Spausdinti šį puslapį

Kaliningrado tramvajų pavyko išsaugoti

2011-10-30, 06:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Iki šiol tramvajų transporto įmonė skendėjo skolose, mažėjo maršrutų, todėl norėta šią susisiekimo priemonę panaikinti, praneša LTV „Panorama“.
Miesto tramvajaus istorija prasidėjo prieš 130 metų. Būtent tada buvo nutiestos Kenigsbergo tramvajaus vėžės. Dabar tuos metus mena jau tik parodoje demonstruojami įvairių laikotarpių bilietai, kasos aparatai, tramvajų maršrutų planai, pavadinimai ir maketai.

Įdomu, kad iki šiol pirmasis tramvajus važinėja tuo pačiu maršrutu kaip ir Kenigsbergo laikais. Tačiau vietos valdžiai paskelbus, esą tramvajai dirba nuostolingai, kaliningradiečiai įkūrė visuomeninį judėjimą „Išsaugokime Kenigsbergo tramvajų“.    
„Tramvajai labai reikalingi. Kai mieste spūstys, tramvajus visada važiuoja greičiau“, – tvirtina Kaliningrado gyventoja.
„Daugelis supranta, kad tai ekologiškiausia transporto priemonė, pritaikyta mūsų miesto gatvėms ir labai patogi. Todėl nutarėme, kad ši paroda apie tramvajaus istoriją pagyvins diskusiją, ar jis mums reikalingas“, – kalbėjo Kaliningrado miesto valstybinio muziejaus direktorė Svetlana Sokolova.
„Mes manome, kad šiuolaikinis miestas privalo turėti tramvajų, nes tai pati pigiausia transporto priemonė“, – įsitikinusi Kaliningrado miesto valstybinio muziejaus parodų kuratorė Iraida Ostrogradskaja.
Į Kaliningrado gatves kasdien išrieda 32 tramvajai. Prieš dešimtį metų kursuodavo 140 tramvajų. Tačiau trijų dešimtmečių vagonai gerokai pasenę.
Kaip ir prieš 65 metus, taip ir dabar, Kaliningrado tramvajuose bilietus parduoda konduktorės. Už 90t centų įsigijęs bilietą, gali pervažiuoti visą miestą. Tik viena bėda – iš dešimties maršrutų teliko vos trys.
Kaliningradiečiai sako, kad ši transporto priemonė – viena saugiausių ir ekologiškiausia.
Per dieną tramvajumi naudojasi apie 17 tūkstančių kaliningradiečių. Dauguma gyventojų pasisakė už tai, kad vietos valdžia nesunaikintų tramvajaus, nors iki šiol jų parkas ir dirbo nuostolingai.
„Mes apsisprendėme ir priėmėme politinį sprendimą – tramvajus mieste lieka. Per dešimt metų maršrutų sumažinome beveik perpus. Labai siauros gatvės, daug automobilių... Uždarėme keturis maršrutus, nes miestas tiesiog dūsta. Dabar palikome vos tris maršrutus, pačius seniausius, istoriškai susijusius su miestu“, – aiškino Kaliningrado meras Aleksandras Jaroščiukas.
„Naujų tramvajų kol kas nepirkome. Lenkiškas ar baltarusiškas tramvajaus vagonas kainuoja apie milijoną litų. Pirkti prancūziškus irgi labai brangu – daugiau 1,5 mln. eurų. Rusiškas tramvajus kainuoja apie 0,5 mln. litų, bet pinigų kol kas trūksta ir tam. Tik ką išlipome iš skolų“, – sakė įmonės Kaliningrado miesto transportas direktorius Anatolijus Muchomoras.
Kaliningrado valdžia artimiausiu metu ketina rekonstruoti tramvajų bėgius, nes čia vėžė platesnė nei kitose šalyse, po kelerių metų žada keisti ir senus vagonus, ir drauge ieško investuotojų, kuriems 25 metams išnuomotų tramvajų parką.

Rūta Lankininkaitė

LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti