Krašto apsaugos ministras J. Olekas dalyvaus neformaliame ES gynybos ministrų susitikime Dubline

2013-02-12, 10:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 12–13 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas dalyvaus neformaliame Europos Sąjungos gynybos ministrų susitikime Dubline, Airijoje. Tai vienas susitikimų, kuriuo siekiama pasiruošti aukščiausio lygmens diskusijai gynybos politikos klausimais Europos Vadovų Taryboje, kuri susirinks šių metų gruodį, Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungoje.

„Dubline su kolegomis ruošdamiesi ir svarstydami ES lyderių darbotvarkę, sieksime, kad joje atsispindėtų ir Lietuvai svarbiausi klausimai – glaudesnių santykių su ES Rytų partnerėmis, energetinio ir kibernetinio saugumo, taip pat NATO ir ES santykių klausimai“, – sakė ministras J. Olekas.

Susitikimo metu Dubline ES šalių gynybos ministrai pirmiausia svarstys ES karinių pajėgumų vystymo klausimus.

Atskirose darbo sesijoje planuojama aptarti situaciją Malyje, kur netrukus veiklą turėtų pradėti ES mokymo misija, padėsianti rengti ir mokyti Malio saugumo pajėgų pareigūnus.

Taip pat ministrai aptars ES jūrinės kovos su piratavimu operacijos ATALANTA prie Somalio krantų ir ES mokymo misijos Somalyje eigą, bendradarbiavimą su regioninėmis organizacijomis remiant Jungtinių Tautų tarptautines operacijas.

Šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujančią Airiją šią liepą pakeis Lietuva. Tarp Lietuvos pirmininkavimo prioritetų stiprinant ES Bendrąją saugumo ir gynybos politiką – siekti aktyvesnio bendradarbiavimo su Rytų partnerėmis saugumo ir gynybos srityje, daugiau dėmesio skirti energetiniam ir kibernetiniam saugumui, taip pat stiprinti sąveiką tarp ES ir NATO.

Dalyvaudama ES Bendroje saugumo ir gynybos politikoje, Lietuva aktyviai prisideda plėtodama ES daugianacionalinius greitojo reagavimo kovos su krizėmis pajėgumus – ES kovines grupes, remia ES vadovaujamas tarptautines operacijas.

Nuo šių metų liepos mėnesio apie 120 Lietuvos karių pusmetį budės aukštos parengties ES kovinėje grupėje, suformuotoje bendrai su kariais iš Didžiosios Britanijos, Latvijos, Nyderlandų ir Švedijos. Anksčiau Lietuvos kariai budėti ES kovinėje grupėje buvo priskirti 2010 ir 2011 metais.

Lietuva taip pat remia ES dalyvavimą tarptautinėse operacijose. Nuo 2011 m. vienos Lietuvos karininkas deleguotas į ES karinės jūrinės kovos su piratavimu operacijos ATALANTA štabą Nortvude, Jungtinėje Karalystėje. Lietuva svarsto galimybę prisidėti prie ES mokymo misijos Malyje siunčiant į misiją 1–2 mokymo instruktorius.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24