Vyriausybei – siūlymas įteisinti savanorius ugniagesius

2011-08-17, 12:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vidaus reikalų ministerija teikia Savanorių ugniagesių veiklos įstatymo koncepciją Vyriausybei ir ragina jai pritarti. Jei Vyriausybė patvirtintų šią koncepciją, artimiausiu metu būtų parengtas savanorių ugniagesių rinktinių ir jų narių veiklą reglamentuojantis įstatymas.


„Įteisinta savanorių ugniagesių veikla būtų didelė paspirtis šalies ugniagesiams gelbėtojams atliekant gelbėjimo darbus, gesinant ir likviduojant gaisrus. O ir savanorių ugniagesių atliekamas prevencinis darbas, kuriam neretai pritrūksta laiko, taip pat galėtų duoti labai gerų ir žymių rezultatų“, – sako vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Šiuo metu galiojančiuose teisės aktuose yra nuostatų, kurios iš dalies susijusios su savanorių, taip pat savanorių ugniagesių, veiklos reglamentavimu, tačiau jos neįtvirtina visapusiško savanorių ugniagesių rinktinių ir jų narių veiklos įteisinimo. Savanorių ugniagesių veiklos įstatymo koncepcijoje siūloma ne tik apibrėžti savanorių ugniagesių rinktinių bei jos narių sąvokas, jiems keliamus reikalavimus, veiklą bei funkcijas, bet ir numatyti jų apmokymo tvarką, socialines garantijas, aprūpinimą darbo priemonėmis ir kt.
Pagal koncepciją, savanoriu ugniagesiu bus laikomas toks rinktinės narys, kuris bus nuolat pasirengęs savanoriškai dalyvauti gesinant gaisrus, likviduojant įvykius, ekstremaliąsias situacijas ir šalinant jų padarinius, taip pat atliekant kitą visuomenei naudingą veiklą priešgaisrinės saugos srityje. Savanoriška pagalba bus teikiama pagal susitarimus su savivaldybėmis dėl civilinės ir priešgaisrinės saugos paslaugų, kuriuose bus apibrėžti šalių įsipareigojimai ir savanoriškos veiklos trukmė. Savanoriui ugniagesiui bus užtikrintos vienkartinės pašalpos žūties ar sveikatos sutrikdymo atvejais, transporto, ryšių ir kt. išlaidų atlyginimas, darbo užmokestis už savanoriškai pagal poreikį išdirbtą laiką ir aprūpinimas darbo priemonėmis.
Pasak vidaus reikalų ministro, įteisinus savanorių ugniagesių pajėgas, būtų ne tik plėtojamas pilietiškumas, bet ir stiprinamos savivaldybių bendruomenės. „Tai būtų puiki niša aktyviems savivaldybių bendruomenių nariams reikšti ir plėtoti pilietiškumą, o prisidedant prie savo bendruomenės saugumo užtikrinimo, auginti bendruomeniškumą“, – teigia ministras R. Palaitis.
Savanorių ugniagesių veiklos įstatymo koncepcija parengta atsižvelgiant į tarptautinę praktiką, o taip pat atsižvelgiant į Europos Tarybos sprendimą 2011 m. skelbti Europos savanoriškos veiklos, kuria skatinamas aktyvus pilietiškumas, metais.
Įvairiose Europos Sąjungos valstybėse įteisinant savanoriškas ugniagesių pajėgas taikoma skirtinga praktika. Estijoje tokią veiklą reglamentuoja Estijos gelbėjimo darbų įstatymas, Lenkijoje – Priešgaisrinės saugos ir Asociacijų įstatymai, Belgijoje – Civilinės saugos ir Gyventojų saugumo įstatymai. Vokietijoje savanoriams ugniagesiams nėra specialaus įstatymo, tačiau remiantis federacinių žemių priešgaisrinės saugos įstatymais šiuo metu čia dirba apie 1 mln. ugniagesių savanorių. Panaši situacija ir Austrijoje – federacinės žemės įstatymais savivaldybės įpareigotos steigti priešgaisrines gelbėjimo komandas, kuriose šiuo metu dirba ir apie 250 tūkst. savanorių ugniagesių.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24