Spausdinti šį puslapį

Stipri V. Tomaševskio pozicija Europos Parlamente

2015-07-25, 09:26
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
asociatyvi nuotrauka asociatyvi nuotrauka © AFP/Scanpix

Liepos mėnesį sueina lygiai metai kai dirba Europos Parlamento nariai. Tai šio svarbiausio Europos Sąjungos organo, kuriame dirba 11 parlamentarų iš Lietuvos, jau aštuntoji kadencija. Šia proga verta parodyti, kokie svarbūs yra ir kokią poziciją suformavo Lietuvos europarlamentarai per pirmuosius kadencijos metus.

Europos Parlamentas yra svarbus politinių diskusijų ir sprendimų priėmimo ES lygmeniu forumas. Tai vienintelė tarptautinė parlamentinė asamblėja, tiesiogiai renkama piliečių. 751 Europos Parlamento narys atstovauja daugiau nei 500 milijonų 28 valstybių-narių piliečių. Dauguma Parlamento narių  priklauso politinėms grupėms ─ jie jungiasi ne tautybės, bet politinių įsitikinimų pagrindu. Europos Parlamente šiuo metu yra 8 politinės frakcijos. Palyginus su ankstesniais rinkimais, panašią padėtį išlaikė didžiausios – liaudies ir socialistinė frakcijos, tačiau parlamentinėje jėgų sistemoje įvyko vienas  labai reikšmingas  pokytis.

Didžiausias laimėjimas, kuris yra teigiamas siurprizas, yra Europos konservatorių ir reformuotojų (ECR) frakcija, o jos narys yra LLRA pirmininkas Valdemar Tomaševski. EKR frakcija, kuriai vadovauja britų torių valdančiosios D. Camerono partijos ir Lenkijos PiS (kurios  europarlamentaras Andrzej Duda buvo išrinktas Lenkijos Respublikos Prezidentu) deputatai, išaugo į trečią Europos parlamento jėgą, į tolimesnį planą nustūmusi liberalų ir vadinamųjų žaliųjų  frakciją. Eurorealistų balsas, raginantis nuodugniai reformuoti neefektyvias ES institucijas, yra geriau girdimas. Be abejo, tai balsas, su kuriuo tiek Briuselis, tiek valstybės narės turi taikytis.

O kaip šioje politinėje dėlionėje atrodo Lietuvos europarlamentarai? Kai kurie jų, pavyzdžiui, Z. Balčytis, A. Guoga arba V. Blinkevičiūtė lenktyniauja tarpusavyje dėl pasisakymų skaičiaus, ir turi surinkę daugiau nei du šimtus, tačiau tai tėra vadinamieji vertimai dėl balsavimo būdo, dažnai vieno sakinio ir pasakyti po įvykusio balsavimo. Dalis deputatų naudojasi padėtimi ir piktnaudžiauja šia procedūra, siekdami parodyti tariamą veiklą, nieko bendro neturinčią su tikrais pasisakymais  diskusijų metu. Priešingai, kiekvieno  EP nario  stiprumą ir svarbą lemia ne pasisakymų skaičiai, o padėtis, kurią jis turi savo frakcijoje, ir užimami postai.

Šeši Lietuvos parlamentarai yra pirmininkų pavaduotojai, o vienas – Bendradarbiavimo su įvairiomis ES nepriklausančiomis šalimis parlamentinių delegacijų pirmininkas. Didžiausią įtaką savo frakcijose ir svarbiausias pozicijas šioje EP kadencijoje turi tik trys parlamento nariai iš Lietuvos.

Petras Auštrevičius yra Liberalų ir demokratų Europos labui frakcijos pirmininko pavaduotojas ir grupės ryšiams su Afganistanu delegacijos vicepirmininkas;

Valdemar Tomaševski jau antrą kadenciją iš eilės išlaiko aukštą padėtį savo politinėje grupėje ir yra Europos konservatorių ir reformuotojų frakcijos narys. Lietuvos požiūriu taip pat užima svarbų postą parlamentinėje ES-Baltarusijos delegacijoje. Tai labai svarbu, kadangi ES Rytų politika tapo Bendrijos prioritetu ateinantiems metams;

Rolandas Paksas yra Europos Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos frakcijos pirmininko pavaduotojas ir Euronest delegacijos vicepirmininkas.
Po aštuntosios kadencijos pirmųjų metų darbo apie Lietuvos deputatus galima pasakyti tai, kad Europos parlamente pirmauja politikai, turintys patirties ir pasitikėjimo savo politinėse frakcijose, o tai pavirsta į realius sprendimus, nes juk frakcijos „duoda tinkamą toną“ Europos Parlamento veiklai. Šiame kontekste ypatingas dėmesys skiriamas stipriai Valdemaro Tomaševskio pozicijai EKR frakcijoje.

Bogdan Całka, stažuotojas EP

Komentuoti