Lietuvos kariai rengiasi budėti Europos Sąjungos kovinėje grupėje

2013-02-09, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuo liepos 1 d. Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono karių kuopa pusę metų budės Jungtinės Karalystės vadovaujamoje Europos Sąjungos kovinėje grupėje. Joje lietuviai dalyvaus kartu su britais, latviais, švedais ir Nyderlandų kariais.

Taip pat šios kovinės grupės Operacijų ir Jungtiniame štabuose tarnaus Lietuvos karininkai. Iš viso šioje grupėje bus apie 120 Lietuvos karių. ES kovinės grupės Jungtinio štabo vado pavaduotojo pareigas pavesta eiti Lietuvos kariuomenės Sausumos štabo viršininkui pulkininkui Vaidotui Malinioniui.

Per budėjimą kariai nuolatinėje parengtyje tarnaus savo dislokacijos vietose, atliks įprastas funkcijas, vyks į ES kovinės grupės koviniam rengimui skirtus renginius. Jei grupė būtų aktyvuota, Lietuvos kariai į nustatytą užduoties rajoną bus pasirengę išvykti per 5–10 dienų ir operacijos vietoje išsilaikyti nuo 30 iki 120 dienų.

Budėti ES kovinėje grupėje Lietuvos kariai pradėjo rengtis dar praėjusių metų spalį. Tęsdami pasirengimą, vasario 4–8 dienomis Mindaugo bataliono kariai Panevėžio r. dalyvavo pratybose, per kurias buvo vertinamas karių pasirengimas vykdyti būriui pavestas užduotis.

„Per pratybas kariai įrodė, kad yra pasirengę pereiti į sudėtingesnio – kuopos lygmens – kovinio rengimo etapą“, – vertindamas karių pasirodymą per vasario 8 d. pasibaigusias pratybas sakė ES kovinėje grupėje budėsiančios kuopos vado pavaduotojas vyresnysis leitenantas Marius Magyla.

Pasak karininko, toliau tęsdami pasirengimą, kariai balandžio mėnesį dalyvaus kuopos nacionalinėse vertinamosiose pratybose Pabradės poligone, o gegužę visas Lietuvos kontingentas vyks jau į Jungtinėje Karalystėje rengiamas bendras visos grupės vertinamąsias pratybas. Jose Lietuvos kariai veiks drauge su partneriais iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Švedijos ir Nyderlandų.

Budėti ES kovinėje grupėje rengiasi ir ES kovinės grupės Operacijų ir Jungtiniam štabams priskirti Lietuvos karininkai. Sausio pabaigoje septyni Lietuvos karininkai iš Jungtinio štabo, Sausumos, Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Logistikos valdybos štabų Nortvude (Jungtinė Karalystė) dalyvavo štabo darbo kurse.

Čia karininkai susipažino su budėjimo užduotimis, ES atsako į krizes operacijų planavimo procesu, operacijų aprūpinimu, karinių kampanijų terminologija, planavimo ypatumais, taip pat su ankstesnių ES kovinių grupių pamainų per budėjimus įgyta patirtimi. Lietuvos karininkai taip pat dalyvavo ir gegužę Jungtinėje Karalystėje vyksiančių visos grupės vertinamųjų pratybų pagrindinėje planavimo konferencijoje, kur aptarė pratybų detales, šalims teksiančias užduotis, atsakomybės ribas, kt.

ES kovinės grupės yra ES greitojo reagavimo pajėgos, suteikiančios galimybę greitai reaguoti į kylančias krizes. Panašiai kaip NATO greitojo reagavimo pajėgas, ES kovines grupes sudaro kariniai vienetai, kuriuos po pusmetį budėti pajėgose rotuodamos skiria šalys narės.

Šios grupės būna aukštos parengties, greitai išskleidžiamos daugianacionalinės jungtinės pajėgos. Vieną kovinę grupę sudaro apie 2 tūkst. karių.

Pirmoji ES kovinė grupė pradėjo budėti 2005 metais. Nuo 2007 metų pradžios kiekvieną pusmetį budi po dvi kovines grupes, o tai leidžia ES vienu metu vykdyti dvi skirtingas greitojo reagavimo operacijas beveik tuo pačiu metu.

Tai bus ne pirmas kartas, kai Lietuva budės ES kovinėje grupėje. 2010 m. pirmąjį pusmetį Lietuva dalyvavo bendroje Lenkijos Vokietijos, Slovakijos, Lietuvos ir Latvijos ES kovinėje grupėje. Taip pat 2011 m. pirmąjį pusmetį budėjusiai Nyderlandų, Vokietijos, Suomijos, Austrijos ir Lietuvos kovinei grupei buvo skirtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono vandenvalos vienetas. Planuojama, kad nuo 2015 m. pradžios Lietuvos kariai budės ES Šiaurės kovinėje grupėje, kuriai vadovaus Švedija.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24