R. Juknevičienė: „Nobelio taikos premijos Europos Sąjungai suteikimas atspindi bendrą taikos suvokimo pasaulyje raidą“

2012-12-11, 06:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Nuoširdžiai džiaugiuosi Norvegijos Nobelio komiteto sprendimu paskirti šių metų Nobelio taikos premiją Europos Sąjungai. Mano manymu, tai labai reikšmingas ir pozityvus sprendimas. Jeigu pažvelgsime į istoriją, daugelį amžių Europa buvo nesibaigiančių karų žemynas. Galime sakyti, kad ši kruvinų konfliktų era baigėsi Europos bendrijų (ir vėliau ES) sukūrimu. Europos valstybes jau penkiasdešimt metų vienija intensyvūs ekonominiai, prekybiniai ryšiai, ir svarbiausia – bendros vertybės. Ko gero, tai ir yra viena svarbiausių priežasčių, kodėl per visą ES gyvavimo istoriją tarp jos valstybių narių nekilo nė vienas karinis konfliktas.

Kartu ši premija atspindi bendrą taikos suvokimo pasaulyje raidą. Pastaraisiais metais ji vis dažniau suteikiama asmenims, padariusiems žymų indėlį taip vadinamosios „pozityvosios taikos“ labui – t.y. kovojantiems ne vien už fizinį saugumą, bet ir už žmogaus teisių ar demokratijos plėtrą. Šiemet ji suteikta netgi ne konkrečiam asmeniui, bet visai politinei sistemai, taigi ir jos nariams už kasdienes pastangas kurti taiką bei gerovę žemyne.

Vis dėlto šių metų Norvegijos Nobelio komiteto sprendimą kritikuoja kai kurių skeptiškiau nusiteikusių šalių lyderiai ir žiniasklaida. Kalbama, kad ES dabar išgyvena sudėtingą ekonominį laikotarpį, kad Europoje šiuo metu daugiau įtampų nei stabilumo. Tačiau aš manau, kad kaip tik labai simboliška skirti premiją ES būtent dabar. Tai tarsi paskatinimas Europos lyderiams nepamiršti ES kūrėjų puoselėtų vertybių, ieškoti drąsių sprendimų ekonominio sunkmečio laikotarpiu. Tai yra tarsi įpareigojimas visai ES toliau dirbti svarbiausio tikslo vardan – siekti, kad Europa visada išliktų Taikos žemynu.

Taigi manau, kad tai labai įdomus, netikėtas ir savalaikis sprendimas. Jis verčia susimąstyti ir iš naujo įvertinti aplinką, kurioje gyvename. Žinoma, šiandieninis pasaulis nėra taikus. Jame daugėja konfliktų ir jų pobūdis tampa vis įvairesnis. Tačiau Europa yra ta vieta, kurioje karinis konfliktas jau seniai nebeįsivaizduojamas. Be to, ES rūpinasi ne vien savo gerove – ji neša Taikos vėliavą savo kaimynystėje ir pasaulyje. Taigi kartu ši premija yra apdovanojimas ir mums: kaip valstybei, priklausančiai vienam taikiausių pasaulio blokų; kaip tautai, nuėjusiai ilgą taikos ir laisvės kelią; kaip šaliai, kuri skleidžia šias vertybes pasaulyje.

Neatsitiktinai kitais metais ES darbotvarkėje saugumo ir gynybos klausimams bus skiriamas didelis dėmesys. ES saugumo partnerystės bei ES krizių valdymo operacijos prisideda prie stabilumo užtikrinimo tiek kaimynystėje, tiek kituose regionuose. Šios diskusijos sutampa su Lietuvos pirmininkavimo ES laikotarpiu. Todėl skirsime daugiau dėmesio demokratinių vertybių sklaidai kaimynystėje, glaudesniam bendradarbiavimui su Rytų partnerėmis, ES saugumo ir gynybos politikai. Tai bus puiki galimybė Lietuvai kartu su ES institucijomis bei šalimis partnerėmis kartu dirbti saugesnio ir taikesnio pasaulio labui.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24