Seimas pritarė šešioliktosios Vyriausybės programai

2012-12-13, 14:03
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas plenariniame posėdyje pritarė Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus pateiktai šešioliktosios Vyriausybės programai. Už Seimo nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos“ (projektas Nr. XIIP-120) balsavo 83 Seimo nariai, prieš – 39, susilaikė 9 parlamentarai.

Vyriausybės programą palaikė Lietuvos socialdemokratų partijos, Darbo partijos, Lenkų rinkimų akcijos, „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos, prieš balsavo Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių-demokratų partijos frakcijos, frakcija „Drąsos kelias“ ir Mišri Seimo narių grupė susilaikė. Vyriausybės programai pritarė visi Seimo komitetai.

Seimui posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma pritarus jos programai, šešioliktoji Vyriausybė gavo įgaliojimus veikti ir privalo per 3 mėnesius parengti ir patvirtinti konkrečias priemones šiai programai įgyvendinti.

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė I. Šiaulienė, kviesdama pritarti Vyriausybės programai, pažymėjo, kad ši Vyriausybė ir ši programa turi labai aiškų socialinį aspektą. „Visų pirma yra akcentuojama dvylika socialinės gerovės akcentų, prioritetų ir ta gerovė yra pradedama nuo užimtumo didinimo, nedarbo, skurdo, socialinės atskirties mažinimo, prielaidų realiam darbo užmokesčiui didėti kūrimo, finansinio tvarumo,“ – sakė I. Šiaulienė. Pasak jos, taip pat bus skiriamas dėmesys socialinio draudimo sistemos stiprinimui, kovai su korupcija ir šešėline ekonomika, finansiniam stabilumui ir pasirengimui didinti pensijas, socialines išmokas, mažinti šildymo kainas, keisti švietimo ir mokslo politiką.

Išreikšdama paramą Vyriausybės programai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė pabrėžė, kad Vyriausybės programa orientuota į socialines ir ekonomines gerovės plėtrą, visapusiška, susijusi su pagrindinėmis probleminėmis sritimis ir, jų manymu, ji gali tapti pozityvių permainų programa. „Svarbi dalis, numatanti pokyčius šalies energetikoje, ypač šilumos ūkio sektoriuje, perėjimas prie alternatyvių šilumos šaltinių, biokuro, atsinaujinančios energetikos, mūsų įsitikinimu, leis dabartinėje situacijoje sumažinti šilumos kainą, kuri tampa nebepakeliama našta, palyginti su gyventojų gaunamomis pajamomis. Tai iš dalies taip pat užtikrins ir energetinę nepriklausomybę, kuri yra viena iš aktualiausių temų“, – kalbėjo R. Tamašunienė.

Darbo partijos frakcijos seniūnas V. Uspaskichas pasidžiaugė, kad yra numatyti veiksmai kurti konkurencingą aplinką verslui. „Taip pat džiaugiuosi, kad vis dėlto sprendžiant mokesčių klausimus tai būtinai bus svarstoma su asocijuotomis struktūromis. Tai yra labai sveikintinas dalykas. Mokesčių pertvarka neturi būti revoliucinė ar kokia nors kitokia, tai turi būti išnagrinėta, išanalizuota, padaryti skaičiavimai ir priimti sprendimai, kurie tikrai turi atnešti naudos ir verslui, ir valstybei. Džiaugiuosi, kad į programą įtraukta nuostata padidinti minimalų atlyginimą“, – informuodamas apie frakcijos nuomonę pritarti Vyriausybės programai tvirtino V. Uspaskichas.

Pasak frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūno Petro Gražulio, ši programa atitinka daugelio, ne tik politinių partijų, bet ir visuomenės lūkesčius, ypač tos dalies, kuri balsavo už šias politines partijas, kurios sudarė valdančiąją daugumą. „Tikiuosi, kad mes sąžiningai tarnausime Lietuvos žmonėms, jų interesams, ir tikrai mūsų valdančioji dauguma daug efektyviau, racionaliau tvarkys Lietuvos ūkį“, – sakė frakcijos seniūnas.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rima Baškienė apgailestavo, kad tarp programoje įvardytų neatidėliotinų Vyriausybės veiklos prioritetų nekalbama apie kultūrą, jaunimo pasirengimo šeimai ir lytiškumo ugdymą, negavo atsakymo, bus ar nebus statoma naujoji atominė elektrinė. „Tenka pasakyti, kad išanalizavus Vyriausybės programą iškyla daugiau klausimų negu atsakymų. Todėl Mišrios Seimo narių grupės Seimo nariai balsuodami dėl Vyriausybės programos susilaikysime. Aišku, remsime tas pozicijas ir tuos punktus, kurie reikalingi Lietuvos žmonėms“, – teigė R. Baškienė.

