Lietuvos kariai pradėjo budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose

2013-01-03, 06:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sausio 1 d. budėti NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. sutr. NRF) pradėjo apie 200 Lietuvos karių iš Karinių oro pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Specialiųjų operacijų pajėgų ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo bataliono.

Iš Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karių suformuotas Oro uosto terminalo aptarnavimo vienetas NRF dalyvaus jau trečią kartą. Šiemet NATO greitojo reagavimo pajėgoms, kurių budėjimas tęsiasi visus metus, Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos budėti skyrė transporto lėktuvą C-27J „Spartan“. Prieš tai Karinių oro pajėgų kariai budėjo 2008 m. antrą pusmetį ir visus 2011 metus.

Jei būtų priimtas sprendimas aktyvuoti NATO pajėgas operacijos rajone bus pasirengęs budėti Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos 1-asis sprogmenų neutralizavimo būrys, sudarytas iš dviejų skyrių ir valdymo grupės. Prireikus išminuotojai atliktų standartinių ir improvizuotų sprogmenų neutralizavimo operacijas, užterštos vietovės žvalgybą ir valymą nuo sprogmenų. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai NRF pajėgose budi ne pirmą kartą. Anksčiau šiose pajėgose yra budėję Bendrosios inžinerijos būrys ir Sprogmenų neutralizavimo būrys.

Visus šiuos metus NATO greitojo reagavimo pajėgose budės ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo bataliono 2-oji kuopa, kuri NRF aktyvavimo atveju atliktų Pajėgų apsaugos kuopos funkcijas.

NRF – aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, vienas iš kertinių aljanso karinių įrankių. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką aukštos parengties budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas. Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas.

Sprendimą kurti greitojo reagavimo pajėgas NATO šalys priėmė 2002 metų lapkritį Prahoje vykusio NATO viršūnių susitikimo metu. Sprendimą aktyvuoti pajėgas priima Šiaurės Atlanto Taryba. Pirmą kartą šios pajėgos buvo aktyvuotos 2005 metų spalio mėn. padėti nuo stipraus žemės drebėjimo nukentėjusiam Pakistanui. Humanitarinėje operacijoje dalyvavo ir Lietuvos vandenvalos vienetas, suformuotas iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ir technikos.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24