Spausdinti šį puslapį

R. Masiulis: be Lenkijos „Rail Baltica“ projektas – neįsivaizduojamas

2017-04-24, 15:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
R. Masiulis: be Lenkijos „Rail Baltica“ projektas – neįsivaizduojamas © BFL (Vyginto Skaraičio nuotr.)

Europinės vėžės projekto „Rail Baltica“, kuris sujungs Lietuvą, Latviją ir Estiją, kaštų naudos analizėje skaičiuojama, kad projekto suteikiama nauda atsvers kaštus. Pasak Lietuvos susisiekimo ministro, tai, kad į skaičiavimus įtraukiama ir Lenkija, kurios beveik 40 mln. gyventojų išpučia potencialių vėžės naudotojų skaičių, nekelia abejonių analizės patikimumu.

„Bet kokiu atvejų kaštų naudos analizę mes gavę detaliai analizuosime, susipažinsime, tada galėsime gal daugiau komentuoti, bet tai, kad nepriklausoma tarptautinė kompanija suskaičiavo tą, kad nauda viršija kaštus, jau ramina, o tai, kad Lenkiją prijungus - kitaip ir neįsivaizduojame to projekto. Be Lenkijos prijungimo jis nelabai ir prasmę turi, tai tikrai mes matome tik su Lenkija. (...) Ir aš tikiu, kad tas projektas vienaip ar kitaip apsimokės“, - BNS Rygoje vykstančiame „Rail Baltica“ forume sakė Rokas Masiulis.

„Mes dar nežinome, kokias tikrąsias naudas atneš, mes dar nežinome, gal atneš dar ir naujų, kitų galimybių“, - pridūrė R.Masiulis.

Už projektą atsakingos Baltijos šalių bendrovės „RB Rail“ valdybos pirmininkė Baiba Rubesa pirmadienį Rygoje vykstančiame „Rail Baltica“ forume tikino, kad projekto nauda atsveria kaštus.

„Projekto kaštų-naudos analizė aiškiai rodo, kad jis visuomenei atneš daugiau naudos nei investicijų kaštai“, - teigė B.Rubesa.

Anot jos, naudą iš projekto pajaus ne tik Baltijos šalys, bet ir Suomija bei Lenkija.

„Naudų visose penkiose šalyse yra daug, bet tai tik pradžia“, - tikino B.Rubesa.

Ji teigia, kad visose penkiose šalyse gyvena 50 mln. gyventojų arba 10 proc. Europos Sąjungos populiacijos. O iš jų apie pusė žmonių keliauja kasmet, tad, anot B.Rubesos, yra aiškus potencialas sulaukti keleivių geležinkeliais.

Anot B.Rubesos, dėl „Rail Baltica“ turėtų pradėti plėstis smulkios ir vidutinės įmonės, mat pagerės susisiekimas tarp valstybių.

Autorius: Artūras Ketlerius

bns
Naujienų agentūros BNS informaciją
atgaminti visuomenės informavimo
priemonėse bei interneto tinklalapiuose
be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

Komentuoti