Spausdinti šį puslapį

Lietuvos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai Varšuvoje sutarė aktyviau plėtoti dvišalę darbotvarkę

2013-02-08, 10:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius vasario 6–7 dienomis su darbo vizitu apsilankė Lenkijoje kaimyninės šalies užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio kvietimu.

L. Linkevičiaus susitikimo su R. Sikorskiu metu buvo aptarti dvišaliai Lietuvos ir Lenkijos santykiai ir tolesnė jų plėtotė, pristatytas artėjantis Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai 2013 m. antrąjį pusmetį, aptartos bendradarbiavimo įgyvendinant Rytų partnerystės programą galimybės, aktualūs ES darbotvarkės klausimai. Pokalbio metu sutarta aktyviau plėtoti bendradarbiavimą saugumo politikos ir gynybos srityje.

Lenkijos užsienio reikalų ministras R. Sikorskis pabrėžė, kad šiandien atvertas naujas Lietuvos ir Lenkijos dvišalių santykių puslapis. L. Linkevičius pakvietė kolegą atvykti į Vilnių atsakomojo vizito.

Ministrai pabrėžė dvišalio Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo energetikos srityje svarbą. Tai, pasak ministrų, yra vienas svarbiausių klausimų stiprinant ne tik abiejų šalių, bet ir viso regiono energetinį saugumą. Pokalbio metu buvo pažymėta, kad elektros jungties su Lenkija projekto įgyvendinimas vyksta sėkmingai. Ministrai taip pat aptarė kitus su elektros ir dujų rinkos regione kūrimu susijusius klausimus. R. Sikorskis deklaravo pasiryžimą sujungti Lietuvos ir Lenkijos dujotiekius.

Ministrams kalbant apie artėjantį Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai ir pasirengimą Vilniuje vyksiančiam ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimui, R. Sikorskis išreiškė visokeriopą paramą ir pagalbą.

Aptariant tautinių mažumų klausimus, L. Linkevičius teigė, kad tiek Lietuvos, tiek Lenkijos tautinės mažumos yra savo šalių piliečiai, tad turi būti gerbiami ir vertinami vienodai, nepriklausomai nuo jų tautybės. Lenkijos užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Lietuvos lenkai turi būti lojalūs Lietuvai, o tautinių mažumų klausimai turi būti sprendžiami šalies viduje.

L. Linkevičius taip pat susitiko su buvusiu Lenkijos užsienio reikalų ministru Adamu Danieliu Rotfeldu, buvusiu JAV ambasadoriumi Lietuvoje ir dabartiniu JAV ambasadoriumi Lenkijoje Stephenu Mullu. Su jais ministras aptarė regioninius, transatlantinio saugumo klausimus.  

Po vizito Varšuvoje ministras išvyko į Seinus, kur susitiks su Lenkijos lietuviais.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti