Spausdinti šį puslapį

Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrai pareiškė paramą Lietuvos prioritetams ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje

2013-02-14, 12:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 13 d. Dubline, Airijoje, neformaliame Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime dalyvaujantis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas taip pat susitiko su Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrais.

Susitikime neformalių pusryčių metu J. Olekas kolegoms pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetus Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje. Ministras pabrėžė, kad Lietuvai tai bus didelis iššūkis, nes jai pirmininkaujant gynybos politikos klausimai bus svarstomi strateginiu lygmeniu Europos Vadovų Taryboje.

Savo ruožtu susitikime dalyvavę Šiaurės ir Baltijos šalių atstovai išreiškė savo paramą Lietuvos pirmininkavimo prioritetams ir patikino prisidėsiantys prie jų įgyvendinimo.

Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrai taip pat aptarė praktinio bendradarbiavimo klausimus bendrai ruošiantis ir dalyvaujant tarptautinėse operacijose. 2015 metais Lietuva priskirs savo karius budėti ES kovinėje grupėje, suformuotoje kartu su kariais iš Airijos, Estijos, Latvijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos. Taip pat svarstoma galimybė, kad keli Lietuvos instruktoriai kartu su Šiaurės ir Baltijos šalių atstovais bendrame vienete dalyvaus ES mokymo misijoje Malyje, kurios tikslas - rengti Malio kariuomenę.

Šiaurės ir Baltijos šalims vis glaudžiau bendradarbiaujant saugumo ir gynybos srityje, jau tapo tradicija ES gynybos ministrų susitikimuose svarstomus klausimus papildomai aptarti rengiant atskirus Šiaurės ir Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimus.

Šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančią Airiją šią liepą pakeis Lietuva. Tarp Lietuvos pirmininkavimo prioritetų stiprinant ES Bendrąją saugumo ir gynybos politiką – siekti aktyvesnio bendradarbiavimo su Rytų partnerėmis saugumo ir gynybos srityje, daugiau dėmesio skirti energetiniam ir kibernetiniam saugumui.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti