Vilniuje vyksta NATO sąjungininkų pajėgų vadavietės transformacijai, JAV kariuomenės Jungtinio štabo ir Lietuvos energetinio saugumo konferencija

2012-11-07, 06:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniuje lapkričio 6 d.  prasidėjo NATO aukščiausiosios sąjungininkų pajėgų vadavietės transformacijai, JAV kariuomenės Jungtinio štabo ir Lietuvos energetinio saugumo centro tarptautinė koncepcijos vystymo ir eksperimentavimo (Concept Development & Experimentation, CD&E) konferencija, skirta jungtinių pajėgų optimizavimui 2020-iesiems ir vėliau – „Optimising Joint & Combined Forces for 2020 and Beyond“.

Viena iš konferencijos temų – karinis energetinis efektyvumas, šiai temai skirtas seminaras vyks dvi dienas. Jo tikslas – plėsti karinio energetinio efektyvumo problemų suvokimą tarp NATO narių ir partnerių, generuoti idėjas, rekomendacijas ir pasiūlymus, kurie trumpuoju ar vidutiniu laikotarpiu artimiausius (5–10 metų) būtų naudingi planuojant ir plėtojant NATO pajėgumus, vykdant karines misijas ir didinant sąveikumą tarp sąjungininkų.

Tris dienas vyksiančiame renginyje dalyvauja apie 200 energetinio saugumo problema besidominčių ekspertų, akademinės bendruomenės, pramonės atstovų, diskusijas ir seminarus veda ekspertai iš įvairių užsienio šalių.

„Pirmą kartą Vilniuje vykstantis tokio pobūdžio renginys rodo, kad Lietuva vis labiau įsitraukia į NATO transformacijos procesą ir savo įžvalgomis bei gebėjimais prisideda prie gynybinių Aljanso pajėgumų stiprinimo. Neabejoju, kad konferencijos rezultatai pasitarnaus Vilniuje įsikūrusio NATO Energetinio saugumo kompetencijų centro veiklai“, - sakė Energetinio saugumo centro direktorius Audrius Brūzga.

Kalbėdamas konferencijos atidaryme Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis pabrėžė, kad ši konferencija jau įrodė esanti naudinga idėjų, galinčių ateityje virsti naujomis koncepcijomis sprendžiant pajėgumų trūkumus, generavimo priemonė. „Esu įsitikinęs, kad ši konferencija – puikus praktinis žingsnis siekiant didinti karinio energetinio efektyvumo supratimą tarp NATO valstybių, partnerių ir kitų institucijų,“ – sakė brg. gen. V. Tamošaitis.

„Niekas neabejoja, kad šiandien gyvename iššūkių ir greitai kintančio saugumo aplinkoje, kurioje susiduriame su įvairiais energetinių klausimų sąlygotais pažeidžiamumais, galinčiais turėti įtakos karinėms operacijoms. Todėl energetinio efektyvumo didinimas kariuomenėje yra viena NATO darbo energetinio saugumo srityje dalių, kuri tapo matomesnė ir kuriai skiriama daugiau dėmesio NATO viršūnių susitikime Čikagoje priėmus naująją strateginę koncepciją,“ – sakė brg. gen. V. Tamošaitis.

Pasak generolo, pagrindinė NATO pajėgų 2020-aisiais ir vėliau idėja – sukurti modernias, tarpusavyje susijusias ir pajėgias bendrai veikti bet kokioje aplinkoje pajėgas. „Esu įsitikinęs, kad karinis energetinis efektyvumas yra vienodai svarbus visoms kariuomenės rūšims bet kurioje misijoje ar operacijoje ir todėl jis turėtų tapti vienu svarbiausių operacinių reikalavimų siekiant išlaikyti pajėgų efektyvumą vykdant bet kokio tipo ir apimties operacijas. Tai tampriai siejaisi su išmaniosios gynybos iniciatyva – naująją ir veiksminga bendradarbiavimo kultūra, reikalaujančia inovatyvaus mąstymo ir ryžto siekiant pakeisti įprastus NATO planavimo ir operacijų modelius,“ – kreipdamasis į konferencijos dalyvius kalbėjo Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas.

Konferencijos atidaryme  susirinkusius dalyvius taip pat  pasveikino Italijos kariuomenės brigados generolas, NATO aukščiausiosios sąjungininkų vadavietės transformacijai  pajėgumų inžinerijos štabo viršininko asistentas Giovanni Fungo ir JAV jūrų pėstininkų brigados generolas  JAV kariuomenės Jungtinio štabo J7 direktoriaus pavaduotojo padėjėjas Brianas Beaudreaultas, konferencijoje dalyvauti negalėjęs, bet renginio dalyvius pasveikinęs per vaizdo konferenciją. 

Renginio tikslas – sukurti informacijos keitimuisi ir santykių stiprinimui palankią aplinką, pabrėžti koncepcijų kūrimo ir ekperimentavimo metodologijos ir praktinio pritaikymo privalumus optimizuojant jungtinių pajėgų galimybes. Konferencijoje bus aptariamos aktualios problemos, iššūkiai, galimi jų sprendimai ir idėjos energinio saugumo srityje, vykdant jūrų saugumo operacijas.

Tokio pobūdžio konferenciją NATO sąjungininkų pajėgų vadavietė transformacijai ir JAV kariuomenės Jungtinis štabas  organizuoja nuo 2002 metų.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24