Viešieji tualetai, NASA ir desertai – kuo tai susiję su „Android“?

2018-11-08, 11:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Viešieji tualetai, NASA ir desertai – kuo tai susiję su „Android“? pixabay.com asociatyvi nuotr.

„Android“ yra populiariausia operacinė sistema pasaulyje – skaičiuojama, kad ji praėjusiais metais buvo įdiegta daugiau nei 80 proc. visų išmaniųjų telefonų. Nors ši „Google“ kuriama sistema vartotojams yra pažįstama jau 11 metų, tačiau kai kurie faktai apie ją vis dar stebina.

Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalijasi 6 neįtikėtinais faktais apie „Android“ sistemą.

1. Kas iš tikrųjų sukūrė „Android“?

Nors „Android“ priklauso gigantei „Google“ ir būtent ji pasauliui pristatė šią operacinę sistemą 2007-aisiais, tačiau viskas prasidėjo nuo kompanijos „Android Inc.“ bei jos įkūrėjo Andy Rybino. Jo 2003-iaisiais pradėta kurti operacinė sistema iš pradžių buvo skirta skaitmeniniams fotoaparatams – ji turėjo leisti belaidžiu ryšiu prijungti juos prie kompiuterių ir debesyje išsaugoti nuotraukas. Šį „Android“ startuolį „Google“ įsigijo tik po dvejų metų.

2. Nevalgomi desertai

„Google“ jau beveik dešimtmetį laikosi smagios tradicijos – po pirmųjų „0.1“ ir „1.1“„Android“ versijų, bendrovė kiekvienai naujai operacinei sistemai suteikė konditerijos gaminio ar deserto pavadinimą. Nuo keksiuko, zefyro, čiulpinuko iki šį rugpjūtį pristatyto pyrago (angl. Android 9.0 Pie). Be to, kiekvienam pavadinimui yra sukurta ir jį atvaizduojanti statula – jų parkas yra įrengtas priešais „Google“ būstinę Kalifornijoje esančioje vejoje.

3. Logotipo istorija

Žaliasis „Android“ robotas yra atpažįstamas visame pasaulyje, tačiau ne tik dėl operacinės sistemos populiarumo. Kai 2007-aisiais tuometinė „Google“ dizainerė Irina Blok naujajam produktui kūrė logotipą – ją įkvėpė visiems žinomos moters ir vyro piktogramos ant viešųjų tualetų durų. Anot dizainerės, sujungtos į robotą ir antenomis papuoštos figūrėlės turėjo užtikrinti prekinio ženklo atpažįstamumą.

4. Naudoja ir NASA

„Android“ kūrėjai gali pasigirti įspūdingu laimėjimu – būtent jų operacinę sistemą kosmose naudoja NASA (liet. Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija). 2010 metais „Google“ kartu su „Samsung“ sukurtas „Nexus“ tapo pirmuoju komerciniu išmaniuoju, kurį agentūra patvirtino kaip tinkamą naudoti Tarptautinėje kosminėje stotyje.

5. Atskiras naujienų portalas – išskirtinai „Android“

Visame pasaulyje populiariausia operacinė sistema turi net atskirą naujienų portalą – „Phandroid“. Ši svetainė pradėjo veikti tą pačią dieną, kai 2007-aisiais „Google“ oficialiai pristatė pirmąją „Android“ versiją. Dabar šiame internetiniame portale rašoma ne tik apie operacinės sistemos naujienas, bet ir visą „Google“ kompaniją bei jos produktus.

6. Atviro kodo sistema

Nuo kitų operacinių sistemų „Android“ skiriasi savo atvirumu. „Google“ inicijuojamas projektas „Android Open Source Project (AOSP)“ leidžia kiekvienam sistemos vartotojui prisidėti prie jos kūrimo. „Android“ gerbėjai gali ne tik pranešti apie trukdžius, bet ir prisidėti prie programėlių kūrybos ar net naujų sistemos versijų programavimo darbų.

Šaltiniai:

https://www.forbes.com/sites/johnkoetsier/2017/05/18/surprise-google-reveals-apples-ios-market-share-is-65-to-230-bigger-than-we-thought/#1ffe78195890

https://www.nytimes.com/2013/10/13/magazine/who-made-that-android-logo.html

https://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/spheres_smartphone.html

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24