Tomaševski: 2016 metais turime realių galimybių laimėti 16 parlamentarų mandatų

2015-06-23, 12:08
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Tomaševski: 2016 metais turime realių galimybių laimėti 16 parlamentarų mandatų © L24 (Marjano Paliuškevič nuotr.)

„Iki kitų Seimo rinkimų liko 16 mėnesių ir jei tokia tendencija išsilaikys, turime realių galimybių laimėti mandatą ne tik Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje, bet ir kitose vienmandatėse apygardose, neskaičiuojant tų, kuriose laimime jau trečius rinkimus iš eilės, ir turėti Seime 16 vietų", - pasakė europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemar Tomaševski per pirmadienį Seime vykusią spaudos konferenciją.

Lietuvos lenkų lyderis teigiamai įvertino sekmadienį vykusių pakartotinų savivaldos rinkimų ir naujų Seimo rinkimų vienmandatėje Varėnos-Eišiškių rinkimų apygardoje rezultatus, kur dėl Seimo nario mandato varžėsi LLRA atstovas, Šalčininkų rajono vicemeras Andžej Andruškevič.

„Mūsų partijos kandidato rezultatai yra geri, nors, deja, Seimo nario mandato jam nepavyko iškovoti. Andžej Andruškevič gavo 48,57 proc., t. y. 304 balsais mažiau nei jo varžovas socialdemokratas Vidas Mikalauskas, už kurį balsavo 51,43 proc. rinkėjų. Tai – palanki tendencija prisiminus, kad per 2012 m. Seimo rinkimus šioje apygardoje mūsų kandidatas, Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič gavo 40 proc. palaikymą, o 2008 m. LLRA kandidatas, Seimo narys Leonard Talmont – 39,67 proc. Tai rodo, kad pastaraisiais metais mūsų partijos palaikymas išaugo apie 9,5 procentų", - pažymėjo V. Tomaševski.

Vertindamas naujų Seimo rinkimų rezultatus atskirose apylinkėse, V. Tomaševski pasidžiaugė, kad daugumoje Eišiškių zonos apylinkių, kur gyvena apie 7 tūkstančiai balso teisę turinčių piliečių, Andžej Andruškevič didžiule persvara prieš savo varžovą laimėjo, be kita ko, Jančiūnuose (97,70 proc.), Butrimonyse (97,81 proc.), Pabarėje (96,89 proc.) bei kitose apylinkėse. Anot politiko, toks rezultatas – ne staigmena, o sąžiningo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatų darbo įvertinimo visuma.

Kaip pabrėžė, du varžovai gavo labai panašų rezultatą ir, nepaisant to, kad pačiame Varėnos rajone LLRA kandidatas gavo vidutiniškai 18 proc. palaikymo balsų, balsavimo rezultatai kai kuriose apylinkėse nuteikia optimistiškai. Rudnioje A. Andruškevič gavo 35 proc. balsų, o Krivulių apylinkėje, kur anksčiau nelaimėdavo jok LLRA kandidatas, gavo net 57,75 proc. rinkėjų balsų.

Anot LLRA lyderio, jei tokia tendencija išliks, kitąmet vyksiančiuose Seimo rinkimuose partija turės dideles galimybes laimėti mandatą ne tik šioje apygardoje, bet ir kitose vienmandatėse apygardose, tame tarpe – ir Vilniuje.

„Turime realių galimybių laimėti ir kai kuriose Vilniaus rinkimų apygardose. Tikimės, kad Vyriausioji rinkimų komisija priims teigiamus sprendimus dėl mūsų pateiktų pasiūlymų išlyginti balsuojančių skaičių rinkimų apygardose. Pasiūlėme, kad atitinkamai būtų taikomas koeficientas nuo 0,9 iki 1,1 vietoj dabar galiojančio 0,8-1,2. Kai kurios rinkimų apygardos Kaune turi 29 tūkst. rinkėjų, kai tuo tarpu Vilniuje – net 45 tūkstančius. Dėl to vieno balso vertė skiriasi pusantro karto, o taip neturėtų būti", - aiškino V. Tomaševski išreikšdamas viltį, kad, jei šis klausimas bus teigiamai išspręstas, Vilniuje vietoj 10 atsiras 12 rinkimų apygardų, o tai padidins Lietuvos lenkų rinkimų akcijos galimybes laimėti sostinėje net 4 apygardose.