Frakcijos „Drąsos kelias“ seniūnės Neringos Venckienės nuomone, programoje galima rasti daug pasikartojimų, prieštaravimų ir abstrakčių dalykų. „„Drąsos kelio“ frakcija norėtų atkreipti dėmesį į programoje esančius skirsnius, kurie susiję su teisėsauga ir teisėtvarka. „Drąsos kelio“ frakcija pasisako, kad teismuose yra būtinos esminės reformos ir teisingumo deficitas yra viena iš pagrindinių problemų valstybėje. Mes galime pasakyti, kad „Drąsos kelio“ frakcija balsuojant už tokią programą susilaikys, bet mes visada remsime tas naujosios Vyriausybės nuostatas, tuos žingsnius, kurie atneš naudos Lietuvai ir jos žmonėms“, – pranešė frakcijos seniūnė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma informavo, kad jų frakcija nepritars Vyriausybės programai. „Dėl strateginių energetikos projektų, kurie yra be galo svarbūs, yra visiška migla, jokio aiškumo, tik kažkodėl labai akcentuojamas privataus kapitalo dalyvavimas, o tai, žinoma, gali dėl tų pertvarkymų stabdyti ir vėlinti ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statybą, ir kitus projektus“, – sakė frakcijos seniūnas. Pasak politiko, negalima programai pritarti ir dėl to, kad Vyriausybės programa grįsta nesąžiningumu. „Ji grįsta nesąžiningais populistiniais rinkimų programų pažadais, grįsta nesąžiningu baigiančios darbą A. Kubiliaus Vyriausybės palikimo vertinimu, taip pat nesąžiningu ateities iliuzijų kūrimu, skelbiant atskiroms visuomenės grupėms malonius, labai laukiamus, bet tarpusavyje sunkiai suderinamus siekius“, – teigė J. Razma.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis teigė, kad jų frakcijai griežtai nepriimtinas programoje numatytas didesnis pajamų apmokestinimo progresyvumas, pridėtinės vertės mokesčio lengvatų rinkinys, įvardytos prielaidos didinti kapitalo apmokestinimą. „Liberalai primena, kad Lietuvoje daugiau uždirbantieji jau ir šiuo metu sumoka daugiau mokesčių. Pridėtinės vertės mokesčio lengvatos iškreipia sąžiningą rinką ir realiai gyventojams prekių neatpigina. O didinant kapitalo apmokestinimą šalyje investicijų nedaugės – bus priešingai. Vadinasi, kartu mažės ir darbo vietų“, – sakė E. Masiulis. Politikas tvirtino, kad frakcija Seime balsuos prieš naują Vyriausybės programos projektą, nes joje išdėstyti siekiai – deklaratyvūs, programoje yra esminių, vienas kitam prieštaraujančių teiginių, o ekonomikos skatinimo ir naujų darbo vietų kūrimo planas nepagrįstas.

Dar pristatydamas Vyriausybės 2012–2016 m. programą Ministras Pirmininkas A. Butkevičius pabrėžė, kad pagrindinis Vyriausybės veiklos efektyvumo matas – Lietuvos žmonių gerovė. „Esame tvirtai užsibrėžę eiti gerovės valstybės kūrimo keliu, todėl mūsų Vyriausybės programa yra aiški, konkreti, orientuota į žmogų“, – sakė Vyriausybės vadovas.

„Tik solidarūs Vyriausybės ir socialinių partnerių veiksmai, šių veiksmų ir įgyvendinamų programų koordinavimas, abipusis bendradarbiavimas gali atnešti realios naudos Lietuvos visuomenei. Nedarbas, socialinio teisingumo stoka, nelygybė šiandien verčia imtis kuo aktyvesnių veiksmų“, – tvirtino A. Butkevičius.

 

A. Butkevičiaus Vyriausybės sudėtis:

Valentinas Mazuronis („Tvarka ir teisingumas“) – aplinkos ministras
Jaroslavas Neverovičius (Lietuvos lenkų rinkimų akcija) – energetikos ministras
Rimantas Šadžius (Lietuvos socialdemokratų partija) – finansų ministras
Juozas Olekas (Lietuvos socialdemokratų partija) – krašto apsaugos ministras
Šarūnas Birutis (Darbo partija) – kultūros ministras
Rimantas Sinkevičius (Lietuvos socialdemokratų partija) – susisiekimo ministras
Vytenis Povilas Andriukaitis (Lietuvos socialdemokratų partija) – sveikatos apsaugos ministras
Algimanta Pabedinskienė (Darbo partija) – socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Dainius Pavalkis (Darbo partija) – švietimo ir mokslo ministras
Juozas Bernatonis (Lietuvos socialdemokratų partija) – teisingumo ministras
Linas Antanas Linkevičius (Lietuvos socialdemokratų partija) – užsienio reikalų ministras
Birutė Vėsaitė (Lietuvos socialdemokratų partija) – ūkio ministrė
Dailis Alfonsas Barakauskas („Tvarka ir teisingumas“) – vidaus reikalų ministras
Vigilijus Jukna (Darbo partija) – žemės ūkio ministras

www.lrs.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24