LLRA: Valdantieji turėtų prisiimti politinę atsakomybę

2015-07-22, 14:46
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA: Valdantieji turėtų prisiimti politinę atsakomybę © L24 (Marijano Paliuškevič nuotr.)

Paradoksalią situaciją, kuomet su savo piliečiais neatsiskaičiusi Lietuva gelbsti Graikijos ekonomiką, šiandien parlamentinės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos (LLRA) Seime surengtoje spaudos konferencijoje komentavo Seimo narė, LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski.

„Mūsų šalies įsipareigojimai sprendžiant Graikijos krizės problemą piktina mūsų piliečius, nes Lietuvos Vyriausybė yra vis dar skolinga savo piliečiams, kuriems per krizę sumažino pensijas, atlyginimus ir kitas išmokas, bet, nepaisant geresnių mūsų šalies ekonominių rodiklių, atsiskaitymo klausimą sprendžia vangiai", - sakė R. Tamašunienė.

„Prieš euro įvedimą LLRA buvo bene vienintelė politinė jėga, kuri ragino atsakingai išanalizuoti įstojimo į euro zoną pasekmes, neskubėti atsisakyti lito. Dar 2014 metų pačioje pradžioje LLRA lyderis V. Tomaševski viešai ragino neskubėti įvesti euro, nurodydamas, kad dėl to gali kristi žmonių gyvenimo lygis, padidėti kainos, o Lietuva gali tapti Pietų Europos šalių ekonomikų rėmėja", - sakė politikė, pridūrusi, kad šis LLRA pirmininko nupieštas scenarijus išsipildė: kainos padidėjo, pajamos liko tokios pat, o Lietuva skiria didžiules pinigų sumas gelbėdama krizėje atsidūrusią Graikiją.

LLRA pirmininko nuomone, dabar mūsų šalies politikai labai aktyviai pasisako krizės Graikijoje tema, komentuoja sudėtingą situaciją euro zonoje, tačiau, kaip pabrėžė politikas, prieš euro įvedimą diskutuota nebuvo, o Seimas beveik vienbalsiai pritarė naujos valiutos įvedimui.

„Mūsų frakcija vienintelė balsavo prieš, nes jau tuomet buvo akivaizdu, kad euro zonoje nieko gero nebus. Taip ir atsitiko. Štai ir tapome graikų rėmėjais, nors jie gyvena geriau už mus, graikų ūkininkai gauna 4 kartus didesnes tiesiogines išmokas nei mūsų šalies žemdirbiai", - nesąžiningas ir nelygias sąlygas vardino europarlamentaras, kuris pabrėžė, kad kelias grįžti prie lito yra labai sudėtingas, todėl politikai turėtų labiau galvoti apie mūsų šalies piliečius, o nepataikauti kai kurių krypčių, ne visada palankių Lietuvai, atstovams.

„Mūsų maža Lietuvėlė jau dabar 5 metus turi mokėti į Europos stabilizavimo fondą 350 milijonų eurų, kodėl gi buvo paskubėta? Juk dar tokios galingos ekonomikos, kaip Jungtinė Karalystė, Danija, Švedija, kitos valstybės neįvedė euro, jų įsiskolinimas yra mažesnis nei euro zonos valstybių, o gyvenimo lygis – aukštesnis", - pabrėžė politikas, primindamas, kad dar praėjusių metų pradžioje yra sakęs, kad eurą galime įvesti paskutiniai arba priešpaskutiniai.

LLRA pirmininkas nurodė manąs, kad Lietuva netinkamai panaudoja turimus pinigus.

„Taupome, uždarome mokyklas, bet remiame Graikiją. Tai yra paradoksali situacija, tikras nesusipratimas. Gauname skambučius iš visos Lietuvos, mokyklų bendruomenės sveikina mūsų ryžtą kovoti už mokyklas. Ilgą laiką pirmavome pagal švietimo rodiklius, pvz., įstojimo į aukštąsias mokyklas, piliečių, turinčių vidurinį išsilavinimą skaičių, bet jei tęsime šią ardančią politiką, visi išvažiuos iš mūsų Lietuvos", - prognozavo V. Tomaševski.

Atsakydamas į klausimą, ką galima padaryti dabar, V. Tomaševski teigia manąs, kad valdantieji turėtų prisiimti politinę atsakomybę, o rinkėjai jau po metų per Seimo rinkimus turės progą įvertinti politikų veiksmus.

V. Tomaševski sakė esąs įsitikinęs, kad po metų rinkėjai savo balsus patikės tiems veikėjams, kuriems iš tikrųjų rūpi mūsų šalies gyventojų kasdienės problemos.

„Neatsakingai paskubėjome įvesti eurą: kyla, netgi labai, kainos, o atlyginimai liko tokie patys. Politikai pasislėpė. Kodėl valdžia nesirūpina savo žmonėmis, kodėl tik mes apie tai kalbame? Tai yra retorinis klausimas, tačiau tikiu, kad jau 2016 m. rudenį per parlamento rinkimus rinkėjai įvertins, kas rūpinasi jų interesais, o kas juos ignoruoja", - pabrėžė LLRA lyderis, pridurdamas, kad partijos atstovai retai rengia spaudos konferencijas, nes vengia populizmo, tačiau, kaip nurodė, negali tylėti tokiais svarbiais mūsų šaliai klausimais.

„Pirma turime atsiskaityti su savo žmonėmis, o dabar matome, kad mūsų derybininkai besąlygiškai sutinka su Graikijos gelbėjimo plano sąlygomis", - sakė R. Tamašunienė.

Apklausų rezultatai Lietuvos lenkų rinkimų akcijai pranašauja gerus rezultatus per kitais metais vyksiančios Seimo rinkimus. Ši politinė jėga gauna vis daugiau rinkėjų balsų. Pavyzdžiui, per šių metų birželį vykusius pakartotinius Seimo nario rinkimus vienmandatėje Varėnos-Eišiškių apygardoje LLRA kandidatas Varėnos rajone surinko 20 proc. balsų, nors tose apylinkėse lenkai ir kitos tautinės mažumos negyvena. „Tai reiškia, kad, ištroškę sąžiningos ir principingos politikos, už mus balsuoja ne tik tautinių mažumų, bet ir lietuvių tautybės rinkėjai", - reziumavo LLRA pirmininkas, europarlamentaras V. Tomaševski.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24