Spausdinti šį puslapį

Siūloma vairuotojams iki 0,5 promilės padidinti leistiną alkoholio ribą

2017-10-10, 18:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Siūloma vairuotojams iki 0,5 promilės padidinti leistiną alkoholio ribą juse

Siūloma vairuotojams nuo 0,4 iki 0,5 promilių padidinti maksimalią bendrą leidžiamą etilo alkoholio koncentraciją vairavimo metu.

Tokias Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo, Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisas Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Gintaras Vaičekauskas, Kęstutis Glaveckas, Juozas Baublys ir Jonas Liesys.

„Šiais pakeitimais siekiama nustatyti vakarietišką bendrą leidžiamą alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitą - 0,5 promilės. Tokia tolerancijos riba būtų taikoma atsitiktiniams, nepiktybiniams pažeidėjams, kurie neatsakingai elgiasi ir toks jų elgesys nėra sistemingas. Tačiau ji nėra skirta nuo alkoholio priklausomiems ar alkoholiu piktnaudžiaujantiems vairuotojams. Šiems siūloma sugriežtinti atsakomybę numatant, kad jei toks asmuo, jau baustas už neblaivumą, per metus po nuobaudos įvykdymo vėl padaro pažeidimą, susijusį su transporto priemonių vairavimu apsvaigus, jam taikoma nulinė tolerancijos riba ir baudžiamas griežtai“, - sako projekto iniciatoriai.

Jie taip pat siūlo nebediskriminuoti ir mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių ir galingųjų keturračių vairuotojų ir jiems taikyti bendrą leidžiamą alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitą - 0,5 promilės - kaip ir pagrindinei vairuotojų daliai.

„Nesuprantama, kodėl, pavyzdžiui, 20 metų patirtį turintis motociklo vairuotojas, kuris yra lengvai apsvaigęs, potencialiai yra pavojingesnis už neblaivų asmenį turintį rankose šaunamąjį ginklą, kuris už tokį patį alkoholio kiekį kraujyje nėra baudžiamas“, - sako projekto autoriai.

Seimo nariai taip pat siūlo panaikinti tolerancijos ribą vairuotojams, kurie per metus padaro pažeidimus, susijusius su transporto priemonių vairavimu apsvaigus, ir numatyti, kad tokiems vairuotojams, jei jiems nustatomas neblaivumas daugiau nei 0 promilių, bet ne daugiau kaip 0,5 promilės, taikoma bauda nuo keturių šimtų penkiasdešimt iki aštuonių šimtų penkiasdešimt eurų ir privalomai skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vienų metų šešių mėnesių iki trejų metų.

Šiuo metu nustatyta, kad maksimali asmenų, vairuojančių transporto priemones, iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose leidžiama didžiausia etilo alkoholio koncentracija vairavimo metu - 0,4 promilės.

„Lietuva yra vienintelė Europos valstybė, kurioje asmuo laikomas apsvaigusiu nuo alkoholio (neblaiviu), jei jam nustatytas 0,41 ir daugiau promilių neblaivumas“,- sako projekto autoriai.

Jų duomenimis, išsivysčiusiose ir kultūriškai pažangiose Europos valstybėse, tokiose kaip Austrija, Belgija, Danija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Liuksemburgas, Malta, Ispanija, Portugalija, Šveicarija, Jungtinė Karalystė ir eilėje kitų valstybių nustatytas bendras leidžiamas alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitas yra 0,5 promilės. „Net kaimyninėje Latvijoje vairuoti leidžiama, jei alkoholio kiekis žmogaus biologinėse organizmo terpėse neviršija 0,5 promilės. Taigi galima net kuriozinė situacija, kai Latvijos pareigūnai leidžia asmeniui toliau vairuoti, o įvažiavus į Lietuvą tas pats asmuo griežtai nubaudžiamas“, - sako projektą parengę Seimo nariai.

Jie taip pat pažymi, kad, pavyzdžiui, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rumunijoje taikoma nulinė tolerancijos riba. Lenkijoje ir Estijoje bendras alkoholio kiekio vairuotojų kraujyje limitas yra 0,2 promilės.

Komentuoti