Lenkijoje – kelių mokesčio mokėjimo pasikeitimai

2011-06-28, 06:43
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

via_toll_LogoLenkijoje nuo 2011 m. liepos 1 d. keičiama kelių mokesčio sistema. Kiekvienas vairuotojas, važiuojantis mokamais keliais krovinine transporto priemone, kurios leistinas svoris yra didesnis nei 3,5 t, bei autobusu, kuriame yra daugiau nei devynios sėdimos vietos, privalės naudotis elektronine kelių mokesčio sistema „via TOLL“.

Naudojimasis „viaTOLL“ sistema bus privalomas sunkiojo transporto priemonėms, kurių bendroji leistina masė yra didesnė nei 3,5 tonos, ir autobusams, turintiems daugiau nei 9 sėdimas vietas (taip pat transporto priemonėms, prie kurių yra prikabintos priekabos arba puspriekabės), važiuojantiems mokamais keliais.

„viaTOLL“ sistema veikia naudojant artimo nuotolio bevielio ryšio technologiją. Ši sistema susideda iš kelių pagrindinių elementų. Mokamuose keliuose yra pastatyti specialūs pravažiavimo vartai su įrengtomis antenomis. Antenos suteikia galimybę užtikrinti ryšį tarp sistemos ir „viaBOX“ įrenginio, sumontuoto transporto priemonėje. Kiekvieną kartą, kai transporto priemonė (su „viaBOX“ įrenginiu) pravažiuoja pro vartus, nuskaičiuojamas mokestis už važiavimą konkrečiu mokamo kelio ruožu. Vairuotojas apie tai yra informuojamas garsiniu „viaBOX“ įrenginio signalu.

„viaTOLL“ sistema taip pat veiks mokamuose valstybiniuose greitkeliuose, o transporto priemonių, turinčių „viaBOX“ įrenginius, vairuotojai galės naudotis specialiomis pravažiavimo juostomis, rezervuotomis transporto priemonėms už važiavimą mokamais keliais atsiskaitančioms elektroniniu būdu. Transporto priemonei priartėjus prie pravažiavimo užtvaro, nuskaičiavus mokestį, jis bus pakeliamas automatiškai.

Lengvųjų transporto priemonių vairuotojai (lengvųjų automobilių, mikroautobusų, turinčių ne daugiau kaip 9 sėdimas vietas, ir dviračių transporto priemonių, kurių bendroji masė yra ne didesnė kaip 3,5 tonos), turės mokėti už važiavimą mokamais greitkeliais, priklausančiais Kelių ir greitkelių generalinei direkcijai. Mokestis bus renkamas mokamuose kelių ruožuose grynaisiais pinigais. Nuo šių metų liepos 1 d. šis mokestis bus privalomas greitkelio A2 Konin–Strykow ruože, o nuo 2012 m. sausio 1 d. – ir greitkelio A4 Bielany Wroclawskie–Sosnica ruože. Kiti greitkelių ruožai paeiliui bus įtraukti į sistemą tuomet, kai jie bus paruošti naudoti. Rankinė mokesčių rinkimo sistema, veikianti išvardytuose greitkelių ruožuose, yra uždaro tipo. Tai reiškia, kad vairuotojas, įvažiuojantis į bet kurį išvardyto greitkelio ruožą, gaus bilietą, pagal kurį turės sumokėti mokestį už faktiškai nuvažiuotą atstumą, išvažiuodamas iš mokamo greitkelio ruožo. Mokesčio dydis priklausys nuo transporto priemonės rūšies ir nuvažiuotų kilometrų skaičiaus.

Ne vėliau kaip 2012 m. sausio 1 d. „viaTOLL“ sistema bus pritaikyta ir lengvųjų automobilių savininkams bei vairuotojams, kurie galės už naudojimąsi keliais atsiskaityti ir elektroniniu būdu, nenaudodami grynųjų pinigų. Kiekvienas lengvosios transporto priemonės vairuotojas galės pasirinkti mokėjimo būdą: rankiniu būdu tam skirtose mokesčių mokėjimo vietose kelyje arba elektroniu būdu prisijungdamas prie „viaTOLL“ sistemos. Prisijungimas prie „viaTOLL“ sistemos neverčia atsisakyti galimybės mokėti mokestį rankiniu būdu.

sumin.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24