kad visą rajono teritoriją aptarnautų vienas vežėjas“, - kalbėjo autobusų parko vadovas. Pridūrė, kad vairuotojo darbas yra sunkus ir atsakingas, o kartu ir labai reikalingas. Absoliučią vairuotojų daugumą sudaro vyrai, tačiau prie mikroautobuso vairo sėda ir viena moteris, kuri, pasak direktoriaus, yra išskirtinis - gerąja prasme - darbuotojas.

Būtent kadrų nutekėjimas yra viena pagrindinių autobusų parko problemų - nuolat ieškoma naujų, sąžiningų ir atsakingų darbuotojų. Kaip sakė iškilmėse dalyvavęs kunigas Arūnas Kesilis „tikras šventumas - tai sąžiningai ir atsakingai atlikti tau pavestą darbą“. Tai ypač pasakytina būtent apie vairuotojus, nuo kurių didžiąja dalimi priklauso ne tik kelionės komfortas, bet ir saugumas. Nemenčinės Šv. Arkangelo Mykolo parapijos klebonas buvo puikios nuotaikos ir papasakojo anekdotą apie šv. Petrą, kuris vairuotoją vertino labiau nei kunigą - nes važiuodami su juo keleiviai vis meldėsi.

Viena rykščių yra ir tai, kad kai kurie nesąžiningi vairuotojai neišduoda keleiviams bilietų. Jau ne vienus metus vykdoma kampanija kovai su šiuo „žalingu“ įpročiu duoda rezultatų, tačiau, kaip pažymi Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto skyriaus vyr. specialistė Regina Tauginienė, važiuojančiųjų be bilietų dar pasitaiko. Kartu paragino keleivius, kad visada reikalautų bilieto už važiavimą ir saugotų jį iki kelionės pabaigos. „Keleivis privalo įsisąmoninti, kad atsitikus eismo įvykiui ir neturėdamas bilieto draudimo bendrovėje negalės įrodyti, kad tuo metu buvo mikroautobuse“, - įspėjo R. Tauginienė. Paaiškino, kad keleiviai, kuriems priklauso nuolaida, kontrolės metu privalo pateikti tai patvirtinantį dokumentą. Tai ypač pasakytina apie moksleivius, už kuriuos atsako jų tėvai arba globėjai.

Tikėkimės, kad tiek vairuotojų, tiek keleivių sąmoningumas augs, o tai lems savivaldybės autobusų parko būklę. Beje, 2015 metais Vilniaus rajono autobusų parkui skirtas apdovanojimas „Gazelė 2015“ ir įteiktas patvirtinantis sertifikatas, kad ji yra sėkmingai veikianti ir sparčiausiai besivystanti savo srityje bendrovė šalyje. Kad taip būtų ir toliau!

Zygmunt Ždanovič
Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24