Lietuvos–Lenkijos pasienyje nusidriekė vilkikų eilės

2011-07-08, 05:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

eiles-pasienyje

pasauliolietuvis.com nuotr.

Lenkijai nuo liepos 1-osios įdiegus naują elektroninę apmokėjimo už kelius sistemą, ne visi vežėjai laiku pasirūpino nuskaitymo aparatais.
O norint įsigyti pasienyje, užtrunka dokumentų tvarkymas ir tenka ilgokai palaukti, kol atveš aparatus, praneša LTV „Šiandien“.
Per Lenkiją nuo liepos 1-osios vykti galima tik įsigijus specialų pinigų nuskaitymo aparatą, neturint įrenginio gresia bauda iki 3 tūkst. zlotų. LTV Naujienų tarnybos kalbintam vairuotojui iš Ukrainos pasisekė – jo darbdaviai pasirūpino ir prieš mėnesį užsakė elektroninį pinigų nuskaitymo aparatą.

„Prie sienos buvau šeštą ryto, aparato laukiau pustrečios valandos, kol sutvarkė dokumentus, palaukiau eilėje. Mano kolegos važiavo vakar, tai laukė 6–8 valandas“, – pasakojo vyriškis.
Prie sienos įstrigę vežėjai piktinasi, kad įsigyjant aparatą, reikalaujama pateikti daugybę dokumentų, o iš Slovakijos, Rusijos ar Estijos užtrunka juos pristatyti. Trūksta ir pačių aparatų, kurie arčiausiai atvežami iš Balstogės.
„Šešias paras laukiame, arba apsisuksime, arba lauksime toliau savo vadovo. Bloga padėtis, ką čia ir bekalbėti“, – tvirtino vienas iš vairuotojų.
„Atvažiavau vakar ryte. Paskambinau savo valdžiai, pasakiau kokių dokumentų reikia, jie internetu užsakė nuskaitymo aparatą ir dabar laukiu“, – pasakojo vairuotojas iš Latvijos.
„Stebina, kad norint sumokėti už kelius, reikia daug ne tik automobilio ir mano dokumentų, reikia netgi vadovo paso kopijos. Atvažiuoji ir lauki, kol vadovybė faksu atsiųs visus reikalingus dokumentus. Tuomet ilgai formina, kol gauni aparatą“, – kalbėjo kitas latvis.
Asociacijos „Linava“ atstovai sako, kad laiku aparatais nepasirūpino smulkieji vežėjai ir taip vilkikų vairuotojai tapo padėties įkaitais.
„Priežastys paprastos – laiku nesudarytos sutartys, galbūt neįsigyti „viabox“ kelių aparatai ir dabar tie, kas nespėjo iki liepos 1-osios, laukia. Lygiai taip pat buvo kolegų, kurie stovėjo prie Vokietijos–Lenkijos sienos, t. y. kolegos turėjo per visą Lenkiją jiems vežti aparatus, bet tai kiekvienos įmonės organizavimas, planavimas“, – sako asociacijos „Linava“ atstovas spaudai Gytis Vincevičius.
Vežėjai, kurie apie naują tvarką buvo informuoti prieš pusmetį, kaltina nepasiruošus naujai sistemai ir lenkus.
„Nors buvo perspėti iš anksto, aparatų jie neturėjo, per parą išdavinėjo po 65 aparatus tiems, kurie stovėjo eilėse. Kodėl jie negalėjo palikti vinječių, pereinamojo laikotarpio padaryti“, – svarstė vairuotojas iš Lietuvos.
Prie Lenkijos-Vokietijos sienos šiomis dienomis nusidriekusi keturiasdešimties kilometrų eilė.

Rūta Lankininkaitė, Ugnė Galadauskaitė
LTV „Panorama“

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24