„Prognozės – nedėkingas dalykas, tačiau manau, kad 2016 m. turime realių galimybių turėti Seime 16 vietų. Taigi, padvigubinti turimų mandatų skaičių", - prognozavo V. Tomaševski. Europarlamentaras pasidžiaugė, kad pakartotinuose mero rinkimuose Trakų rajone laimėjo LLRA palaikoma Edita Rudelienė iš Liberalų sąjūdžio (57,77 proc. balsų). Jos varžovas socialdemokratas Vytautas Zalieckas gavo 42,23 proc. rinkėjų balsų. Ligšiolinės merės pergalė reiškia, kad Trakuose bus išsaugota dabartinė valdančioji koalicija, į kurią įeina ir LLRA atstovai.

Per spaudos konferenciją nuskambėjo ir klausimai apie streiką lenkų mokyklose.

„Pritarėme šiai mokyklų bendruomenėse kilusiai idėjai. Manome, kad mokyklų reorganizacijos procesas negali drastiškai paliesti tautinių mažumų mokyklų. Remiame mokyklų bendruomenių siekius išsaugoti mokymo tęstinumą ir vidurinio ugdymo programą vykdančių mokyklų statusą", - pasakė Seimo LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Atsakydama į klausimą parlamentarė paaiškino, kad streiką organizavo mokyklų streiko komitetai, tėvų forumas, visuomeninės organizacijos, vienijančios mokinius, tėvus ir mokytojus. Anot R. Tamašunienės, atostogų laikotarpiu jokių veiksmų nebus imtasi, tačiau, kaip paaiškino, mokyklų administracijos dirba siekdamos įgyvendinti savo sumanymus.

„Jei rugsėjį atskiros mokyklos negaus gimnazijų statuso, vyks kitas įspėjamasis streikas, kuris bus signalas, kad demokratinėje valstybėje tokių dalykų negali būti", - apibendrino parlamentarė R. Tamašunienė.

Seimo narė priminė ir apie LLRA frakcijos atstovų susitikimus su švietimo ir mokslo ministre Audrone Pitrėniene ir viceministre Genoveita Krasauskiene dėl mokyklų akreditavimo užbaigimo bei kitų aktualių mokyklų finansavimo ir išlaikymo klausimų. Kaip pasakė, ministrė pažadėjo, kad ginčytini klausimai bus išspręsti. Parlamentarė taip pat informavo, kad Seimo narių iniciatyva kilo idėja išaiškinti situaciją dėl mokyklų reorganizavimo visoje šalyje.

„Kokia bus situacija, kai uždarius kai kurias mokyklas, vaikams teks važiuoti į mokyklą po 20 kilometrų? Būtent taip yra mano rinkimų apygardoje. O tokių mokyklų visoje Lietuvoje tikrai yra daugiau", - anot Seimo LLRA frakcijos seniūnės, Vyriausybės programoje įrašytas punktas, kad mokykla turi būti kuo arčiau vaiko, taps tik tuščiu garsu, jei dar šios kadencijos metu nebus imtasi žingsnių situacijai pataisyti.

Atsakydamas į klausimą dėl originalios pavardžių rašybos Valdemar Tomaševski pareiškė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija įrašė į Vyriausybės programą, beje, turinčią įstatymo galią, kelis punktus šiuo klausimu. Tačiau, panašiai kaip ir kiti postulatai, jie nėra vykdomi.

Irena Mikulevič

Komentarai  

 
#4 Manau 2015-07-06 18:12
Kad tai labai realus skaicius. 16 parlamentaru tai iveikiamas tikslas. Matosi augantis palaikymas ir ne tik tautiniu mazumu atstovu bet ir paciu lietuviu. Paskutinieji rinkimai irode tai dar karta.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#3 Olga 2015-07-06 16:03
Balsuoiu uz LLRA! Kyuo daugiau saziningu politiku Seime, tuo mums visiems geriau.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#2 Tomas 2015-07-06 15:28
LLRA populiarumas vis auga. Jau balsuoja ne tik tautines mazumos, bet ir Lietuviai. Todel manau realu gauti net 16 mandatu.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 Simas 2015-07-06 15:11
LLRA politikai ir atstovai pasizymi kompetitingumu, darbstumu ir atsidavimu paprastiems zmonems. Del to vis daugiau zmoniu balsuoja uz juos. IR ne tik lenkai ir rusai bet ir patys lietuviai. LLRA lyderis yra drasus politikas nebijantis sakyti tiesos ir ginti paprastu zmoniu interesus. Tokiu zmoniu reikia kuo daugiau.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24