Krašto apsaugos savanorių pajėgos iškilminga rikiuote paminėjo 22-ąsias įkūrimo metines

2013-01-18, 07:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sausio 17 dieną Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgos Vilniuje prie Lietuvos Respublikos Seimo iškilminga rikiuote paminėjo 22-ąsias įkūrimo metines.

Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir kalbą sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. „Savanoriai visada ateidavo padėti savo tautai, kai jai būdavo sunkiausia. Šis jausmas ir pilietinės pareigos suvokimas, kaip ir pats laisvės siekis, yra nekintami. Tai patvirtina praėjusio šimtmečio istorija“, - sakė ministras J. Olekas.

Renginyje dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas, Aukščiausiosios tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, Kovo 11-osios akto signatarė politikė Rasa Juknevičienė, Estijos ir Latvijos Savanorių pajėgų vadai, laikinai Lietuvos kariuomenės vado pareigas einantis Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika, Kariuomenės pajėgų ir dalinių vadai. Taip pat Lietuvos laisvės kovų dalyviai ir visuomeninių organizacijų atstovai bei kiti svečiai.

Minėjimo metu tradiciškai buvo apdovanota geriausia KASP kuopa, parodžiusi geriausius kovinio rengimo, karių savanorių lankomumo rezultatus. Šiais metais ja tapo KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės 108-oji Lazdijų miesto pėstininkų kuopa, kuriai vadovauja kapitonas Ramūnas Dudzinskas. Kuopos vadui krašto apsaugos ministras rikiuotės metu įteikė pereinamąjį geriausios kuopos apdovanojimą -  XIV a. atkurtą kalaviją.

Renginyje taip pat buvo pagerbti ir kariuomenės vado padėkomis apdovanoti geriausi metų karių savanorių darbdaviai. Šiais metais jais išrinkti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. Aleksandras Laucevičius, akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Krovinių vežimo direkcijos 1-asis direktoriaus pavaduotojas Virginijus Juška ir Vilniaus filialo infrastruktūros 1-asis direktoriaus pavaduotojas Konstantinas Frolovas. Šių įstaigų vadovai nuolat bendradarbiauja su KASP, skatina ir ragina darbuotojus tarnauti pajėgose, sudaro tam sąlygas.

1991-ųjų metų sausio 17 dieną Aukščiausioji Taryba priėmė įstatymą dėl Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos (SKAT) įkūrimo. Tarnybos įkūrimas įteisino savanorių veiklą ir į valstybės gynimą oficialiai įtraukė visuomenę, kuri teisėtai galėjo ginti savo beatsikuriančią valstybę. Savanorių pajėgoms buvo sudarytos prielaidos paskirti vadovybę, formuoti dalinius.

Šiuo metu KASP tarnauja per keturis tūkstančiuskarių savanorių, kurie yra rengiami Lietuvos Respublikos sausumos teritorijos karinei apsaugai ir gynybai, tarptautinėms operacijoms, taip pat teikti pagalbą kitoms valstybės ir savivaldybių institucijoms.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24