JT saugumo taryboje Lietuva pasisakė už kompleksinį piratavimo problemos sprendimą

2012-11-21, 07:02
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Svarbiausioje už pasaulio taiką ir saugumą atsakingoje institucijoje – Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje lapkričio 19 dieną surengtoje diskusijoje apie piratavimą Lietuvos nuolatinė atstovė JT ambasadorė Raimonda Murmokaitė ragino šią visuotinę problemą spręsti kompleksiškai kovojant tiek su piratavimo organizatoriais, tiek ir su tarpininkais bei finansuotojais.

„Kovos su piratavimu patirtis Somalyje ir Gvinėjos įlankoje išryškino keletą esminių jos elementų, kurie akcentuojami ir Saugumo Tarybos rezoliucijose. Būtinas glaudus tarptautinės bendruomenės narių bendradarbiavimas, realus numatytų veiksmų įgyvendinimas ir kompleksinė kova su visais piratavimą sąlygojančiais veiksniais“, – teigė Lietuvos ambasadorė.

Lietuva aktyviai dalyvauja Kontaktinės grupės dėl piratavimo prie Somalio krantų darbe. Pasak Lietuvos atstovės, šios grupės darbo rezultatai, ypač rekomendacijos sudėtingais teisiniais klausimais, padeda geriau suprasti piratavimo reiškinį ir siekti tvaraus problemos sprendimo.

Lietuva ragino remti iniciatyvas, skatinančias universalų piratavimo kriminalizavimą, įtariamų asmenų baudžiamąjį persekiojimą ir įkalinimą, apsunkinančias piratų veiklą tiek jūroje, tiek ir sausumoje.

Lietuva taip pat pritarė būtinybei spręsti įkaitais paimtų jūreivių saugumo ir gerovės užtikrinimo klausimus, dalintis patirtimi šioje srityje. 2009 ir 2010 metais Gvinėjos įlankoje buvo užgrobti du Lietuvos laivai. 

Planuojama, kad 2013 m. Lietuvos karinis apsaugos būrys dalyvaus Europos Sąjungos operacijoje „Atalanta“ Indijos vandenyne ir saugos laivus, plukdančius JT Pasaulio maisto programos krovinius Somalio žmonėms.

Lietuva pasiryžusi ženkliai prisidėti sprendžiant piratavimo problemą ir kitus svarbiausius pasaulio taikos bei saugumo klausimus ir tapusi nenuolatine JT Saugumo Tarybos nare. Rinkimai į nenuolatines Tarybos nares 2014–2015 m. kadencijai vyks 2013-ųjų spalį. Kandidatūrą į vieną Rytų Europos regiono grupei skirtą vietą Lietuva yra pateikusi dar 1996 metais.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24